MALIN BIRGERSSON har skapt debatt i Sverige med sitt innlegg om at man som foreldre må få lov å irettesette sine barn.
MALIN BIRGERSSON har skapt debatt i Sverige med sitt innlegg om at man som foreldre må få lov å irettesette sine barn. Foto: Maria Liljengren, Marias Foto

Skal man ikke få lov å straffe sine barn?

Debatten raser om kjeft i Sverge. Hva mener du?

Publisert

(SIDE2): I Sverige har det den siste tiden foregått en debatt om hvem som skal oppdra barn etter at en rekke lærere har klaget på at barn ikke har folkeskikk, og at de virker mer som oppdragere enn lærere.

Helt ok å kjøre over foreldre

Læreren Jennie Bengtsson skrev i Sydsvenskan innlegget «Jeg lovar att utbilda - om du uppfostrar».

Innlegget ble mye debattert og var en videreføring av sjefredaktør Frida Boisens oppfordring Foreldre:  - Ta makten tilbake hjemme.

- Mange av våre barn har lært at det er helt ok å kjøre over foreldrene hjemme og da blir dette selvsagt et kjempeproblem når læreren skal holde kustus i klasserommet, sa Frida Boisen til Side2. 

- Oppfordrer til mishandling

I kjølvannet av debatten skrev bloggeren Malin «Meekatt» Birgersson i sin blogg at man må da få lov å straffe sine barn.

- Noen mener jeg oppfordrer til barnemishandling, skriver hun.

FRIDA BOISEN skapte furore med sitt innlegg om at foreldre måtte ta tilbake makten på hjemmebane.
FRIDA BOISEN skapte furore med sitt innlegg om at foreldre måtte ta tilbake makten på hjemmebane. Foto: Ylwa Yngvesson (GT)

Men det Malin Birgersson mener er at det må være lov å irettesette og kjefte på sine barn. Hun mener folk i dag føler seg alt for lett krenket.

- Å heve stemmen er ikke psykisk mishandling, skriver hun.

Samtidig mener hun at det å kaste ut en frekk seksåring i hagen etter 40 minutters krangling heller enn å eksplodere fullstendig må være greit.

- Jeg elsker mine barn, derfor vil jeg at de skal skille mellom rett og galt, sier hun.

- Blir vi for lett krenket?

Hun funderer videre om foreldre ikke er blitt for veike.

- Lærerne har mistet makten å bestemme i klasserommet. Det er barna som bestemmer. Og foreldrene. Og om en lærer sier fra på en skarp måte, kaster ut en elev som ikke oppfører seg eller tar fra en mobiltelefonen, så er barnet krenket. Læreren risikerer anmeldelse og velger istedet ikke å irettesette. Jeg forstår det ikke, skriver Birgersson.

Effektiv metode

Hun sier at hennes lærer på skolen både satte henne bak en skjerm om hun ikke oppførte seg, og at hun fikk papirkurven stukket opp i ansiktet om hun ikke ville spytte ut tyggegummien.

- Kanskje ikke veldig pedagogisk. MEN veldig effektivt. At jeg skulle føle meg krenket fordi jeg fikk en papirkurv opp i ansiktet, var ikke i mine tanker.

Malin Birgersson skriver at hun har fått mange henvendelser fra foreldre som mener at man kommer langt lenger med ros og belønning enn straff.

- Men hvordan fungerer det i realiteten når barnet har gjort noe galt? Man må jo sette grenser, skriver hun.

Innlegget er et av de mest delte i Sverige akkurat nå. Har Malin Birgersson rett? Er vi blitt for lette å krenke?

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!