FÅR TILBAKEMELDINGER: Hanna Camilla Kullanders innlegg har fått mange positive tilbakemeldinger på sin beretning fra kafeen.
FÅR TILBAKEMELDINGER: Hanna Camilla Kullanders innlegg har fått mange positive tilbakemeldinger på sin beretning fra kafeen.

Kafegjesten ba den ammende kvinnen gå på toalettet - da tok Camilla affære

- UNNSKYLD meg, men kan du amme et annet sted, på toalettet kanskje?! Spurte kafégjesten.

Publisert

(SIDE2):Førskolelærer og kunstnerisk leder ved Minidramaten, Hanna Camilla Kullander, var 11. april på kafé da hun opplevde noe hun mente hun måtte si fra om.

Nå har snart 3000 delt oppdateringen hennes på Facebook.

LES OGSÅ:Dette ammebildet hylles av tusener på Facebook

- Trodde ikke jeg hørte riktig

Sitter på en kafé, drikker kaffe og jobber litt. Rett bak meg sitter en ung mor med et lite barn, kanskje fire, fem måneder gammelt. Etter en stund begynner barnet å gråte og mammaen legger barnet til brystet. Da reiser ei dame seg (mest sannsynlig ikke mor) og sier høyt:

«UNNSKYLD meg, men kan du amme et annet sted, på toalettet kanskje?! Du forstyrrer de andre som spiser her!»

Jeg tror ikke det jeg hører. Setter nesten kaffen i halsen, og tenker: Nå burde jeg si noe. Jeg k vinner meg opp, reiser meg og går rolig mot bordet der den unge moren med barnet sitter og sier:

«Unnskyld? Barnet trenger mat. Hun gir barnet sitt mat. Og hvis du kan ta med deg din tallerken med suppe inn på toalettet og spise den der, slik at du ikke sjenerer oss andre gjestene her, hadde det vært fint.»

Dama ser på meg med store øyne.

Jeg fortsetter: «Nei, det var det jeg tenkte. Du liker ikke spise på DO du heller. Nå kan du sette deg ned og spise suppa di. Barnet trenger matro.»

*Stillhet*

La oss ta puppen tilbake.
Hurra for amming og hurra for relasjonelt mot!

- Overrasket over responsen

Jeg har kun fått positive tilbakemeldinger på innlegget mitt. Mødre har sendt meg takkemeldinger, de sier at de er takknemlig for at jeg sa i fra, og at de kanskje tør si i fra selv hvis de opplever noe lignende, sier Hanna Camilla Kulander til Side2.

Hun sier hun er overrasket over at innlegget mitt skulle deles så mange ganger.

- Men det viser bare at dette er noe mange kjenner seg igjen i, og derfor er det viktig å snakke om det. Jeg er selv mamma og jeg har ikke noe ønske om at min sønn skal vokse opp i et samfunn der amming og omsorg assosieres med noe ekkelt og unaturlig, sier hun.

- Ikke noe å skamme seg over

Førskolelæreren sier til Side2 at hun først lurte på om hun hadde hørt riktig.

- Så tenkte jeg at her må jeg bare si i fra, for dette må oppleves ubehagelig for mammaen. Amming er helt naturlig og det burde ikke oppleves som ubehagelig eller som et uromoment for andre. Amming gir trygghet omsorg og næring, og hvorfor skal man ikke kunne gi mat til barnet sitt uten å gjemme seg bort som om det er noe man må skamme seg over, sier Camilla Kulander til Side2.

SETT DENNE?De sendte babynyheten til feil nummer, fikk uventet besøk på fødestuen

Kulander mener at det ikke hører hjemme i 2016 å mene at en liten baby bør få mat på toalettet.

-  INGEN ønsker å spise på et toalett, sier hun.

Hun mener en annen side av problematikken er at vi eksponeres for nakne kropper gjennom media og reklame på daglig basis.

- En naken pupp er stuereint i media (stort sett), men en mor som ammer sitt barn blir gjort til noe ekkelt. Det er en ubalanse der som ikke er greit. Hva lærer vi barna våre når de ser at en ammende mor blir vist vekk, mens kropp og utseende blir eksponert uten skrupler? Jeg følte sterkt for å forsvare denne mammaen. Min hensikt er ikke å henge ut noen, men å statuere et poeng, sier hun.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!