Å gå rundt juletreet krever skriftlig godkjenning av foreldre på Slemdal skole i Oslo. (Illustrasjonsfoto)
Å gå rundt juletreet krever skriftlig godkjenning av foreldre på Slemdal skole i Oslo. (Illustrasjonsfoto) Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Skole krever tillatelse for å gå rundt juletreet

- Dette er bare trist.

Publisert

Slemdal skole i Oslo ber foreldrene svare på om barna skal delta på skolens julearrangement og å gå rundt juletre.

«Siste skoleuke før jul skal alle klassene gå rundt juletreet i skolens atrium. Vi ber dere derfor krysse av for om dere ønsker at deres barn skal delta på dette eller ikke,» står det i brevet.

Svarfristen er 1. desember.

Nettavisen har snakket med skolen som forteller at det er første gang de ber om juletre-tillatelse.

- Det er trist

Frps vara på Stortinget, Geir H. Karlsen, er opprørt.

- Det er trist at skolen gjør noe så hyggelig, tradisjonelt og fredelig som å gå rundt juletreet til noe kontroversielt som krever ekstraordinær behandling, sier Karlsen til Nettavisen.

Han forteller at han er far til to på skolen og at de naturligvis skal gå rundt juletreet.

Men - Karlsen minner om at ifølge opplæringsloven «skal skolen utvide kjennskap og forståelse for den nasjonale kulturarv».

- Julefeiringen er vel det mest grunnleggende tradisjonelle og felles vi har i Norge, mener han.

- Bekymringsfullt

Geir Karlsen reagerer på skolens praksis.
Geir Karlsen reagerer på skolens praksis.

- Det er ikke et argument at julen er «for kristen», men Karlsen og viser til at opplæringen skal også bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv.

Han er bekymret over utviklingen:

- Vi ser en bekymringsfull tendens blant overforsiktige rektorer at vanlige, gode norske tradisjoner blir noe farlig og følsomt. Ingenting tyder på at innvandrerne er så sarte som rektorene.

Les også:- Har ikke lyktes å finne en eneste som reagerer på juletre

- Dette er ikke å vise respekt for andre, det er kulturell selvutslettelse, og vi kan ikke møte andre kulturer ved fornekte vår egen, sier politikeren.

- Noen glemmer skjemaet

Han åpner for at det er ulike meninger om saken:

- Jeg aksepterer fullt ut at de som mener juleavslutning er upassende skal få fritak, men det er helt unødvendig å lage et alvorlig byråkrati rundt dette. På en stor skole er det sikkert noen som glemmer å levere skjemaet, og jeg syntes veldig synd på de barna som da blir stående utenfor.

- Kan oppfattes som utøvelse av religion

Nettavisen har snakket med rektor på Slemdal skole, Vegard Kjesbu, for å høre skolens syn på saken.

- Etter den innstrammingen som kom i fjor fra Utdanningsdirektoratet, så tolker vi paragaraf 2-3a i Opplæringsloven dithen at enkelte kan oppfatte det å gå rundt juletreet som utøvelse av religion. Vil vil ikke støte noen, sier Kjesbu til Nettavisen. 

- Jeg har også lest denne tolkningen, og den omhandler kun gudstjenester og har ingenting med å gå rundt juletreet å gjøre. Så her mener jeg skolene er sarte og overforsiktige, avslutter Geir Karlsen.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Screen9v2

Screen9v2