Foto: Colourbox.com (Colourbox)

5 energityver som gjør deg konstant trøtt

Alltid trøtt og slapp? Dette kan være årsaken.

Publisert

(SIDE2): Det er ikke bare det å ikke få nok søvn som kan gjøre deg trøtt.

I disse mørketider er det flere som opplever at det blir vanskeligere å stå opp om morgenen, energinivået daler og man gjesper kanskje mer. 

Det kan være flere årsaker til at du stadig føler deg trøtt og sliten til tross for at du sover de anbefalte 6-8 timene per døgn.

1) Jernmangel

Mange kvinner opplever jernmangel og symptomene er blant annet tretthet, nedsatt fysisk yteevne og svimmelhet. Jern tilføres gjennom kosten og derfor er det lurt å være klar over hva slags mat som er gode jernkilder slik at energinivået holdes oppe.

2) Høst- og vinterdepresjon

Mange opplever sesongbasert depresjon.

DEPRIMERT: Mange opplever at alt rett og slett bare føles tyngre ut når mørketiden kommer.
DEPRIMERT: Mange opplever at alt rett og slett bare føles tyngre ut når mørketiden kommer. Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Dagslyset er en viktig regulator for døgnrytmen vår, og for mange kan mangelen på lys føre til såkalt høst- og vinterdepresjon. For noen går den over av seg selv og er mild i formen, men andre vil ha behov for ulike former for behandling som for eksempel lysterapi.

3) Mangel på B12

B12-mangel kan skyldes utilstrekkelig inntak via kostholdet, eller redusert opptak av vitaminet fra tarmen. Symptomer på for lite B12 i kroppen er blant annet trøtthet, dårlige balanse, lammelser, muskelsmerter og svimmelhet. Forekomsten av B12-mangel er relativt sjelden blant unge og friske voksne, og for lite B12 ses gjerne hos vegetarianere og eldre. Løsningen er B12-sprøyter, kosttilskudd eller mat som er rik på B12-vitamin.

4) Diabetes

Ved diabetes har man et høyere sukkerinnhold i blodet enn det som er normalt og cellene får ikke den energien de trenger for å fungere optimalt. Dette kan resultere i at man kan bli sliten og slapp. 

DIABETES type 1-pasienter må måle blodsukkeret med jevne mellomrom.
DIABETES type 1-pasienter må måle blodsukkeret med jevne mellomrom. Foto: Marcus Grip (Colourbox)

Andre symptomer ved diabetessykdom er at man er tørst, tisser ofte og ufrivillig vektnedgang. Ved diabetes type 2 er det riktig kosthold og mosjon som er løsningen. Ved diabetes type 1 er insulinbehandling nødvendig i tillegg til at man er påpasselig med hva man spiser og drikker.

5) Skjoldbrusk-trøbbel

Hypotyreose, også kjent som lavt stoffskifte, er en tilstand som skuldes unormalt lav produksjon av hormonene tyroksin og trijodtyronin i skjoldbruskkjertelen.

Typiske symptomer på hypotyreose er tiltaksløshet, treghet, muskel- og leddsmerter, økt søvnbehov og noe vektøkning. Det finnes medikamenter og behandling som består i å erstatte mangelen på hormonene i tablettform, ifølge Norsk Helseinformatikk. 

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!