FÅR IKKE SOVE: Du føler deg trøtt, legger deg, men så blir du plutselig kjempevåken - irriterende ikke sant?
FÅR IKKE SOVE: Du føler deg trøtt, legger deg, men så blir du plutselig kjempevåken - irriterende ikke sant? Foto: Valeriy Lebedev (Colourbox)

5 overraskende tips for å sovne

Å trykke på deg selv kan være løsningen.

Publisert

(SIDE2): Sliter du med å sovne når du har lagt deg?

Da er det mulig at disse tipsene kan hjelpe.

1) 4-7-8-teknikken

Tidligere denne uka skrev vi om 4-7-8-teknikken til Dr. Andrew Weils som hevder at trikset kan få deg til å sovne på under ett minutt. Fikk du ikke med deg tipset så får du en ny mulighet her:

Først puster du ut gjennom munnen ved å lage en «whoosh»-lyd.

1) Pust inn gjennom nesen i fire sekunder.

2) Hold pusten i syv sekunder.

3) Pust ut gjennom munnen i åtte sekunder.

4) Gjenta tre ganger.

Totalt tar det 57 sekunder å gjennomføre denne teknikken, og etter dette skal du visstnok føle deg mye trøttere og sovne lettere.

2) Sov som en yoga-entusiast

I yoga er det mye fokus på pusten og hvordan man skal roe ned kropp og sinn. Ifølge avisen The Telegraph vil det å tenke yoga når du skal sove hjelpe deg inn i drømmeland. Først må du ha full oppmerksomhet på å fokusere på kroppen. Først skal du fokusere på fingerspissene før du beveger tankene oppover mot armene, brystkasse og deretter nedover det ene beinet til tærne før du går opp igjen og gjør det samme med den andre siden av kroppen.

LYS VÅKEN? Å tenke på yogateknikker kan hjelpe deg med å slappe av og slik lettere sovne om kvelden.
LYS VÅKEN? Å tenke på yogateknikker kan hjelpe deg med å slappe av og slik lettere sovne om kvelden. Foto: Erwin Wodicka (Colourbox)

Hvis du fortsatt er våken kan du bruke pusten ved å telle nedover fra 40. Pust inn, pust ut, 40, pust inn, pust ut, 39, pust inn, pust ut, 38, og så videre. 

3) Bruk en ekstra pute

Ja, du har helt sikkert en pute i senga som du legger hodet på, men det kan også hjelpe med en eller to puter andre steder i senga også. For eksempel så er det mange som opplever at man sovner lettere med en pute under knærne. Trives du best med å ligge på siden så kan en pute mellom knærne være et tips da dette vil bidra til mindre trykk på ryggraden og hofta, tipser The Telegraph.

4) Akupressur

En tradisjonell kinesisk metode for søvnløshet er akupressur som går ut på å trykke på bestemte punkter på kroppen. Det du gjør er å legge trykk på spesifikke deler av kroppen som man tror kan være med på å gjøre deg trøttere når de bli berørt. Trykk og deretter masser på de bestemte områdene - se eksempel her:

5) Prøv å holde deg våken

Nei, dette er visst ikke tull. Ifølge en forskergruppe kan omvendt psykologi hjelpe deg til å sovne, skriver The Telegraph. Forskerne testet to grupper der den ene gruppa skulle gjøre som vanlig som å gå rundt, se på TV og bruke datamaskin, mens den andre ble fortalt at de skulle være så våkne så lenge som mulig uten å se på TV eller å flytte på seg.

Gjett hvem som sovnet først?

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!