Foto: (Colourbox)

10 ting alle par må vite FØR de gifter seg

Problemene som ødelegger et forhold.

Publisert

(SIDE2): Forhold er ikke så lett – det kreves både innsats og kompromisser. Karen Philip er samlivsterapeut, og har sett det meste som av årsaker til at det går galt i et forhold.

Hun har overfor Daily Mail kommet med de punktene hun mener er de vanligste for hva par bør vite om og ha på stell, før det blir veldig seriøst og man gir hverandre sitt ja.

- Jeg har jobbet som samlivs- og familieterapeut i 15 år, og i løpet av den tiden har jeg oppdaget at det er mange av de samme problemene som går igjen. Så jeg tenker det kan være lur tå adressere problem før de blir det – et problem, som ødelegger forholdet, sier hun.

Tre år

Philips sier det tar tre år før man har avdekket fasaden vi gjerne setter opp når vi møter noen nye, og vi dermed blir ordentlig kjent – men de fleste venter ikke så lenge før de kaster seg ut i et forhold.

- Vi bør vente minst 12 måneder, ellers er fasaden der fremdeles. Det er ikke en dårlig ting, det betyr bare at vi viser oss fra den beste siden mulig – som at vi smiler, selv om vi egentlig ikke er glade. Det gjelder også svigerfamilien og hva vi synes om dem – i starten godtar de fleste mer og sier mindre, enn når vi har lagt fra oss «fasaden».

Svigerfamilien

Noen har raskt et godt forhold til sin utvidete familie, svigers – mens andre synes det kan være vanskelig. Philip mener det er viktig å være åpen dersom det er noe man ikke helt er komfortabel med – men at det bør kommuniseres på en ok måte.

- Du må huske på at partneren din (trolig) elsker sine foreldre uforbeholdent, og at han eller hun kanskje ikke ser at noe kan være problematisk, fordi de er oppdradd slik. Måten vi er oppdradd på og dermed hvordan vi oppfører oss, er normalt for hver enkelt, så vær bevisst på hvordan du legger frem et eventuelt problem.

Foto: (Colourbox)

Barn eller ikke barn?

Skal vi ha barn – eventuelt ikke. Og hvor mange? Det er noe alle par bør ha snakket om før de tar det store steget, mener Philip.

- Innen to år er et viktig å ha avklart hvor den enkelte står i forhold til det å få barn, blant flere andre store, viktige spørsmål.

Hva er utroskap på sosiale medier?

Dette er ganske nytt – for 10 år siden så fantes det ikke sosiale medier, og dermed var det heller ikke et problem. Philips mener det er viktig å være åpen også her, og la partneren kunne se mobiltelefon eller Facebook om han eller hun vil.

- Kan du ikke ha en Facebook-samtale med noen når du sitter ved siden av partneren din, så burde du kanskje ikke ha den samtalen i det hele tatt?

Toalettsetet!

Ifølge Philip kommer do-sete-problematikken overraskende ofte opp når hun har parterapitimer. Hun har en enkle løsning dersom par krangler om sete skal stå oppe eller legges ned.

- Sete og lokk bære være nede. Bakterier spres når du trekker ned og lokket er oppe. Så dersom sete-problematikken er gjeldende, lukk lokket – dermed slipper dere bakterier på tannbørsten.

Snakk om sex

Snakk om sex så tidlig som mulig, hva du har lyst til, hva du trenger og hva du forventer.

- 99 prosent av gangene er det det samme som går igjen: Han vil ha mer sex enn hun vil. Jeg sier at forspillet starter i det du åpner øynene om morgenen.

- Alarmen går om morgenen, dere kler dere, spiser frokost, snakker ikke så mye, går på jobb, meldes kanskje for å avtale middagsplaner, spiser, ser på TV, går til seng – og bæm, han er klar. Mens hun tenker at han har ignorert henne hele dagen, og nå forventer han sex?

- For kvinner er forspillet at han snakker med henne, viser oppmerksomhet og er interessert.

SEX: Snakk om hva dere liker, vil og har lyst til - kjapt.
SEX: Snakk om hva dere liker, vil og har lyst til - kjapt. Foto: Katarina Sundelin (Colourbox)

Navnebytte?

Selv om det ikke er like ofte som da våre besteforeldre giftet seg, så er det fremdeles slik at mange tar partnerens navn når de gifter seg – og fremdeles er det flere kvinner som tar hans navn. Enkelte menn føler seg også skuffet om hun vil beholde sitt navn, sier Philip.

- Finn ut hvorfor hun vil beholde sitt, og hvorfor han vil hun skal ta hans, i stedet for å late som det ikke har betydning.

Felles konto

Philip sier at de som har helt separate kontoer etter de er gift, er to individuelle personer som lever sammen som om de er gift. Hun mener det er en av de vanligere årsakene til problemer i et forhold.

- Ha en del penger som du selv bestemmerover og bruker som du vil, men regninger og andre faste utgifter bør trekkes fra en felles konto.

Vær åpen, men ikke del alt

Det er ikke nødvendig å fortelle hver minste detalj fra fortiden din, men fortell hva du føler og tenker, hva du har lyst til, hva du er redd for og hva du håper på – de tingene som gjør deg til deg.

- Ikke snakk om tidligere dater og seksuelle opplevelser, eller andre ting som kan gjøre det kleint eller gi partneren følelsen av å være mindre verdifull. Det må være en grunn til at du deler ting.

Jeg elsker deg

Philip sier det er vanlig at par glemmer å gjøre det opplagte – å si at man er glad i den andre.

- Det får den andre til å føle seg bra og verdsatt. Ofte er vi så travle at vi glemmer å se hvor verdifulle de er for oss – og å uttrykke det. Mange par kan ikke huske når de sist sa det til den andre.

Foto: Colorbox

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!