STRANDFOTO: Er det lov å ta bilder av barn på stranda? Vi har snakket med Kripos og Datatilsynet.
STRANDFOTO: Er det lov å ta bilder av barn på stranda? Vi har snakket med Kripos og Datatilsynet. Foto: Colourbox/illustrasjon

Kripos: - Foreldre skal ikke føle frykt for å la sine barn være nakne på stranda

Men Norges Livredningsselskap får henvendelser om snikfotografering av barn hvert år.

Publisert

(SIDE2): - Jeg er for barn og nakenhet, og jeg har stusset over at få barn løper nakne rundt for tiden.

Det sier foreldreblogger og tobarnsmor Marte Frimand-Anda. Hun mener det er blitt mindre naturlig med nakenhet i hele samfunnet, ikke bare blant barn på stranda.

- Da jeg var barn gikk alle mødrene rundt toppløse i hagen og på badestranden, det var pupper overalt - hengepupper, små pupper og store pupper. Det var helt naturlig. Så begynte vi å ta på oss bikinitopper og skjule puppene våre. Dette har vi overført til barna våre, de skal heller ikke være nakne, de skal ha på seg badetøy.

LES BLOGGINNLEGGET: Nakne barn på stranda - er jeg naiv?

Kripos: - Foreldre skal ikke føle frykt

Frimand-Anda tror mange foreldre kler på barna i frykt for at noen skal ta bilde av dem, og deretter spre bildene på sosiale medier.

Det mener Kripos at foreldre ikke trenger å være redde for.

- Det kan nok være at bilder tatt på stranden av og til kan dukke opp i spredd materiale på nett som viser barn på seksualisert måte. Men dette er ikke en stor problemstilling, og Kripos har IKKE erfaring som tilsier at foreldre skal føle frykt for å la sine barn bade nakne på stranda, sier Ida Dahl Nilssen, presseansvarlig i Kripos.

Nilssen tror at de som har en seksuell interesse for barn dessverre finner de bildene de trenger uten å i særlig grad måtte oppsøke offentlige steder.

Skulle man se noen ta bilder av barn på stranda, oppfordrer Nilssen til å si ifra, og eventuelt ta kontakt med sitt lokale politidistrikt.

Marte Frimand-Anda tok også kontakt med Kripos, og fikk akkurat samme svar. Hennes blogginnlegg kan du lese her.

LES OGSÅ: Denne type barnebilder må du aldri legge ut på Facebook

 - Får tilbakemeldinger om snikfotografer hvert år

Bymiljøetaten i Oslo drifter de kommunale strendene i Oslo, blant annet de populære strendene Huk, Hvervenbukta og Sørenga.

- Vi har ikke registrert noen klager på at personer tar bilder av barn på strendene her hos oss, sier pressekontakt Monica T. Olsen til Side2.

Men hun hevder eventuelle klager mest sannsynlig ikke når etaten, men heller kommer til livredderne som er der ute på strendene hver dag i sommersesongen.

Generalsekretær i Norges Livredningsselskap, John-Inge Austad, kan fortelle at på de strendene de har livreddere, så har det dessverre vært tilfeller av at folk tar bilder av barn.

- Hvert år så får vi tilbakemeldinger fra folk om at det er noen som tar bilder på strendene, og oftest er det menn som er alene på stranda.

 - Hva gjør dere med disse tilbakemeldingene?

 - Vi har ikke noen annen myndighet enn at vi kan varsle. Dersom vi mistenker at det skjer noe kriminelt, så ringer vi politiet.

- Har det vært flere tilbakemeldinger de senere årene, er det et tiltagende problem?

- Nei, det vil jeg ikke si, og det har jeg ikke noe tall på, men hvert år får vi dessverre tilbakemeldinger på dette og det er alltid enslige menn som prøver å ta bilder av barn.

Lovlig å ta bilde, muligens ulovlig å dele

Men er det i det hele tatt lov å ta bilder av fremmede barn på stranda, nakne eller påkledd?

- Ja, sier Guro Skåltveit i Datatilsynet.

GURO SKÅLTVEIT i Datatilsynet mener man må bruke sunt folkevett når man tar bilder på stranda.
GURO SKÅLTVEIT i Datatilsynet mener man må bruke sunt folkevett når man tar bilder på stranda. Foto: Datatilsynet

- Det er ikke ulovlig å ta bilde på stranda, men det kan være ulovlig å dele bildet på nett. Alt handler om hvordan du bruker det. Å ta et bilde til et privat formål er ikke ulovlig, men det betyr ikke at du kan gjøre hva du vil med det bildet etterpå. Deler du det på nett, vil du fort få problemer, sier Skåltveit.

Siden de fleste strender regnes som offentlige sted, er reglene for bildetaking på stranda de samme som om du skulle ta bilde i ei handlegate eller på en restaurant.

- Tar du et oversiktsbilde av ei strand, så vil du jo gjerne få med både små barn i vannkanten og mennesker som sitter og soler seg. Slike bilder av type «sommerstemning på stranda» er i utgangspunktet ikke ulovlig å dele, forklarer Skåltveit.

- Man bør bruke sunt folkevett

Det som derimot er ulovlig, er å dele bilder hvor andre mennesker, voksne eller barn, helt tydelig er hovedmotiv, men ikke har godkjent bildedelingen.

- Dette gjelder både for voksne og barn. Er barnet under 15 år, må foreldrene godkjenne delingen. Er det en voksen person, må personen selv ha godkjent det.

Det er derfor ikke lov å dele bilder hvor nakne barn i vannkanten er hovedmotivet, med mindre foreldrene har godkjent delingen. I de tilfellene hvor nakne barn er i bakgrunnen av et bilde, mener Skåltveit at man bør unngå å dele det på nett.

- Her koker det jo ned til at man bør bruke sunt folkevett. Det er verken etisk eller moralsk riktig å dele bilder av nakne barn på nett, selv i de tilfellene hvor foreldrene har godkjent det. Hvorfor skal det deles? Jo mer sensitivt innholdet er, jo mer varsom skal man være. Og bilder av nakne barn bør ikke deles på nett, sier Skåltveit.

(artikkelen fortsetter under bildet)

STRAND: Det er aldri lov å dele bilder av andre på nett uten å spørre først, uansett om det er barn eller voksne det er snakk om. Når barna er hovedmotivet (slik som på dette bildet) må man alltid ha tillatelse fra foreldrene, og selv da bør man vise varsomhet, mener Datatilsynet.
STRAND: Det er aldri lov å dele bilder av andre på nett uten å spørre først, uansett om det er barn eller voksne det er snakk om. Når barna er hovedmotivet (slik som på dette bildet) må man alltid ha tillatelse fra foreldrene, og selv da bør man vise varsomhet, mener Datatilsynet. Foto: Colourbox

Kan være ubehagelig med kamera på stranda

Skåltveit anbefaler at man viser varsomhet når man tar bilder på ei strand, uansett om intensjonen kun er å ta et bilde av deg selv, dine venner og din familie.

- Det kan oppleves som ubehagelig at folk vifter med kamera på et sted hvor man er såpass lettkledd som på stranda. Kanskje tar man en selfie, men siden kameraet peker andre veien, vil de foran deg kanskje lure på om du tar et bilde av dem.

I tilfeller hvor man er usikker på om noen tar «snikbilder» av andre, og da kanskje spesielt barn, på stranda, synes Skåltveit det er helt greit å si ifra.

- Jeg vet om foreldre som har gått bort til folk som har sittet på stranda og tatt bilder av barn og unge som åpenbart ikke er deres barn. De har vært usikre på hvordan de bildene blir brukt, og har derfor bedt dem om å slutte. Det er helt greit å gjøre det, jeg synes godt vi kan hjelpe hverandre med å si ifra.

LES OGSÅ: Denne type barnebilder må du aldri legge ut på Facebook

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!