Foto: Kaffe (Illustrasjon)

6 ting du ikke visste om koffein

Her er noen grunner til å ta en ekstra kaffekopp.

Publisert

(SIDE2:) Vi er på på verdenstoppen når det gjelder å drikke kaffe. Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) drikker en kaffedrikker i gjennomsnitt fem kopper kaffe daglig – om det så er en kaffe i hjemmet eller en take away fra en kaffekjede.

I gjennomsnitt brukte vi 0,2 prosent av budsjettet vårt på kaffe i 2010.

Womens Health har laget en liste over ting du kanskje ikke visste om kaffe. En liste som fokuserer på den positive effekten av koffein:

Koffein har en positiv effekt på hukommelsen. Tidligere har det vært en del studier når det gjelder effekten av koffein på korttidshukommelsen. Nyere studier viser også at koffein kan ha en positiv effekt på langtidshukommelsen.

- 300-400 milligram per dag kan forebygge mot kognitiv svikt og Alzheimer. Men det er også viktig å få nok søvn med tanke på å forebygge Alzheimer. Det må du tenke på hvis du er sensitiv for koffein, sier Jaclyn London ved Mount Sinai Hospital i New York.

Foto: Photolyric Stock Productions (kl (Trening.no)

Norsk kaffeinformasjon skriver at en kaffepause kan hjelpe deg å holde oppmerksomheten oppe under en lang biltur.

I simulator har man fått demonstrert at de som fikk servert “vanlig”kaffe før kjøring gjorde færre feil enn dem som fikk koffeinfri kaffe, heter det ifølge nettsiden.

Koffein kan forbedre dine idrettslige prestasjoner.
Drikker du koffeinholdig drikk en time før du skal på trening, kan det gjøre at du presterer bedre.

- Vi har sett en markant økning når det gjelder kvikkhet og reaksjonstid. Koffein viser seg også å ha positiv effekt på innsatsen din, sier London.

Koffein kan også sette fart på kroppens forbrenning, den forbedrer både den psykiske og fysiske innsatsen, skriver kaffe.no.

Rask effekt.
- Du får rask effekt av koffein. Det vil si at du umiddelbart vil føle deg kvikk, og vil føle deg våken fram til effekten er på topp en halvtime til time etter at du har inntatt koffeinen.

Koffeinnivået varierer.
En studie som er publisert i Journal Of Analytical Toxicology viser at det i en Starbucks kaffekopp var 100 milligram mer koffein, sammenlignet med en kopp på samme størrelse fra Dunkin’ Donuts. Vi kan anta at lignende funn ville blitt gjort hos norske kjeder.

Koffeininnholdet i en espresso er mindre enn i en kopp kaffe.
Mange tenker at en espresso gir en koffein-boost. Men London opplyser at en shot med espresso inneholder mye mindre koffein enn en vanlig kopp kaffe.

Du blir ikke dehydrert av koffein.
Siden det meste av koffeinholdig drikke også inneholder væske, så dehydreres du ikke, mener the Food and Drug Administration (FDA). Så selv om koffein er vanndrivende dehydreres du altså ikke, men du bør drikke noe annet også. Vann er fremdeles den beste måten for å få i seg væske.