Foto: iStock

16-åringer bruker avføringspiller som slankekur

- Å ha det så tilgjengelig på apotek er helt misforstått.

Publisert

Oslo (NTB): De siste seks årene har salget av avføringspiller økt med 27 prosent. Apotekansatte forteller om jenter helt ned i 16-årsalderen som bruker pillene som slankekur.

Salgsveksten kommer fram i tall fra Apotekforeningen. Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk sier til Dagbladet at apotekene ikke skal selge avføringsmiddel dersom det er mistanke om at pillene misbrukes.

Les også: Barne- og ungdomspsykolog: - Barn skal ikke slankes

– Vi vet at midlene kan misbrukes av personer som har problemer med spiseforstyrrelser, og hvis det misbrukes over lang tid så kan man få bivirkninger. Man kan rett og slett ødelegge tarmfunksjonen, forteller Madsen.

– Det er mennesker med mage- og tarmproblemer som trenger dette middelet. Ofte eldre mennesker, ikke unge. Å ha det så tilgjengelig på apotek er helt misforstått, sier han.

Madsen sier reglene allerede er skjerpet og at det kun er små pakninger som er reseptfri.

– Det å kunne få tak i avføringsmiddel kan være nyttig for mange. Etter innstrammingen er det langt flere som får avføringsmidler på resept. At det skjer under kontroll av lege var ønsket med innstrammingen. Likevel diskuteres en ny ordning, hvor legemiddelet er reseptfritt, men man må rådføre seg med farmasøyt før man får utlevert medisin, forklarer han.

Les også: 10-åringer går på diett

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.