A-KJENDIS: Jenny ble kjent over natta da hun var med i en Grandiosa-reklame i 2007. Siden har det blitt både filmer, bok, gjenbruksapp, giftermål og familieforøkelse.
A-KJENDIS: Jenny ble kjent over natta da hun var med i en Grandiosa-reklame i 2007. Siden har det blitt både filmer, bok, gjenbruksapp, giftermål og familieforøkelse. Foto: Paul Weaver, Mediehuset Nettavisen

Underholdning

Sjekk Jenny Skavlans vei fra «Grandiosa-girl» til gründer

Det meste denne dama tar i blir til gull.

Publisert Oppdatert

«SHAMANAMADONG – full pakke», sang og danset en 21 år gammel Jenny Skavlan på TV i 2007.

Grandiosa–reklamen, som var knapt ett minutt lang, gjorde henne til rikskjendis over natten. Flere Facebook–sider ble opprettet av fansen for den da ukjente «Grandis»–jenta.

I dag er Jenny (32) en av landets største kjendiser med en lang CV å vise til. Modell, skuespiller, programleder, klesdesigner, miljøforkjemper, blogger og forfatter. Gift med en av landets mest profilerte rappere – og ettbarnsmor.

LES MER: Jenny Skavlan i humorserie på NRK

Flau av filmrolle

Karrieren startet imidlertid lenge før Grandiosa-reklamen. Allerede som niåring filmdebuterte hun som et rødt blodlegeme i «Jakten på nyresteinen». Men å bli kjent i så ung alder var ikke bare enkelt.

– Det var selvfølgelig rart, men jeg tenkte ikke så mye på det. Jeg ble mest flau av premierer og sånt. I filmens sluttscene skulle jeg egentlig si til Karta at «Det er deg jeg elsker», men det nektet jeg. Jeg synes det var så flaut at jeg begynte å gråte. Så da ble det til «Det er deg jeg liker best» – men på premieren synes jeg fremdeles det var så pinlig at jeg gjemte meg under kinosetet, har Jenny tidligere avslørt til VG.

Selv om hun har et berømt etternavn, har ikke suksessen kommet gratis.

Jenny vokste opp på Oslos vestkant og er datter av lege og forfatter Jørgen Skavlan (60) og kunstner Janicke Ebbing (60). Forholdet til onkelen, Fredrik Skavlan (51), er også nært, og de har tidligere spilt inn en pizza – sketsj sammen for humorprogrammet «Påpp & Råkk».

Møtte rapperkjæresten i Køben

Underholderen i henne førte til at hun fikk en av hovedrollene i den tradisjonsrike Fagerborgrevyen to år på rad da hun gikk på videregående.

Med en kostymedesigner til mor viste Jenny tidlig interesse for mote og design, noe hun valgte å studere i København etter at hun tok artium. Det var også under studietiden i den danske hovedstaden at hun først skulle få kontakt med sitt livs kjærlighet, Klovner i kamp-rapperen Thomas «Finger'n» Gullestad (37).

«Mitt forhold til Klovner i kamp startet i 2007. Det var det året snuskete sms-er ble sendt mellom Thomas i L.A og meg i København, og jeg kan nok ikke si jeg var helt solgt fra første stund. Jeg hadde ikke hørt om “Finger'n” før, men studievennene mine i København kunne fortelle meg at han spilte i hiphopbandet Klovner i kamp. Da både Thomas og jeg begge var i Oslo en helg, tok jeg sjansen og takket ja til en date. Noe som skulle vise seg å være en folksom date», har Jenny skrevet på bloggen sin.

Tok med seg hele Klovner i Kamp på date

For Gullestad tok med seg kollegaene i hiphopgruppa på daten, som var i dagligstuen på Grand Hotel. Mellom inntakene av te og karbonadesmørbrød ble Jenny solgt. Skjønnheten har tidligere avslørt til KK at hun inntil da bare hadde vært sammen med vestkantgutter.

– Jeg kom jo fra Bygdøy, et finfint miljø der alle skal bli advokater eller finansfolk. Og Thomas hadde vært hiphoper siden han var 18, hadde tatoveringer og kjørte Ford Mustang. Det var jo bare det mest eksotiske jeg hadde opplevd.

Sju år etter sitt første møte ble paret smidd i hymens lenker i 2014. Brudgommen avslørte at han ble rørt da han så Jenny gå opp kirkegulvet, i en kjole som var re – designet av henne selv og moren.

– Jeg måtte felle en tåre og tenkte egentlig ikke noe mer enn at den dama skal jeg sjekke opp, så var det henne, sa Gullestad etter vielsen.

To år senere kom parets datter til verden. Lille Åse fikk et tradisjonelt norsk navn, oppkalt etter sin oldemor på farssiden. Og siden et av Jennys forbilder er artist og tidligere kulturminister, Åse Kleveland (69), var navnevalget enkelt.

Motedesigneren legger ikke skjul på at hun elsker familielivet. Til bladet Costume har hun tidligere fortalt at både karrieren og familien gir henne styrke.

– Når jeg har levert varene etter mye jobbing og jeg går hjemover med musikk på ørene. Eller når Åse, Thomas og jeg henger i senga og tuller og tøyser. Sammen føles vi som det sterkeste i verden.

- Inni MEG føles det ikke riktig å eksponere barnet mitt

Med sine 377. 000 følgere på Instagram er Jenny vel bevandret på sosiale medier, men å vise ansiktet til datteren er uaktuelt. Beslutningen om å skjerme Åse er viktig for paret.

– Jeg er veldig glad for at vi tok det valget. Jeg vil ikke at det skal gå utover andre at jeg tuller på sosiale medier. Jeg kan ikke ta for gitt at Åse har det behovet. Jeg dømmer ingen, vi er alle satt sammen forskjellige. Det handler jo bare om hvordan du har det inni deg når du deler noe så skjørt og lite. Og inni MEG føles det ikke riktig å eksponere barnet mitt. Det føles derimot fint å bevare deler av livet helt privat. At det bare er vårt.

– Jeg har opplevd at folk ikke alltid har gode intensjoner og har oppsøkt meg privat. Det er svært ubehagelig. Jeg vil ikke utsette barnet mitt for den risikoen heller. Men først og fremst handler det om alles rett til et privatliv og til å mene noe om hvordan de blir eksponert. Det står til og med i grunnloven. Barn har rett til å ha en stemme i saker som angår dem selv, har hun tidligere sagt til bladet KK.

- Akademisk utdannelse er ikke noe for meg

Selv har Jenny blitt godt vant med eksponering med årene. Siden gjennombruddet i 2007 har hun blant annet hatt roller i filmer som «Fatso», «Død Snø», «Tomme Tønner» og «Børning». Hun har også ledet programmene Studio FEM, Fangene på fortet, Nesten voksen, Tweet4tweet, Melodi Grand Prix og Spellemannprisen.

– Helt siden barneskolen har jeg visst at en akademisk utdannelse ikke er noe for meg. Av alle mine venner er jeg den eneste som har gått i en ikke – akademisk retning, har hun tidligere sagt om sitt arbeid som selvstendig næringsdrivende.

Kjøpte hus til 16,5 millioner

Det har imidlertid vist seg å være lukrativt. I fjor kjøpte Jenny og ektemannen et arkitekttegnet funkishus i det ettertraktede boligområdet Berg i Oslo. 16,5 millioner punget paret ut for oppussingsobjektet med fem soverom og solrik hage.

«Nå satser vi bare på at Luksusfellen kommer til samme fornuft som Farmen og lager en kjendisversjon», skrev Jenny spøkefullt på sin Instagram samme dag som huskjøpet.

Skavlan har fått like mye oppmerksomhet for sitt miljøengasjement som for sin skuespillerkarriere.

STOR LIDENSKAP: En av Jenny Skavlans store lidenskaper er gjenbruk og redesign.
STOR LIDENSKAP: En av Jenny Skavlans store lidenskaper er gjenbruk og redesign. Foto: Guro Holmene / Side2.no

Hennes store lidenskap er gjenbruk og redesign, og debutboka «Sy om» solgte utrolige 12.000 eksemplarer. Den ble fulgt opp med «Sy om – igjen» i 2013. Siden 2016 har hun også vært kreativ leder for gratisappen Tise som selger brukte klær og interiørartikler. Appen har 12 ansatte og over 270.000 brukere.

Låner, syr, reparerer og redesigner klær

Jenny får mye av æren for å ha gjort gjenbruk kult blant unge. Fokuset på mindre forbruk er viktig for henne.

– Dette med gjenbruk har fulgt meg fra jeg var liten, så jeg har det veldig i ryggraden. Det startet i ni–tiårsalderen, da skjønte jeg at hvis jeg sydde nye klær av gamle klær, så fikk jeg finere klær. Miljøaspektet, og bevisstheten rundt at «bruk og kast»-kulturen vår er unødvendig og usunn, kom da jeg ble eldre, har hun tidligere sagt om sitt miljøengasjement.

32–åringen handler for det meste brukt, byttelåner med venner, og reparerer eller redesigner gamle plagg. Rett som det er gir hun seg selv shoppestopp over lengre tid. Det er slike verdier Jenny ønsker å gi datteren sin.

Å bli mor har hun beskrevet som «helt fantastisk».

Selv om 32-åringen til tider synes det er rart at hun er etablert med hus, mann og barn, slik hun avslørte under «Stian Blipp Show»

– Jeg hører at du prater, men det er jo ikke meg. Jeg føler at jeg går rundt og later som. At jeg parodierer en på 30 med mann og barn.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!