AVHENGIG? Drikk kaffen med god samvittighet. Mellom 3-4 kopper om dagen er det beste.
AVHENGIG? Drikk kaffen med god samvittighet. Mellom 3-4 kopper om dagen er det beste. Foto: (foto: Colourbox)

6 gode grunner til å drikke kaffe

Kaffe kan ha god effekt på å redusere risiko for en rekke sykdommer.

Publisert

(SIDE2): Det er ganske fantastisk når noe du er avhengig av viser seg å være godt for helsa også!

Derfor tillater vi oss enda en artikkel om kaffens gode egenskaper.

Vi nordmenn drikker mye kaffe og kaffe er faktisk vår viktigste kilde til antioksidanter, rett og slett fordi vi drikker så mye av den.

Avisen Huffington Post har laget en liste med ni gode grunner til å drikke kaffe basert på forskning og her får du seks av dem.

Reduserer risiko for diabetes type 2

Mennesker som økte det daglige kaffekonsumet sitt med en kopp hver dag over en fireårsperiode, viste seg å ha 11 prosent redusert risiko for diabetes type 2, sammenlignet med de som ikke økte konsumet, ifølge en studie som ble ledet av Harvard School of Public Health.

Forskerne fant også ut at å drikke en kopp kafe mindre per dag ga 17 prosent høyere risiko for diabetes type 2.

The researchers also found that decreasing coffee intake by more than a cup per day resulted in a 17 percent higher risk of type 2 diabetes.

Foto: (Foto: Colourbox)

Kaffe beskytter deg mot stress

Syns du bare lukten av kaffe får deg til å våkne på en groggy morgen? Det viser seg at bare aromaen fra kaffe kan lege effekten av nattens søvnmangel på kroppen. Ifølge en studie fra 2008 som ble publisert i Journal Agricultural and Food Chemistry  var bare lukten av kaffe nok til å beskytte nervecellene fra stress, for mennesker som hadde sovet for lite.

Hjelper mot tannråte

Å drikke kaffe betyr ikke at du kan droppe tanntråden, men kaffe kan faktisk hjelpe til med å bedre tannhelsen din.En studie fra 2009 som ble publisert i Journal of Conservative Dentistry

viser at svart kaffe kan hjelpe mot tannråte, mens kaffe med enten melk eller sukker har motsatt effekt.

LES OGSÅ: 4 feil du gjør på morgenen

UT PÅ TUR: Ta med deg varm kaffe ut i skogen.
UT PÅ TUR: Ta med deg varm kaffe ut i skogen. Foto: (Foto: Colourbox)

Ufiltrert kaffe mot brystkreft

Kvinner som drakk kokekaffe mer enn fire ganger om dagen hadde redusert risiko for brystkreft sammenlignet med kvinner som drakk kaffe mindre enn en gang om dagen, ifølge en studie fra 2010 som er publisert i tidsskriftet  Cancer Causes & Control. Fordi kaffen ikke var filtrert så inneholdt den 80 ganger så mye fettsyrer fra kaffen, som tidligere også har vært linket til en senere vekst av kreftceller.

LES OGSÅ: Kaffe kan beskytte mot brystkreft

Hjertesykdom

Ved å drikke mer enn tre til fire kopper kaffe hver dag så reduserer du risiko for å utvikle tette arterier, som igjen kan føre til hjertesykdom ifølge en studie fra 2015 i tidsskriftet Heart.

I en studie ra 2006 som ble publisert i  The American Journal of Clinical Nutrition, ble 27 000 kvinner fulgt over en periode på 15 år. Studien viste at kvinner etter overgangsalder, som drakk en til tre kopper kaffe hver dag reduserte risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer.

Kan redusere risiko for munn- og halskreft

Selv om forskningen her er delt og at kaffens innvirkning på utvikling av kreftceller ikke er konkluderende, så viser en studie fra 2012 publisert i American Journal of Epidemiology at koffeinholdig kaffe kan beskytte mot kreft i hals og munn. De som drakk mer enn fire kopper daglig, hadde omtrent halvert risiko for enkelte typer kreft i hals og munn.

Når det er sagt så er det viktig å ikke overdrive kaffekonsumet heller. Å overdrive kan føre til dårlig søvn, magevondt,kvalme, hjerteklapp, nervøsitet og at du blir irritabel. Er du gravid eller har høyt blodtrykk eller høyt blodsukker, bør også redusere kaffeinntaket. Det er lurt å snakke med en lege dersom du er usikker på hvor mye kaffe du kan drikke, skriver avisen.

Likte du denne saken? Lik oss gjerne på Facebook også!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!