Foto: Faksimile (Facebook)

Mor ut mot frisørkappe: - Mine barn skal IKKE bli en del av Disneys definisjon av skjønnhet

Nå går innlegget viralt, og meningene er delte.

Publisert

(SIDE2): Vi vet at kjønnsroller engasjerer, spesielt når det kommer til barn. Da vi skrev om barnebodyene der guttebodyen hadde påskriften «Adm.dir» og «jentebodyen» påskriften «Hjerteknuser», mente mange at dette var en uakseptabel melding å sende til barna. 

- Hvis jeg får en datter, skal hun bli adm.dir, skrev kunnskapsminister Thorbjørn Røe-Isaksen på Twitter.

- Min fireåring ble gjort til et kroppslig objekt

Nå er det en ny sak som engasjerer, denne gangen basert på et Facebook-innlegg skrevet av Ida Marie.

Hun var hos Nikita frisør med sin 4 år gamle datter, da hun opplevde noe hun selv syntes var veldig ubehagelig. Idet datteren satte seg i frisørstolen fikk hun nemlig på seg en frisørkappe med bilde av Ariel på, noe Ida Marie beskriver som «et overtramp».

«Som dere ser av bilde er min lille fireåring blitt gjort til et kroppslig objekt med store pupper i bikini, smal midje og alt for tynne armer. Detter på ingen måte morsomt eller gøy for et lite barn. Jeg spurte om de hadde noen alternativer og fikk til svar ja. En supermanndrakt med muskler. Noe som ikke er noe bedre,» skriver Ida Marie. 

Ber Nikita om å ta samfunnsoppdraget alvorlig

Nikitas medarbeider beklaget at de hadde dårlig utvalg, men sa det var deres leverandør som sto for kappene.

- Jeg reagerte på kappen fordi den blir et slikt tydelig bilde på hvordan våre barn blir plassert inn i roller avhengig av om de har penis eller vagina. Når jeg velger leker og klær til mine barn, har jeg en mulighet til å velge ikke å kjøpe det. I dette tilfelle fikk mitt barn denne kappen tredd på som den største selvfølge. Det ble for meg et veldig klart bilde på hvordan vi ubevisst blir utsatt for dette prinsesse- og superhelthysteriet. Hvorfor skal vi innskrenke våre barns valg til bare å handle om disse to idealene, sier Ida Marie til Side2.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Facebook

Nå håper Ida Marie at innlegget hennes kan bidra til at Nikita slutter med disse kappene.

«Jeg håper dere kan ta deres samfunnsoppdrag i form av å ikke presse små barn til å sitte å se på seg selv med hodet plassert på kropper som bygger opp under det allerede alt for store kropphysteriet. Mine barn skal selv få velge hvem de vil være, og de skal få lov til å vokse opp med et sunt forhold til sine kropper. De skal IKKE bli en del av «Disneys» definisjon av skjønnhet gjennom Ariel og Supermann som dere i Nikita bygger opp under ved å bruke disse kappene. Håper dere kan ta dette til etterretning ved neste bestemmelse av leverandør,» skriver hun.

Får støtte fra andre

Da artikkelen først ble skrevet hadde 1.500 mennesker likt innlegget, og over 230 hadde delt den. Meningene er delte, og noen av Facebook-brukerne støtter Ida Marie.

«Flott! Der finnes mange barnemotiver der ikke søker at presse barn inn i kulturelle kjønnsflosker og som støtter den kreative utvikling uten kjønnsbegrensninger og stereotyper! Flott at du siger i fra,» skriver en. 

«Trådstarter setter fingeren på noe viktig: Tidlig seksualisering av barn, og en nærmest tvangsmessig tro på at tradisjonelle kjønnsroller er noe alle har godt av å sosialiseres inn i - så tidlig som mulig. Svarene er som forventet. Dessverre,» skriver en annen.

Ber henne slappe av

Samtidig er det mange som mener at Ida Marie ber «slappe av» og at det «bare er en havfrue». Flere av kommentarene går på at «det har gått for langt».

«Disneyprinsesser og actionfigurer er ikke opphavet til kroppsfokuset unge har i dag. Tror tynne bloggere med dyre gratisklær, som endel annet på sosiale medier, har mye høyere innvirkning,» skriver en.

Mange mener at 4-åringen mest sannsynlig ikke tenkte over Ariels tynne midje, og at det kun er voksne som analyserer slikt.

«Min datter hadde elsket denne kappen» skriver en.

«Ariel var en av mine favoritter når jeg var liten og så på filmene av hun svømme med "store" pupper og tynne armer flere ganger i uka og jeg har aldri tenkt noe over det eller tatt skade av det. Hadde ELSKET kappen som liten jeg, så skjønner ikke hva greia er.. Virker jo som man desperat leter etter feil å klage på... Er vi som lager kroppshysteriet,» mener en annen.

Hvor kommer kjønnsrollene fra?

Som i de aller fleste kommentarfelt, glir diskusjonen litt ut i det usaklige, og mange mener Ida Marie får vel mye pepper.

«En ting er hvordan en bedømmer innlegget som blir skrevet. Greit nok å ha egne meninger og alt det derre der. Det som ikke er kult er hvordan enkelte sitter å skriver. Skjemmes rett og slett over hvor stygge man kan være mot hverandre,» skriver en.

Men Ida Marie svarer på mange av kommentarene, og henviser til en artikkel på forskning.no, som handler om barn blir formet av holdningene ansatte i barnehagen og skolen har, enten det er bevisst eller ubevisst fra deres side.

Med andre ord: Det er mulig fire-åringen foretrekker Ariel, men hvorfor gjør hun det?

Håper de løfter blikket

Selv sier Ida Marie at hun forstår hvorfor hun får slike kommentarer, men håper de som ber henne «slappe av» løfter blikket litt.

- Jeg håper de ser på de valgene vi gir våre barn, og hvordan vi ubevisst definerer hva kjønn er og hvordan man skal se ut, sier hun til Side2.

Ida Marie henviser til SIFO-rapporten i 2014, som handler om kroppspress og kroppsidealer mot kvinner. Rapporten er skrevet av Mari Rysst og Gun Roos, og peker på at mange unge kvinner utsettes for et stort utseendefokus som kan føre til kroppspress.

I rapporten står det:

«Aftenpostens side for ungdom, Si;D, publiserer stadig innlegg fra jenter som opplever et sterkt utseendefokus. I perioden hvor vi skrev denne rapporten var det flere innlegg, blant annet fra «Emma», med tittel «Blir vi noen gang bra nok?» (Aftenposten, 10/2-2014). Det dette innlegget peker på, er først og fremst et opplevd press mot å ha en bestemt type kropp, en perfekt kropp, slik den oppfattes å være av mange kvinner i dag.»

LES OGSÅ:Hvorfor er dette en guttegenser?

Ikke i vårt sortiment

Nikita-kjeden valgte fredag å slette innlegget fordi de mente kommentarene hetset kunden.

Konserndirektør Espen Karlsen i Raise Gruppen, som eier Nikita Hair, sier at de har forsøkt å få kontakt med Ida Marie (som ikke har etternavnet sitt ute på Facebook) fredag, uten foreløpig hell. 

Karlsen sier de er lei seg over at hun ble støtt av kappen.

- Dette er en kappe som ikke er en del av vårt konsept. Vi går nå gjennom våre salonger for å sjekke dette, sier han til Side2.

Vil du lese flere engasjerende saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!