NOORA mistenker at hun er blitt voldtatt, men i stedet for å oppsøke et overgrepsmottak så låser hun seg inne på rommet sitt. Det er dessverre veldig vanlig.
NOORA mistenker at hun er blitt voldtatt, men i stedet for å oppsøke et overgrepsmottak så låser hun seg inne på rommet sitt. Det er dessverre veldig vanlig. Foto: NRK

Skam-debatten: - Mange gjør som Noora, de låser seg inne og er redde for hvilket stempel de skal få

- Det er helt greit å komme på overgrepsmottaket å si at man ikke husker noe, men at man har en ekkel følelse, sier daglig leder av DIXI ressurssenter mot voldtekt.

Publisert

(SIDE2): Det er ingen tvil om at NRK-serien «Skam» har blitt årets TV-snakkis. Serien følger fem jenter som går i førsteklassen på Nissen videregående i Oslo, og tar opp flere svært viktige temaer.

LES OGSÅ:6 ting du må vite om «Skam»

Hvis du ikke har sett siste episode av denne ukens Skam, så bør du vurdere å slutte å lese her. Resten av saken inneholder spoilere. 

Husker ikke hva som har skjedd

I denne sesongen følger vi Noora, som helt fra starten fikk status som den kuleste jenta i Skam. Hun er sterk, tøff og sier hva hun mener.

Men i de siste episodene har Noora gått gjennom noe svært vanskelig. Hun våkner etter en fest hos Nikolai, storebroren til kjæresten William, uten klær. Noora husker ingenting, og er redd for hva som har skjedd med henne.

Senere mottar hun et nakenbilde Nikolai har tatt av henne, uten videre forklaring på hva som skjedde. Noora blir livredd og googler tegn på voldtekt, men tør ikke fortelle noen om hva som kan ha skjedd.

- Det er dessverre veldig vanlig å gjøre som Noora, spesielt når man ikke husker noe. Mange er redde for hvilket stempel de kan få, og skammer seg veldig. Det er et veldig tabubelagt tema, selv om det helt sikkert er flere som har opplevd akkurat dette, sier Rannveig Kvifte Andresen, daglig leder i DIXI Ressurssenter, som arbeider for å hjelpe voldtektsutsatte og deres pårørende.

NOORA tør ikke snakke med noen om overgrepet, og går ikke til legen før det har gått flere døgn. Da kan det være for sent til å sikre bevis.
NOORA tør ikke snakke med noen om overgrepet, og går ikke til legen før det har gått flere døgn. Da kan det være for sent til å sikre bevis. Foto: NRK.NO

Gå til overgrepsmottaket - helst med en gang

- Hva burde Noora gjort da hun våknet den morgenen etter festen?

- Hun burde gått på overgrepsmottaket, helst med en gang hun våknet, men i alle fall før hun vasket seg og i de klærne hun hadde på seg på festen.

På overgrepsmottaket får man ta en gynekologisk sjekk, for å avgjøre om det har vært seksuell aktivitet. Det er ikke bare viktig i de tilfellene hvor man er usikker på om man har hatt sex eller ikke, men også med tanke på eventuell nødprevensjon og kjønnssykdommer.

I tillegg kan man ta blodprøver, som avslører om man eventuelt kan ha blitt dopet ned.

Foto: Dixi

- I situasjoner som Nooras, hvor man ikke husker hva som har skjedd, er det mange som er redde for hvilke spørsmål de får på overgrepsmottaket. Men det er helt greit å komme dit å si at man ikke husker noe, men at man har en ekkel følelse. Du blir ikke utsatt for noen form for avhør der, de ønsker bare å få en forståelse av hendelsesforløpet og sikre spor, sier Andresen, og legger til:

- Overgrepsmottaket har taushetsplikt, og tar ikke saken videre til politiet. Man avgjør selv om man vil anmelde til politiet eller ikke.

I Norge finnes det 23 overgrepsmottak. Noen er tilknyttet lokale legevakter, andre er tilknytt sykehusene. En oversikt over alle landets mottak og kontaktinfo finner du her.

Konfronterer Nikolai

Noora oppsøker til slutt legevakten sammen med resten av gjengen. Selv om det har gått noen dager, slik som i Nooras tilfelle, så anbefaler Andresen likevel å gå dit.

- Man kan fortsatt sikre gode spor. Sæd overlever på huden ganske lenge, og stoffer som avslører eventuell neddoping kan spores i kroppen flere døgn senere.

I fredagens episode ser vi også at Noora konfronterer Nikolai, som ikke vil fortelle henne hva som egentlig skjedde. I stedet truer han henne med å spre nakenbildet han har av henne.

Noora blir naturligvis forbanna, og gir ham en lekse i norsk strafferett. For det er nemlig straffbart å ta nakenbilder av mindreårige uten tillatelse, opplyser Noora, og henviser til paragraf 204 A. Nikolai blir paff, Noora vinner tilbake litt selvtillit - og Skam-fansen jubler.

LES MER: Noora er råå! Noora er queen!

KJÆRESTER: Noora er kjæreste med William, og tør ikke fortelle ham at hun muligens har vært utsatt for en voldtekt - av hans egen bror.
KJÆRESTER: Noora er kjæreste med William, og tør ikke fortelle ham at hun muligens har vært utsatt for en voldtekt - av hans egen bror. Foto: NRK

- Gå til politiet

Andresen sier at de av og til hører at slike nakenbilder blir brukt som pressmidler overfor overgrepsofre.

-  Noen kan si at «hvis du ikke gjør som jeg sier så sprer jeg bildet i sosiale medier». Har man blitt utsatt for et overgrep blir man da kanskje så redd at man ikke tør å si noe til noen, sier Andresen.

Hun anbefaler alle som har opplevd lignende å gå til politiet.

- Dette er en kriminell handling, og har man selv fått tilsendt bildet bør man gå til politiet med det. Det er et godt bevis, og du har samtidig nummeret til den som sendte det.

Ulovlig å ha sex med en som sover eller er for full

Selv om Noora konfronterer Nikolai med tilsynelatende stor suksess, så tror ikke Andresen nødvendigvis at det er riktig for alle.

- Det er jo helt avhengig av hvilken type relasjon man har til den man mistenker for overgrep, og hvordan man selv er som person. Våkner du uten å huske noe, er det naturlig å forsøke å finne ut av hva som har skjedd. Men da risikerer man også å få høre at «vi hadde sex, men du var våken og det var frivillig», noe som kan gjøre deg usikker på egen hukommelse. For det er ulovlig å ha sex med en som sover, eller som er så full at man ikke man motsette seg handlingen, sier Andresen.

Hun anbefaler heller å prøve å finne en annen som var til stede, og som kanskje kan forklare hva som skjedde.

- Skal man anmelde kan det være dumt å ha pratet med den mulige overgriperen først. Jeg vil heller anbefale å ta kontakt med overgrepsmottaket eller DIXI, der kan man få snakke med en veileder som kan gi råd videre, sier Andresen.

LES OGSÅ:6 ting du må vite om «Skam»

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!