TULLETE? Å blåse noen såpebobler før sengetid kan være det som skal til, mener professor i nevrologi.
TULLETE? Å blåse noen såpebobler før sengetid kan være det som skal til, mener professor i nevrologi. Foto: (Foto: Colourbox)

5 tips for bedre søvn fra ekspertene selv

Disse teknikkene bruker de selv.

Publisert

(SIDE2): Lær av ekspertene selv og du vil aldri ligge våken igjen.

For det hender en sjelden gang at selv legene som gir sine eksperttips om god søvn heller ikke får sove...

Når de ikke får sove, så varer det uansett ikke så lenge, de har nemlig sine teknikker for å sovne inn raskt, skriver Huffington Post.

Her får du noen av dem;

Blås bobler

Det høres rart ut, men det å blåse noen såpebobler rett før sengetid hjelper deg å sovne raskere, sier professor i nevrologi ved Johns Hopkins University School of Medicine, Rachel Marie E.Salas.

Den dype pustingen vil hjelpe til med å roe ned kropp og sinn. Og fordi det er en litt tullete ting å gjøre så kan det også hjelpe deg til å ta oppmerksomheten bort fra de tankene som gjør deg søvnløs.

PUSTETEKNIKK: Å fokusere på pusten over 3-15 minutter før sengetid, med lukkede øyne kan gjøre at søvnen kommer fortere.
PUSTETEKNIKK: Å fokusere på pusten over 3-15 minutter før sengetid, med lukkede øyne kan gjøre at søvnen kommer fortere. Foto: (Foto: Colourbox)

Hvis du derimot føler at det blir litt for merkelig å dra fram såpeboblene på sengekanten så kan du heller prøve en annen teknikk: Sitt i en komfortabel posisjon, lukk øynene og fokuser på pusten din i 3-15 minutter. Når tankene begynner å vandre (og det gjør de...) så begynn å telle inn- og utpust fra begynnelsen igjen. Denne typen meditasjon sies å kunne senke blodtrykket, hjerterytmen, redusere angst og få deg til å sove bedre, ifølge forskere fra Nepal.

Les en god bok

Du har kanskje hørt at du skal bruke sengen kun til to ting; Sove og ha sex.

 - Men å lese på sengekanten er ok det også, sier klinisk psykolog Janet K.Kennedy, som har base i New York.

Det å ligge å vri seg om kvelden er stressende og gjør at kroppen frigir adrenalin, noe som igjen gjør det vanskeligere å sovne inn, sier Kennedy.

Ved å distrahere tankene dine med en god bok lar du kroppen få slappe av.

Du får tankene over på noe annet, med en god bok på sengekanten.
Du får tankene over på noe annet, med en god bok på sengekanten. Foto: (Foto: Colourbox)

Rolig og myk musikk

 - Å høre på musikk kan hjelpe deg til å sovne, og til og med gjøre søvnen din lengre og dypere, sier forfatter av Sleep for Success! Everything You Must Know about Sleep but Are Too Tired to Ask, James Maas.

Forskning viser at rolige og myke toner kan senke hjerterytmen og blodtrykket, og hjelpe deg til å slappe av. Å høre på bølgeskvulp eller regndråper som faller fungerer også godt.

Prøv for eksempel  Rain, Rain Sleep Sounds appen.

LES OGSÅ: 7 tips for deg som (nesten) sovner på jobb

Bruk rolig musikk både til avslapning og roe ned før sengetid.
Bruk rolig musikk både til avslapning og roe ned før sengetid. Foto: (Foto: Colourbox)

Tren om kvelden

 - Å trene etter jobb kan hjelpe til med å sovne inn bedre, sier søvnspesialist ved South Seminole Hospital, Orlando Ruiz-Rodriguez.

En ny sveitsisk studie foreslår at å bli ferdig med en intens treningsøkt, en og en halv time før leggetid kan hjelpe innsovningen ved å redusere nivåene av stresshormonet kortisol.

Dette rådet strider imidlertid imot den gjengse oppfatning om at man gjerne må trene, for å sove bedre, men ikke sent på kvelden.

Foto: (Foto: Colourbox)

LES OGSÅ: 5 tips til bedre søvn

Ikke se på klokka

Etter at du har slukket lyset og lagt deg under dyna, ikke sjekk hvor mye klokka er. Selv om du våkner midt på natten, sier leder for American Academy of Sleep Medicine, Nathaniel F.Watson.

Sjekker du klokka, begynner du å tenke over hvor lenge du har sovet, hvor lenge du har ligget våken eller hvor mange timer det er igjen til du skal stå opp. «Dersom jeg sovner igjen nå, kan jeg få fem timer og 21 minutter med søvn». Disse tankene gir deg bare angst , som igjen holder deg våken.

Dersom du bruker mobilen som klokke så putt den i nattbordskuffen, dersom du har en vekkerklokke på nattbordet så snu den rundt så du ikke ser tallene.

Likte du denne saken? Lik oss gjerne på Facebook også!Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!