HVIT MÅNED: Desember er for mange en fuktig måned og derfor kan det være lurt å ta en liten pause fra alkohol i januar, forteller generalsekretær i Av-og-til, Randi Hagen Eriksrud.. Om ikke annet for å få oversikt og økt bevissthet rundt eget alkoholforbruk.
HVIT MÅNED: Desember er for mange en fuktig måned og derfor kan det være lurt å ta en liten pause fra alkohol i januar, forteller generalsekretær i Av-og-til, Randi Hagen Eriksrud.. Om ikke annet for å få oversikt og økt bevissthet rundt eget alkoholforbruk. Foto: Colourbox

Helse

4 gode grunner til å ta en alkoholfri måned i januar

- For noen kan de ekstra glassene i julen være starten på et problem.

Publisert Oppdatert

- For mange kan det være lurt å ta en hvit måned i januar. Desember er den måneden vi kjøper mest alkohol i Norge, og mange går inn i det nye året med flere uker med høyt forbruk bak seg, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i organisasjonen Av-og-til, til Side2.

Å kutte kan gi indikasjon på fare for avhengighet

Hun støttes av seniorforsker Ingeborg Rossow ved avdeling for rusmidler og tobakk i Folkehelseinstituttet, men hun legger til at dette også er et «skjønnsspørsmål». Det finnes imidlertid noen klare fordeler ved å kutte alkoholen for en periode.

- En «hvit måned» vil, om ikke annet, innebære at man ikke risikerer noen form for skade på grunn av akutte alkoholvirkninger. For personer som har et høyt alkoholforbruk vil hvite uker, eller hvite måneder, bety mindre belastning på leveren, sier hun, og legger til at å kutte alkoholforbruket også kan gi en indikasjon på om det er noen fare for alkoholavhengighet, ettersom det å avstå fra alkohol i tilfellet vil forårsake abstinenssymptomer.

Eriksrud forteller at det dessverre er slik for mange at de ekstra glassene i julen kan være starten på et alkoholproblem.

- Avhengighetsproblemer oppstår ikke over natta. Det utvikles som oftest gradvis over tid. Forbruket øker jevnt. Antall dager man drikker alkohol i uka øker og man drikker mye i hverdagen, ikke bare ved spesielle anledninger. Avhengigheten av den jevne alkoholtilførselen blir sterkere og sterkere, sier hun.

- Derfor heier vi på dem som tar en måned uten alkohol, og gjennom det tar tilbake kontrollen over forbruket sitt.

Ved å ikke drikke en måned får man et mer bevisst forhold til egen alkoholbruk, og gjennom det kan man ta tilbake kontrollen. Det er ekstra viktig etter perioder med mye drikking, mener hun.

I tillegg til at det å kutte alkoholen kan gi økt bevissthet, og oversikt over, eget alkoholforbruk, så er det også andre fordeler ved å drikke mindre alkohol.

- Gull for helsa

- Å kutte alkohol i en måned kan gjøre at du sover bedre, får bedre immunforsvar og går ned i vekt. Men den viktigste helsegevinsten oppnår du hvis du klarer å redusere forbruket over tid. Det vil gi en rekke positive helseeffekter, som mindre risiko for sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes, sier Eriksrud.

Tidligere britisk forskning viser også at det å kutte alkoholen en måned er med på å senke kolesterolet og fører til vektnedgang, i tillegg til at levra får sjansen til å komme seg.

Her så forskerne på frivillige som lot være å drikke i fem uker. I snitt gikk de ned 1,5 kilo hver. Kolesterolnivået sank med fem prosent, mens glukosenivået i blodet gikk ned med nesten en fjerdedel.

- Erfaringer med hvit måned fra Storbritannia er at mange klarer å etablere ett lavere forbruk over tid, også etter at de er ferdig med den hvite måneden, forteller Eriksrud.

- Det er gull for helsa.

Om du synes det er litt vanskelig å kutte alkoholforbruket etter en måned fylt av fuktige kvelder, så er det flere grep man kan ta.

For eksempel kan du fortelle til de rundt deg at du ønsker å drikke mindre alkohol, og invitere til sosiale aktiviteter der alkoholen ikke er i fokus.

RUTINER: Hverdagsrutiner som innebærer å legge seg og stå opp til faste tider, samt det å legge inn faste treningsøkter, kan være med på å gjøre det enklere å kutte alkoholforbruket.
RUTINER: Hverdagsrutiner som innebærer å legge seg og stå opp til faste tider, samt det å legge inn faste treningsøkter, kan være med på å gjøre det enklere å kutte alkoholforbruket. Foto: Colourbox

- Du kan også etablere hverdagsrutiner som innebærer å legge seg og stå opp til faste tider, og ha faste treningsøkter. Alt dette mens du minner deg selv på alle fordelene ved å drikke mindre; du får mer overskudd, bedre søvn, og en langt bedre søndag formiddag. I tillegg sparer du penger, sier Eriksrud.

4 gode grunner til å gå for en «hvit måned», ifølge Eriksrud:

1. Økt bevissthet gir økt kontroll over eget forbruk

2. Du sparer penger

3. Kan gi bedre søvn

4. Kan gi bedre immunforsvar

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!