VANNMELON smaker supergodt i sommervarmen. 
VANNMELON smaker supergodt i sommervarmen.  Foto: (Colourbox)

5 gode grunner til å spise mer frukt og grønt

«Men frukt inneholder jo så mye sukker?»

Publisert

(SIDE2): De fleste av oss har fått med seg anbefalingen om å spise minst «5 om dagen» av frukt, grønnsaker og bær, fordelt på halvparten frukt og bær, og halvparten grønnsaker. 

«5 om dagen»-anbefalingen ble lagt frem for første gang i 1996 av Nasjonalt råd for ernæring. I 2011 ble anbefalingen oppdatert og relansert i form av Helsedirektoratets  «Nøkkelråd for et sunt kosthold».

Nå på sommeren er det høysesong for flere smakfulle frukter og grønnsaker. Vannmelon, norske jordbær, nektariner, rabarbra og grønne salater er bare noen av godbitene som fortjener litt ekstra oppmerksomhet på denne årstiden.

Vi gir deg derfor 5 gode grunner til å spise mer av de fargerike vitaminbombene:

1) Det er sunt

Forskning viser at frukt og grønt er bra for helsa vår, og disse fargerike matvarene bidrar for eksempel til å redusere faren for å utvikle kreft, det styrker immunforsvaret, og er med på å forebygge hjerte- og karsykdom.

Til tross for at helsemyndighetene og flere ernæringseksperter anbefaler å inkludere frukt og grønt i et sunt, variert kosthold, så er det også mange myter om mat og enkeltprodukter som kan bidra til å forvirre matglade nordmenn. For eksempel så er det mange friske mennesker som unngår frukt i frykt for å få i seg sukker.

VITAMINBOMBER: Frukt, grønnsaker og bær er en god kilde til vitaminer og mineraler.
VITAMINBOMBER: Frukt, grønnsaker og bær er en god kilde til vitaminer og mineraler. Foto: (Colourbox)

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen mener at frukt er godt for helsa, til tross for at fruktene er en kilde til sukker. Til Opplysningskontoret for frukt og grønt forklarer Andersen at frukt bidrar med viktige vitaminer og mineraler i tillegg til fiber, og er derfor en viktig del av et sunt og variert kosthold. Samtidig påpeker hun at anbefalingen «5 om dagen» går ut på å spise 2,5 porsjoner frukt og 2,5 porsjoner grønnsaker, så det er ikke anbefalt å spise ubegrensede mengder frukt.

2) Det inneholder få kalorier

Frukt inneholder mye vann og en del fiber som er med på å fylle opp magen. Dette kan bidra til at man spiser mindre av energitette og næringsfattig mat som blant annet søtsaker og chips. For eksempel så bidrar ett eple med cirka 50-70 kcal avhengig av størrelsen og en middels stor banan cirka 90-100 kcal, mens en sjokolade på 40 gram bidrar med cirka 200-250 kcal. Velger du en 100 grams sjokoladeplate får du i deg 500-550 kcal.

3) Det er billig

Hvis man begynner å sammenligne kilosprisen på frukt og grønnsaker med for eksempel sjokolade og andre søtsaker så ser man fort hva som er det rimeligste alternativet. En sjokolade eller en liten potetgullpose koster gjerne mellom 20-40 kroner, mens et par epler, pærer, paprika eller lignende ikke koster mer enn en tier.

4) Det er naturlig søtt

Som det ble nevnt tidligere i artikkelen så inneholder frukt og bær et naturlig innhold av fruktsukker, noe som gir godsakene en naturlig søtsmak. Med andre ord så vil frukt, grønnsaker og bær være et sunnere valg enn for eksempel godteri som består av store mengder tilsatt sukker og minimalt med næringsstoffer som kroppen trenger.

5) Det kan brukes til så mangt

Både frukt, bær og grønnsaker smaker godt alene og er et perfekt valg som et lite mellommåltid når du er på farten. Men det smaker også godt med kokte grønnsaker eller en hjemmelaget grønnsaksmos til middag. Frukt og bær passer ypperlig som dessertingredienser, og grønnsaker med dip er en sunn og klassisk snacksvariant. Dette er matvarer som også egner seg godt i bakst, i smoothies og som juice.

LES OGSÅ: 5 myter om frukt og grønt

Ble du engasjert av denne saken? Lik oss på Facebook for å bli tipset om flere lignende saker!Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!