Om noen sier «så fin du er!» til datteren Jona Runarsdottir, er det ikke positivt for henne, mener moren. 
Om noen sier «så fin du er!» til datteren Jona Runarsdottir, er det ikke positivt for henne, mener moren.  Foto: Mammalivet.blogg.no

- Trodde ikke det ville eksplodere

Ber folk om å ikke rose datteren - nå roses hun selv opp i skyene.

Publisert

Jona Runarsdottir (26) er trebarnsmoren bak bloggen Mammalivet.blogg.no. Det var fredag at hun skrev et innlegget «Ikke fortell min datter at hun er fin». Temaet hun tar opp har åpenbart engasjert mange, og i løpet av helgen var over 300 000 personer innom bloggen

I innlegget er Jona kritisk til at komplimentene hennes fire år gamle datter oftest får, handler om hvordan hun ser ut. Datteren blir overøst med kommentarer om hvor fin, vakker og søt hun er. Mammabloggeren tror ikke slike komplimenter er til det beste for datteren. 

LES HELE INNLEGGET HER!

Roser du ofte barna for utseendet, kan du bidra til å gi dem feil holdninger i livet, mener barnepsykolog Willy Tore-Mørch. 
Roser du ofte barna for utseendet, kan du bidra til å gi dem feil holdninger i livet, mener barnepsykolog Willy Tore-Mørch.  Foto: Yngve Olsen Sæbbe (Nordlys)

- Kan ha motsatt effekt

Det er barnepsykolog og professor Willy-Tore Mørch enig i. 

- Ja, jeg er helt enig. Fordi da gir man komplementer til karakteristikker barnet ikke har medvirket til selv, forklarer psykologen, som til daglig arbeider ved Universitetet i Tromsø. 

Han mener ros for utseende, klær og lignende egentlig ikke styrker barns selvtillit og selvfølelse. 

- Tvert imot så kan det faktisk ha motsatt effekt. Hvis barnet har lav selvtillit og dårlig selvbilde, så vil det å få komplimenter på noe som ikke stemmer med eget selvbilde frustrere mer enn det gleder.

- Men, dette må ikke misforstås dithen at man ikke skal gi barn komplimenter! 

Mørch mener det er når barnet har gjort en bra handling, eller laget, skrevet eller sagt noe fint, at man bør rose det. 

- Avgjør hva barna tror er viktig

-Å gi tilbakemelding, oppmuntring, ros og komplimenter på dette er nyttig, for da retter du oppmerksomheten mot det barnet gjør – og ikke mot det barnet er, sier han. 

Han understreker at det er de voksnes holdninger som avgjør hvordan barnet blir som person. 

Mammablogger Jona tror ikke sin fire år gamle datter er tjent med å stadig bli fortalt hvor fin, søt og vakker hun er.
Mammablogger Jona tror ikke sin fire år gamle datter er tjent med å stadig bli fortalt hvor fin, søt og vakker hun er. Foto: Mammalivet.blogg.no

- Det man gir barnet oppmerksomhet og komplementer for er med på å bygge opp barns holdninger til livet. Deres syn på hva som er viktig bygges spesielt opp av hva de nære voksne, som foreldre, bestemor eller læreren, legger vekt på.

Han mener man på mange måter planter egne holdninger hos barnet. 

- Så hvis foreldrene ikke er så interessert i at barnet først og fremst skal være opptatt av utseendet sitt, men av vennskap, å være flink på skolen og utvikle sosial kompetanse, så er det de tingene man bør gi komplementer til.

- Det er også min hjertesak, at vi må tenke gjennom hvilke holdninger vi vil at barnet skal ha når det vokser til. Det har betydning for hele barnets fremtid. Derfor bør man gi oppmerksomhet til det man mener er viktig. 

Les også: - Ikke fortell min datter at hun er «fin»

- Ikke klar over at det ville eksplodere

Jona er overrasket over at så mange har engasjert seg i debatten om barn og ros. 
Jona er overrasket over at så mange har engasjert seg i debatten om barn og ros.  Foto: mammalivet.blogg.no

jonaJona er overrasket over at så mange har engasjert seg i debatten om barn og ros. mammalivet.blogg.no

Blogginnlegget til Jona Runarsdottir har fått over 44 000 likes på Facebook. De aller fleste roser henne for å ta opp et viktig tema.  

Responsen har for det meste vært veldig positiv. Mange har takket for at jeg tok opp temaet og sier seg veldig enige.Men det har også vært en del som bagatelliserer hele saken, eller regelrett går til personangrep på meg, forteller Jona til Side2. 

Hun er oppgitt over at noen misforstår henne, og konkluderer kun ved å lese overskriften på innlegget: «Ikke fortell min datter at hun er fin». 

Overskriften er overforenklet og rommer ikke alle nyansene i saken. Ros er viktig, men det er fort gjort å servere utseendefokusert ros på autopilot uten å tenke over hvilke signaler man sender. Det har jeg ofte tatt meg selv i, og jobber med å endre, forklarer hun. 

- Det er uansett tydelig at temaet berører folk, selv om ikke alle er enige, legger hun til. 

Jona forteller at hun er overrasket over at så mange har kastet seg inn i debatten. 

Jeg var ikke klar over at det ville eksplodere på den måten og jeg kjenner jeg at det er litt godt at det ikke er såpass enormt trykk på siden min hver dag. 

- Selv om det medfører en del ufine tilbakemeldinger, er jeg glad for at folk engasjerer seg. Jeg brenner for dette temaet, og ønsket å nå ut til folk med denne saken.

- Ros er viktig

I skrivende stund har 333 personer sagt hva de mener i kommentarfeltet på bloggen. I tillegg raser debatten på Facebook. 

Enkelte peker på at man må kunne gi barn en kompliment når de har pyntet seg:

«... jeg syns det er like viktig å nevne at de er fine når de har ordna eller pynta seg selv også, det gir mestringsfølelse og går like mye på det indre :) Sønnen min på 5 og jeg sier til hverandre ofte; så fin du er!»

En annen vektlegger også barnas egeninnsats i å pynte seg: 

«Jeg tenker at når man for eksempel kommer i et selskap og Eir og Isa har lagt sin flid i å gre håret selv [... så synes jeg det er helt ok at bestemor møter dem med "Så fine dere er i dag!"».

Barnepsykologen støtter dem i at det ikke er galt å gi barn komplementer når de har pyntet seg. 

- Jeg vil jo understreke at hvis en jente har fått en ny og fin kjole, så skal man selvsagt kunne si det. Men hvis komplimentene hele tiden går på utseendet. Men komplimentene bør ikke hele tiden gå på utseendet, sier han. 

Mammablogger Jona understreker at heller ikke hun mener det er galt å gi barn komplimenter. 

- Jeg er ingen motstander av ros og roser gjerne barna mine. Men slik jeg oppever det, er vi veldig kjappe til å bemerke barns utseende når vi hilser på dem eller skal rose dem.

Hun tror ikke barna tar noen umiddelbar skade, men at dette på sikt kan påvirke dem negativt. 

- Noen barn vil kanskje ikke bli så veldig negativt påvirket, mens andre kan bli veldig fokusert på dette med å være fin nok, hele tiden. Det ser jeg på mine barn og deres jevnaldre, understreker hun. 

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!