KROPPSHETS: - Foreldre kan være verre forbilder enn en blogger, mener den svenske redaktøren Johanna Dikert ved Radio X3M.
KROPPSHETS: - Foreldre kan være verre forbilder enn en blogger, mener den svenske redaktøren Johanna Dikert ved Radio X3M. Foto: Yle/Amie Borgar

- Kroppshetsen begynner hjemme

«Hvis en gutt virkelig liker deg, så spiller det ingen rolle hvor stor rumpe du har».

Publisert

(SIDE2): Denne kommentaren fikk svenske Johanna Dikert fra moren sin da hun var 16 år gammel. Hun er redaktør i den svenske radiokanalen Radio X3M, og har skrevet et blogginnlegg som deles på Facebook. Dikert mener vi må slutte å skylde på sosiale medier som årsaken til kroppshets, og heller tenke over hvordan vi prater om kroppen vår hjemme.

«Jeg er 16 år gammel og ser på meg selv i speilet. Jeg har akkurat kjøpt meg et par nye jeans. Da kommer mamma inn i rommet og ser på meg. Og med kjærlighetsfull stemme sier hun, vet du om en gutt virkelig liker en, så spiller det ingen rolle hvor stor rumpe man har», skriver Dikert.

Videre påpeker hun at hun selv ikke syntes rumpa hennes var stor, i hvert fall ikke før kommentaren fra moren.

KLINISK PSYKOLOG: Linn Rødevand jobber ved Ullevål universitetssykehus, og forsker på kronisk utmattelse.
KLINISK PSYKOLOG: Linn Rødevand jobber ved Ullevål universitetssykehus, og forsker på kronisk utmattelse.

«Kroppshetsen starter hjemme. En mamma eller en pappa som foran barnet sier hvor tjukke de er. Det er et verre forbilde enn alle verdens bloggere».

Foreldre er rollemodeller

Linn Rødevand er klinisk psykolog ved Ullevål Universitetssykehus og har også vært med som faglig medarbeider i TV 2-serien «Sykt Perfekt». På oppfordring av Side2 har Rødevand lest blogginnlegget.

- Jeg tenker jo at hun har helt rett. Og jeg tror mange foreldre ikke forstår hvor stor innflytelse de har på barna og ungdommene sine. De ser at ungdommene er ute og er mer opptatt av sine jevnaldrende og holder ikke fast ved at de selv fortsatt er viktige rollemodeller. Egentlig er foreldrene rollemodeller ganske langt inn i livet, sier Rødevand.

Videre heter det fra Dikert:

«Som barn er våre største forbilder foreldrene, og det er der vi søker bekreftelse. Foreldre som sitter med et kokt egg og en halv boks tunfisk ved middagsbordet fordi det er deres fastedag da de følger 5:2-dietten, det er den ultimate triggeren for et barns spiseforstyrrelse.»

Sier og gjør ulikt

Rødevand synes Dikert har noen viktige poenger, og trekker fram det at mange foreldre sier noe, men uttrykker noe annet.

- Jeg tror barn blir påvirket mer enn det de selv tror. Men aller mest lar de seg påvirke av det som gjøres, og ikke det som sies. Problemet er at mange foreldre gjør noe annet enn det de sier. Mange sier at det viktigste ikke er hvordan du ser ut, men hvordan du har det. Men så uttrykkes det noe annet gjennom væremåte, sier hun og utyper:

- En forelder kan trene mye og spise lite og samtidig si at utseende ikke er viktig. Da sender de et forvirrende budskap til et ungt menneske. De får høre noe, og ser noe annet.

Psykologen sier at kommentarer som kan være uheldige overfor barn ikke behøver være like direkte slik som Dikert opplevde. Hvis voksne kommer med utsagn om egen kropp, eller at man må spise annerledes, kan det være like uheldig, mener Rødevand.

- Foreldre skal selvsagt kunne snakke om egen kropp, men da må de si noe mer enn at de bare skal ned i vekt. De kan gjerne legge til at de ønsker det for helsens skyld, for å få en funksjonell kropp eller med mål om å leve sunnere. Og selvsagt skal foreldre kunne ha et ønske om å se bra ut, men de må være bevisst hvordan de kommuniserer dette ønske og måten de forsøke å oppnå ønske på.

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

- Kommentarer har satt spor

Redaktøren har fått mye respons på videoen og innlegget. Både fra jenter, gutter, menn og kvinner i alle aldre. De forteller hvordan de selv har fått kommentarer om egen kropp som har satt dype spor.

-Det er unge som er lei seg over at foreldrene deres ikke er fornøyd med seg selv uten å konstant prate nedlatende om sine egne kropper, og slanker seg hele tiden. Noen synes derimot det er urettferdig at jeg går så hardt ut mot foreldrene, sier Dikert til Side2.

Hun påpeker at hun tror mye av grunnen til hvordan man føler seg med sin egen kropp, og hva slags forhold man har til mat, kommer hjemmefra.

- Jeg opplever også at det er et lite tabu å peke ut foreldrenes oppførsel som en faktor når det gjelder kroppshets. Foreldrene er også individer og de har sine egne kroppsideal å forholde seg til. Og selvsagt er ikke det lett. Men selv om man er usikker i sin egen kropp så kan man holde de tankene for seg selv og sørge for å ikke prate nedlatende om sin egen kropp foran barn.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!