SMIIIIL: For å få et pent smil, må du ha pene tenner. Men det er neimen ikke bare lett å holde tennene sunne.
SMIIIIL: For å få et pent smil, må du ha pene tenner. Men det er neimen ikke bare lett å holde tennene sunne. Foto: Ale Ventura (Colourbox)

12 ting som ødelegger tennene

Visste du at dette kan ødelegge tennene dine?

Publisert

(SIDE2): Vi vet at vi må pusse tenner, bruke tanntråd, skylle med fluor og spise lite sukker. På den måten får vi sunne, fine tenner.

Men visste du at dine daglige vaner likevel kan ødelegge tennene?

Vi har samlet noen ting du kanskje ikke visste var skadelige:

1. Pusse tenner etter frokost

Tannlegen minner oss alltid på at vi må pusse tennene om morgenen - men ikke når som helst. Det riktige er å pusse tennene idet du har stått opp, for å fjerne bakterier som har kommet i løpet av natten. Etter frokost skal du skylle munnen med fluor.

Puss, puss, så får du en suss.
Puss, puss, så får du en suss. Foto: Monkey Business Images (Colourbox)

2. Svømme i klorbasseng

Hvis du ofte er i svømmehallen, bør du passe ekstra godt på tennene dine. Flere undersøkelser viser at jevnlig bading i klorvann, kan skade tennene. For å unngå skader, bør du holde munnen lukket i vannet.

3. Spise frukt

De fleste vet at godteri ikke er bra for tennene, men du bør også være forsiktig med frukt. Frukt har et naturlig innhold av fruktsukker, og dessverre er dette like ille som tilsatt sukker når det gjelder tennene.

4. Ha piercing i tunga

Mange som har piercing i tunga, ender med å bite på smykket. Dette kan være skadelig for tennene, og i verste fall knekke en tann. Munnsmykker kan også være skadelig for gummen. På grunn av bakteriefare, øker det dessuten risikoen for infeksjoner og sår i munnen.

Blyanter er ikke mat.
Blyanter er ikke mat. Foto: (Colourbox)

5. Bruke tennene til annet enn å spise

Noen bruker tennene til å åpne alt fra potetgullposer til flasker. Det er ikke lurt. Du bør heller ikke bruke tennene til å bite negler, tygge på blyanter eller bruke gafler eller andre spisse gjenstander i stedet for tanntråd. Tennene skal brukes til å spise med.

6. Bruke tannpirker

Ja, faktisk. Du kan selvsagt bruke tannpirker hvis noe sitter fast mellom tennene, men som hovedregel skal du bruke tanntråd. Tannpirker skraper vekk litt av emaljen på tennene, og det er ikke bra.

Popkorn er godt, men det setter seg alltid fast en bit mellom tennene.
Popkorn er godt, men det setter seg alltid fast en bit mellom tennene. Foto: (Colourbox)

7. Spise bakterievennlig mat

Vi vet at tennene bør holdes unna sjokolade og brus. Men her er noen andre matvarer som kan være skadelige for tennene, blant annet på grunn av høyt sukkerinnhold, høyt syreinnhold eller fordi det ofte setter seg fast mellom tennene: Syltede grønnsaker, brød, popkorn, kjøtt, lettbrus, salatdressing, rødvin, hvitvin og rabarbra. 

8. Trene hardt

Vi skal ikke påstå at du ikke bør trene hardt, men dersom du gjør det, bør du være oppmerksom på tannhygienen også. Hard trening reduserer spyttnivået i munnen, og spyttet er nødvendig for å holde bakterier borte. Bruk sukkerfri tyggegummi mens du trener eller umiddelbart etter for å unngå problemet.

9. Pusse tennene rett etter kveldsmaten

Spyttet ditt renser naturlig opp i munnen etter maten, og dette er bra for tennene. Vent derfor med tannpussen i 30-40 minutter etter kveldsmaten.

Tanntråd er viktig for tannhygienen. Men brukt det riktig.
Tanntråd er viktig for tannhygienen. Men brukt det riktig. Foto: Sinar 2 (Colourbox)

10. Bruke tanntråd etter tannpussen

Tanntråd skal brukes som en forberedelse til tannpussen. Det løser opp smuler mellom tennene, og gjør det lettere å pusse tennene rene. Hvis du gjør det etter at du har pusset tennene, blir ikke tannpussen like effektiv.

11. Bruke tanntråden som «sag»

Du skal ikke «sage» deg gjennom tennene med tanntråd. For at tennene og tannkjøttet skal holde seg sunnest mulig, skal du forsiktig føre tanntråden mellom tennene og deretter trekke den tilbake. Altså opp og ned, ikke fram og tilbake.

12. Skylle munnen med vann etter tannpuss

Mange tar en slurk vann og skyller tennene når tannpussen er unnagjort. Det er ikke lurt. Ved å skylle med vann, fjerner du nemlig fluorlaget som har lagt seg på tennene etter tannpussen.

Kilder: The Independent, Nano-b.com, WebMd.com, Summertomato.com, Advanceddentistryofny.com, Smilebydrfalco.com.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!