Foto: Colourbox (Illustrasjon)

16 tips mot fyllesyke

Her er våre hemmelige triks.

Publisert

(SIDE2:)Det kjedelige rådet er selvsagt at ingenting annet enn vann hjelper mot fyllesyke. Og at du ikke drikke for mye.

Men har du først blitt dårlig, så finnes det en del kreative tips for å komme raskere på beina. For noen hjelper Coca Cola, for andre er det banan, barnemat eller cowboy-frokost som er eneste redningen.

Vi spurte redaksjonen - hva er dine beste tips for å bli raskt i form dagen derpå?

Her er svarene:

- Dusj. Krabb ut av senga og skru på strålen og legge deg til rette (ikke over sluket).

- Vann. Det hørers kjedelig ut, men det hjelper mot dehydreringen, og dermed også skallebanken. Mat – spis noe rett før eller mens du drikker – tom mage fra lunsj, og frem til en eventuelt fyllekebab gir fort tidenes kuppelhue. Drikker du derimot uansett med begge henda i 12 timer, så er du nesten garantert bakfylla med stor B.

LES OGSÅ:BARE TULL OM FYLLESYKE

- Hive nedpå en liter vann før du sovner, funker alltid!

- De gangene jeg var skikkelig dårlig i 20-årene var det eneste håp å få i seg cola og en banan. Fikk jeg i meg en banan, gikk formen sakte men sikkert oppover. Nå blir jeg ikke spesielt fyllesyk så lenge jeg holder meg til vin. Pleier å bøtte ned to glass vann før jeg legger meg.

- Dette funker: En ibux og en paracet før du hopper i seng = null fyllesyke dagen derpå. (Hørt at det er en mikroskopisk sjanse for at du blør i hjel innvendig, men det er det verdt. Uansett best å sjekke dette tipset opp mot en lege. Det funker grisebra.)

- En stor frokost i form av stekt egg, bacon, bønner, loff og Coca Cola. Også legge seg i senga igjen og sove seg i bedre form.

Foto: Illustrasjon (Colourbox)

- Å spise middag før jeg begynner å drikke alkohol. Og drikke vann jevnlig. Kjedelig tips, men èn enhet vann per enhet alkohol gjør at jeg sjeldent blir fyllesyk.

- Mariekjeks! Det smaker nesten ingenting, bare akkurat nok til at du får det i deg uten å kaste opp.

- Bare stå opp og trosse elendigheten. Altså «ta seg sammen» og komme seg ut i frisk luft, uansett hvor lite fristende det kan virke. Jeg blir i hvert fall mye dårligere hvis jeg blir liggende i senga og kjenne på kvalmen og hodepinen - og fylleangsten!

- Som alle drevne festfolk og toppidrettsutøvere vet: sjokolademelk restituerer kjappest!

- Alt annet av drikke fungerer, men personlig orker jeg ikke så mye kullsyre eller cola (det minner om diverse drinker fra kvelden før). Juice (uten fruktkjøtt!), saft, barnedrikker ala Kjeft og Ellas, alt som er søtt og enkelt å få ned.

Annonse: Disse hjelper hvis du er fyllesyk

Foto: Illustrasjon

- Prøv å få i deg mat også så fort som mulig, så kroppen har noe å gå på. Mange sverger til smelta ost og fet junk, men det kan fort være veldig tungt for kroppen å fordøye. Tørre kjeks sammen med kald drikke kan være enklere, det samme kan også frukt som banan, mandarin (i disse deilige juletider) og druer.

- Har du klart å bevege deg uten å dæve ennå, så spis. Chips, sjokolade – iskrem kan også hjelpe.

- Egg og bacon + 1 liter sjokomelk cirka rett etter at man står opp. Deretter ligge på sofaen cirka en time før man ringer noen og møtes på ett sted med servering. Deretter minst tre styrepils for å fjerne skjelven før man reiser hjem og ser på Premier League.

Foto: Illustrasjon

- Innta sofaen, sørg for å ha alt du trenger innen rekkevidde og at du ikke fryser.Skru på TV/PC/film/serie.

- Unngå sosiale medier – du får bare angst. Og angsten kommer uansett, så det er viktig å holde den nede på et minimum. Da er det viktig å huske at det er kjemikaliene som skal ut av kroppen som gjør det – du ER ikke et fryktelig menneske som fortjener alt vondt og som ingen liker.

Og når vi er inne på fylleangst. Ifølge en ny undersøkelse er det hovedstadens innbyggere som kjenner fyllenervene oftest.

- Når man drikker for mye alkohol er det lett å få fylleangst. Fylleangst er et resultat av at kroppen er i ubalanse og opplever abstinenser dagen derpå, har daglig leder i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL, Kari Randen tidligere uttalt til Side2.

Hun forteller at det er nervene våre som rett og slett gjennomfører et lite oppgjør med gårsdagens fest og overdrevne alkoholinntak.

De mer «seriøse» rådene

Folkehelseinstituttet påpeker på sin side om bakrus at de fleste vidunderkurer mangler vitenskapelig dokumentert effekt.

Her er deres råd:

- Drikk alkohol med måte: desto flere alkoholenheter du inntar, og desto flere timer du er ruset, desto verre bakrus. Generelt bør man vente nærmere 1 time mellom inntak av hver ny alkoholenhet, og nøye seg med å være alkoholpåvirket i opptil 3-5 timer.

- Drikk også vann eller annen alkoholfri drikke. Alkohol virker vanndrivende og en kan derfor lett få væskemangel - kroppen blir uttørket. Dette skyldes at alkohol hemmer utskillelsen av hormonet ADH (antidiuretiske hormon) fra hypofysen i hjernen. Dermed får ikke nyrene de nødvendige signaler om å holde på vannet i kroppen. Mer vann enn normalt skilles ut gjennom urinen.

- Det anbefales å spise noe mat sammen med alkoholinntaket. Hvis man har mat i magesekken når man drikker alkohol, vil det dempe rusen noe. Dette skyldes at alkoholen da vil oppholde seg i magesekken noe lenger tid, dermed tar det lenger tid før alkoholen kommer over i tynntarmen, hvor det meste tas opp i blodet.