KLESVASK: Det er ikke den morsomste aktiviteten, men det må gjøres.
KLESVASK: Det er ikke den morsomste aktiviteten, men det må gjøres. Foto: (Colourbox)

6 myter om klesvask

Dette gjør du feil når du vasker klær.

Publisert

(SIDE2): Ifølge lærer og forsker ved Textilhøgskolen i Borås, Mats Johansson, så er det særlig én feil som mange gjør når det gjelder klesvask.

- Den største feilen vi gjør er å vaske unødvendig mye og å bruke unødvendig mye varmt vann, sier den svenske forskeren til Metro.se. 

Han har svart på flere ulike myter om nettopp det å vaske klær og vi gjengir noen av punktene her.

Myte 1) Tøyet blir mye renere når man vasker på 60 grader fremfor 40 grader.

Feil.

- Etter min mening er dette tull. Man dreper ikke bakterier når temperaturen er 60 grader og man kan like så gjerne vaske tøyet på 30 og 40 grader. På profesjonelle vaskerier, som for eksempel på sykehus, vasker de ikke på 60 grader, men der brukes det temperaturer fra 70 grader og oppover, ifølge Mats Johansson.

Rådgiver i organisasjonen Framtiden i våre hender, Håkon Lindahl, er enig.

- Å vaske ved høye temperaturer krever mye unødvendig energi, og dette øker miljøbelastningen. Veldig mange vaskemidler, inkludert de miljømerkede, kan vaske rent ved 30 grader, sier han til Plusstid.no.

SIFOs tester av vasketemperaturer underbygger hans påstander. De viser en marginal nedgang i vaskeresultatet når temperaturen blir senket fra 40 til 30 grader.

2) Du skal aldri vaske jeans

Feil.

- Selvfølgelig kan du vaske olabukser, sier den svenske tekstileksperten. 

Følg vaskeanvisningen på buksene, men vær oppmerksom på hvordan du tørker plagget. Ifølge plusstid.no bør du nemlig ikke benytte deg av tørketrommelen for å tørke jeansbuksene.

VASKETABBER: Unødvendig høy temperatur og for mye tørking i tørketrommelen kan føre til at klærne blir mer slitt enn nødvendig.
VASKETABBER: Unødvendig høy temperatur og for mye tørking i tørketrommelen kan føre til at klærne blir mer slitt enn nødvendig. Foto: Erwin Wodicka (Colourbox)

Varmen gjør at stoffet krymper, og stoffet strekkes ut igjen når du tar dem på deg, noe som fører til at de blir mer slitt. Heng opp buksene i klyper hvis du ønsker at de skal tørkes fortest mulig, tipser nettstedet.

3) Skyllemiddel gjør at klærne holder lengre

Her strides ekspertene. Noen bruker skyllemiddel fordi det gjør at klærne lukter godt, mens andre mener at tøyet blir mukere.

Selv bruker ikke Mats Johansson skyllemiddel og han vil ikke anbefale andre å gjøre det heller.

- Jeg liker ikke den parfyrmerte lukten og ofte inneholder det kjemikaler som er negativt for miljøet, sier han.

- Det vi opplever som mykhet er egentlig en form for plast som binder fuktighet. Så egentlig går du rundt med litt fuktige klær om du bruker skyllemiddel, forklarer Johansson.

Tekstillæreren legger til at skyllemiddel også kan ødelegge elasiteten i plaggene, men han kan derimot ikke si noe om noen klær vil holde lengre hvis man bruker skyllemiddel. 

Er du usikker på om du kan bruke skyllemiddel på et plagg, bør du lese på vaskelappen. Der står det vanligvis hva produsenten anbefaler.

Ifølge plusstid.no, Opplysningskontoret for tøy og tekstil, vil bruk av tøymykner være med på å danne et beskyttende lag rundt tekstilet som kan være med å forhindre at flekker setter seg så lett fast. Tøyet blir dermed lettere å vaske ved at man trenger kortere vaskeprogram og lavere temperaturer, noe som igjen gjør at det kreves mindre energi for å få tøyet rent.

4) Sports-BHen må vaskes hver gang etter at jeg har brukt den

Feil. Ifølge Mats Johansson går det helt fint å skylle sports-BHen i vann og la det tørke, fremfor å putte den i vaskemaskinen etter hver gang du har brukt den. 

Det er også viktig å unngå overdreven vasking når det gjelder vanlige BHer. Det kan nemlig ødelegge elastisiteten.

- Overdreven vasking kan ødelegge elastisiteten, som er viktig for å bevare den riktige støtten, sier Lexie Sachs ved Textiles Lab på Good Housekeeping Institute til Cosmopolitan.

Hun mener at hvis du ikke svetter unormalt mye, holder det å vaske den etter tre til fire gangers bruk.

5) Det spiller ingen rolle hvordan jeg tørker klærne mine

Feil.

- Det gjør hverdagen enklere, men å tørke klærne i tørketrommel er en katastrofte for plaggene, mener Mats Johansson.

Han forklarer at lorestene du finner i filteret til tørketrommelen er fibre som slites bort fra klærne dine, og fortsetter det lenge nok vil det ikke være noe igjen. Derfor er det bedre å tørke klærne utendørs på en snor eller et tørkestativ. For å få plaggene til å tørke raskere inne kan du bruke en vifte eller luftavfukter.

Tørkeskap er et godt alternativ til tørketrommelen. Klærne tørker saktere i skap, men får til gjengjeld ikke slitasjen som tromling gir. De tørker også uten å krølle, ifølge Plusstid.no.

6) Jeg kan ikke bruke tøymykner på regnjakker, skalljakker, regnbukser og annet liknende tøy

Riktig. Vannavstøtende og pustende materiale er ikke egnet for tøymyknere.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!