Foto: Matkontrollen/TV 2

Test av frokostblandinger: - Dette er som å spise godteri

Se hvilken frokostblanding til barn som er best og verst.

Publisert

(SIDE2):TV 2-programmet Matkontrollen har testet frokostblandinger som er rettet mot barn, og lot ungene selv plukke ut produktene de synes så best ut.

Frokostblandinger er gjerne plassert i barnets høyde, og har esker med mye farger og figurer. Tidligere i år sjekket Side2 sukkerinnholdet i de mest populære frokostblandingene blant barna i redaksjonen. Det ga oss en vekker over hvor mye sukker barnet kan få i seg ved dagens første måltid.

TV 2s forbrukerprogram viser at det langt ifra er blitt bedre i butikkhyllene. Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius har gått igjennom de sju typene barn valgte i Matkontrollens test, og sett på næringsinnholdet.

Barn sto for smakstesten av frokostblandingene.
Barn sto for smakstesten av frokostblandingene. Foto: Matkontrollen/TV 2

RANGERING AV FROKOSTBLANINGENE ETTER NÆRINGSINNHOLD:

Hun har vurdert innholdet etter følgende; kalorier, fett, mettet fett, karbohydrater, sukker, fiber, proteiner, salt og fullkornprosent.

Her er rekkefølgen fra best til verst:

1. Cheerios

2. Frozen

3. Nesquik

4. Lion

5. Wheetos

6. Choco pops

7. Chocokuler fra First Price

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Alle eskene som barna plukket ut har over 20 prosent sukker. First Prices Chocokuler har aller mest med 36,8 prosent sukker.

- Spiser man dette til frokost er det som å spise godteri, sier Borchsenius til Matkontrollen og legger til:

Foto: Matkontrollen/TV 2

- Frokostblandingene er usunne fordi de har lite fiber og mye sukker. Det er nesten bedre å spise iskrem enn dette. Da får man i alle fall i seg kalsium og protein, sier hun.

Denne liker barna minst

Chocokulene får ikke bare dårlig omtale av ernæringsfysiologen, det er også den frokostblandingen barna liker minst. TV 2-programmet har fått hjelp av barna til å smake på de syv ulike produktene, og First Price havner på bunn. Smaksmessig er Choco Pops favoritten blant de unge testerne.

- Vi er klar over at First Price Chocokuler ikke er et ernæringsmessig godt valg, Det er kun et av mange frokostalternativer i hyllene hvorav de fleste er sunne gode produkter. Chocokuler er der som et alternativ for de som ønsker et slikt produkt. Det er viktig å få sagt at vi har vært bevisste på at emballasjen ikke skal appellere spesielt til barn, sier kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland til Matkontrollen.

Matkontrollen sendes på TV 2 torsdag klokken 20.00.

Screen9v2

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!