Foto: Colourbox

3 tegn på et kulen i brystet er ondartet, eller ikke

Husk at ikke alle kuler er farlige.

Publisert

(SIDE2): Brystkreft er den vanligste kreftformen som rammer kvinner. Hver 12.kvinne får brystkreft. I 2013 fikk 3256 mennesker brystkreft. 3220 av disse var kvinner, og 36 menn.

Sjansen for å få brystkreft øker med årene, men der er likevel viktig å begynne å sjekke brystene sine tidlig. Idealt sett burde kvinner i alle aldre sjekke brystene sine hver fjerde til sjette uke, skriver The Independent.

Om man skulle finne en klump i brystet vil det utvilsomt være skremmende, og alle slike forandringer bør og skal sjekkes av en lege.

Faktisk er det slik at 80 prosent av slike kuler er ufarlige. Ifølge en studie fra 2005 er det visse typer kuler som kan avsløre noe om sannsynligheten for kreft.

Det kan være greit å vite om de tre tegnene under, som kan gi en pekepinn på om den er godartet eller ikke, men merk at dette på ingen måte er et substitutt for å gå til legen.

1. Ondartede (maligne) svulster er harde å ta på

Maligne kuler føles harde og faste, og er nærmest ubevegelige under huden. Alle harde kuler bør derfor sjekkes av en lege.

Mykere kuler, som syster, er vannfylte kuler som ikke er harde å ta på og som man enkelt kan flytte rundt på under huden.

2. Ondartede svulster gir ofte andre hudforandringer ved brystet

Dette kan være søkk i huden på brystet, en brystvorte som trekker seg innover eller peker i en annen retning enn vanlig, appelsinhud, eller endring i størrelse og form. Følg også med på om det kommer noe væsking fra brystvorten, særlig om det er blod i væsken eller om det bare kommer fra et bryst.

3. Ondartede svulter kommer som oftest alene

Altså speiles ikke svulsten i det andre brustet. Så om du finner to kuler, rundt samme sted i hvert bryst, er det mest sannsynlig vev.

Slik sjekker du brystene dine:

I videoen under kan du få en detaljert gjennomgang av hvordan du sjekker brystene dine. Kreftforeningen har også en detaljert forklaring i brosjyren «Bli kjent med brystene dine», men vi har også oppsummert punktene her:

1. Still deg opp foran speilet i bar overkropp. La armene henge slapt ned. Se nøye på brystene. Har de forandret form siden sist du undersøkte dem? Viser huden eller en av brystvortene tegn til inndragning? Eksem?

Screen9na04

2. Strekk armene i været. Se etter de samme tingene som ved forrige punkt. Endrer brystene form når du har armene over hodet?

3. Løft høyre arm over hodet og føl med lette trykk med venstre hånd rundt hele høyre bryst. Bruk fingertuppene til å kjenne etter mens hånden ligger flatt mot huden. Begynn med brystvorten, og gå utover i sirkler til hele brystet er undersøkt. Klem også lett på brystvorten for å se om det kommer noe ut av den.

Gjennomfør samme undersøkelse av venstre bryst.

4. Ikke glem armhulene. Disse skal du også gå systematisk gjennom, på samme måte som du undersøkte brystene.

Symptomer på brystkreft:

- Kul eller knute som kjennes i brystet

– Søkk i huden på brystet

– Brystvorte som trekker seg innover eller peker i en annen retning enn vanlig

– Væsking fra brystvorten, særlig om det er blod i væsken

– Kul i armhulen eller på halsen

– Sår på brystet som ikke gror

– Smerter i brystet

– Eksem, rødhet med økt varme eller andre hudforandringer på bryst/brystvorte

KILDE: Kreftforeningen.no

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.