Foto: (Thinkstock)

Sterilisering kan gi deg et bedre sexliv

Tenk på dette før legen kutter.

Publisert

- Den største grunnen til å la seg sterilisere er at du ikke ønsker flere barn. Det er viktig å huske på at en sterilisering i utgangspunktet er endelig, så man må være helt sikker, sier overlege og spesialist i urologi og kirurgi Morten Andersen til foreldre.no.

I følge en stor spørreundersøkelse fortatt av Helsedirektorate opplever det store flertallet av pasienter steriliserer seg det som positivt at de ikke behøver å bruke annen prevensjon. De er lettet over å slippe å engste seg for uønskede graviditeter. Mange, særlig de som har hatt problemer med bruk av annen prevensjon, rapporterer at seksuallivet har blitt bedre etter steriliseringen. Hvert år blir rundt 1700-1800 og 1500-1600 kvinner sterilisert på offentlige klinikker, i følge tall fra Norsk Pasientregister.

Planlegger du å få flere barn? Tre barn er mest stress, i følge en undersøkelse.

Koster mer for kvinner

Inngrepet for menn er mindre omfattende enn det er for kvinner. Menn trenger sjelden sykemelding, de blir operert med lokalbedøvelse og egenandelen er lavere for menn enn for kvinner.

Sterilisering

Sterilisering er en effektiv prevensjonsmetode, og i prinsippet et ugjenkallelig inngrep.

Kvinner:

Man skjærer over eller blokkerer egglederne slik at eggceller ikke lenger kan passere for å møte sædcellene. Dette kan gjøres ved hjelp av ulike teknikker; ved laparoskopisk forsegling av egglederne med elektrisk strøm (koagulering) eller klips (lite brukt i Norge) eller ved kirurgisk å fjerne et stykke av egglederne på hver side.

Dette kan enten gjøres som egen operasjon eller samtidig med keisersnitt. Operasjonen utføres på gynekologisk eller kirurgisk avdeling på sykehus. Den utføres de fleste steder som dagkirurgi under full narkose, og du kan reise hjem samme dag. Du får noen få dagers sykemelding.

Sterilisering innvirker ikke på eggstokkenes funksjon eller produksjonen av kjønnshormoner. Kvinner som er sterilisert, har derfor fremdeles normal menstruasjonssyklus.

Kvinnen er steril umiddelbart etter at inngrepet er utført. Egenandelen er på 6079 kroner (pr. 1.1.2014).

Kilder: Helsedirektoratet, Oslo Universitetssykehus, Helfo

Kvinner kan bli sterilisert i en egen operasjon eller samtidig som man foretar et keisersnitt. Hvis du allerede er innlagt på sykehus koster inngrepet ingenting, ellers må du betale drøyt 6000 kroner av egen lomme.

- Sterilisering for kvinner er et utmerket valg for dem som ikke ønsker å bruke vanlige prevensjonsmidler. Det er et ganske lite inngrep som i dag utføres med kikkhullskirurgi gjennom navlen. Man legges i narkose i Norge, men er ute av sykehuset samme dag, forteller gynekolog og spesialist i kvinnesykdommer Magnhild Gaasemyr til foreldre.no.

Kvinner som blir sterilisert er i gjennomsnitt 36,5 år gamle, viser tall fra Norsk Pasientregister.

Ikke ferdig med å få barn? Slik velger du riktig prevensjon

Egenandelen for kvinnelig sterilisering ble i 2002 satt opp fra 268 kroner til 6079 kroner, som det også koster i dag. Dette førte til at langt færre kvinner velger å sterilisere seg. Før 2002 var det drøyt 5000 kvinner som ble sterilisert hvert år, etter prisøkningen falt antallet ned til rundt 1800, viser tall fra Norsk Pasientregister (NPR). De siste fem årene har altså rundt 1500-1600 kvinner foretatt en sterilisering hvert år. - Mange velger i dag isteden en hormonspiral. Den er veldig vellykket og må være verdens beste prevensjonsmiddel. Den er like sikker som en sterilisering og har veldig få bivirkninger. De fleste er godt fornøyd med å bruke den etter at de har fått barn, sier Gaasemyr.

Menn går til private klinikker

Menn betaler en langt lavere egenandel og det skyldes at inngrepet ikke krever narkose. Mens andelen kvinner som steriliserer seg synker velger langt flere menn i dag å klippe strengen, sammenliknet med for ti år siden. Det finnes dog ingen fullstendig statistikk for hele Norge.

- Svært mange menn blir sterilisert på private klinikker for privat regning og disse rapporterer ikke inn aktiviteten til Norsk Pasientregister. Det finnes derfor ingen komplett oversikt, forteller seniorrådgiver Stian Thoresen Aspenes ved NPR til klikk.no.

Sterilisering menn

En vasektomi er et kirurgisk inngrep der man skjærer over (deler) og lukker sædlederne, slik at det ikke kommer noen sædceller i sæduttømmingen.

Seksualdriften og evnen til å gjennomføre et samleie påvirkes ikke. Fordi sædcellene bare utgjør en liten del av utløsningen, ca. 5 %, merker det store flertallet av steriliserte menn ingen endring i mengden eller kvaliteten på sædvesken.

Inngrepet tar omtrent 20 minutter og utføres med lokalbedøvelse. Du blir ikke innlagt, dette er et dagkirurgisk inngrep som utføres på et sykehus eller hos en privat spesialist.

Mannen er steril omtrent tre måneder etter at inngrepet er utført. Det er vanlig å få sjekket en sædprøve for å se at man er steril.

Egenandelen er på 1268 kroner.

Hvis du ønsker å sterilisere deg, så ta kontakt med legen din, som vil henvise deg til behandling på sykehus. Det er ulik ventetid på ulike sykehus. Mange velger en privat klinikk for å slippe å vente.

Kilder: Helsedirektoratet, Oslo Universitetssykehus, Helfo

Det er rundt 1700-1800 menn som blir sterilisert på offentlige klinikker hvert år. Disse er i gjennomsnitt 40,5 år gamle, viser oversikten fra NPR.

Foreldre.no har snakket med en rekke private klinikker, som alle bekrefter at det er vanlig å bli sterilisert hos en privat aktør. Samtlige rapporterer om større pågang av pasienter. Morten Andersen anslår at han steriliserte rundt 250 menn i løpet av fjoråret.

- Våre pasienter er som oftest i alderen 35 til 50 år. De er gift og har fått 2-3 barn og ønsker ikke flere. Innen de kommer hit har de tenkt nøye gjennom saken og selve inngrepet går stort sett veldig greit, forteller Andersen. Han var tidligere seksjonsoverlege Urologisk seksjon Sykehuset Innlandet og driver nå Moelv Spesialistsenter, som leverer urologi-tjenster til Helse Øst.

Menn redd for å miste ereksjonen

Urologspesialist Leif Arne Hunderi har 25 år bak seg som opererende urolog, og driver i dag Steriliseringsklinikken. Også han rapporterer om en økende antall familiefedre som ønsker inngrepet.

- De fleste har en kone eller partner som ikke ønsker å fortsette med spiral eller p-piller. I denne situasjonen er sterilisering hos mannen et meget godt alternativ, en sterilisering av en kvinne er et langt mer komplisert inngrep med muligheter for mer alvorlige komplikasjoner enn hos mannen, sier Hunderi til foreldre.no.

Den vanligste grunnen til at folk angrer på en sterilisering er i følge Helsedirektoratet ønsket om nytt barn i et nytt forhold. Tidligere undersøkelser viser at det er størst risiko for å angre hvis inngrepet foretas i en svært presset situasjon, eller hvis det ikke er nok tid til å vurdere beslutningen.

Hunderi forteller at en mann som blir sterilisert må regne med ømhet i pungen i noen dager, av og til litt lenger. Man kan kjøre hjem etter inngrepet og være normalt aktiv. Det er viktig å huske på at man ikke er steril før etter tre måneder. Man må avlevere en sædprøve for å være sikker på at det ikke er noen sædceller igjen.

Sexlivet og utløsningen vil være som før man ble sterilisert. Fordi sædcellene bare utgjør en liten del av utløsningen, ca. 5 %, merker det store flertallet av steriliserte menn ingen endring i mengden eller kvaliteten på sædvesken.

Er mangelen på sex utfordringen? Her er tipsene som får sexlivet på glid.

- De fleste bekymrer seg for om de vil føle smerter under og etter operasjonen. Noen få har nok og med seg forestillingen om at inngrepet kan påvirke ereksjsonsevnen og gi "jentestemme", men dette stemmer altså ikke, sier Hunderi.

Les også:
Slik får du mer tid, mer penger og mer sex
- Hvorfor kan ikke lille Ole gå i kjole?

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!