Foto: (Privat)

Jul uten barna: - De første årene var det ille

Mange skilte foreldre må feire jul uten barna sine. Her er rådene for å komme seg gjennom høytiden.

Publisert

(SIDE2): Julen nærmer seg, og både barn og voksne ser fram til en koselig måned. For de fleste familier er det barna som står i fokus i juletiden. Adventskalendere skal åpnes, gaver skal pakkes inn og pepperkaker skal bakes før julaften til slutt er her.

Men landet består av mer enn kjernefamilier. Mange familier er delte, og det er flere som ikke får feire jul med barna sine. Hvordan føles det å måtte sende fra seg barna i en av årets viktigste høytider?

Les også: Melding til eksens nye kjæreste får ros: - Sånn skulle alle tenkt.

Sårt å levere dem fra seg

Christer Kihlman er pappa til to barn på 15 og 16 år. Han og moren gikk fra hverandre for 13 år siden, og nylig skrev Kihlman et blogginnlegg om savnet av barna.

«Uansett hvor mange år som har gått siden mor flyttet ut og tid til samvær med barna ble redusert med 50 prosent, så er savnet der hver eneste gang de er borte. Vi har «byttedag» på fredager, og da er det slik at den ene fredagen er en gledesdag og den andre er en nedtur,» skriver han.

Les hele blogginnlegget her.

Kihlman forteller at det er tungt å levere fra seg barna annenhver uke, men at det er enda sårere i julen.

- Egentlig er jeg vant til det, for vi hadde nesten ingen juler sammen alle fire. Men de første årene var det ille. Jeg tenkte: «Hvorfor skal jeg i det hele tatt feire jul?» Jeg har ikke så mange gode juleminner fra de årene, sier han.

Christer Kihlman savner barna annenhver jul. I år skal de heldigvis være sammen.
Christer Kihlman savner barna annenhver jul. I år skal de heldigvis være sammen. Foto: (Privat)

Annethvert år

Kihlman og barnas mor fant en fin løsning, hvor de har barna annenhver julaften. Den som ikke har barna på julaften, får ha dem lille julaften og nyttårsaften.

- Vi bor nærme hverandre, så det fungerer bra, sier han.

Lille julaften arrangeres en julemiddag, men ingen gaver blir delt ut før på julaften.

- Veien har blitt til mens vi går. De første årene delte vi ut egne julegaver på lille julaften, men det ble helt feil. Nå får de gaver hos den ene på julaften og hos den andre første juledag, sier han.

Det å dele opp gaveutdelingen har vært helt naturlig for dem.

- Det er så mange gaver, og ungene syns det er helt ok å få to gaveutdelinger. Vi har vel alle sett barn som ikke rekker å se på gaven før de hiver seg over den neste, og da er det bedre å fordele det, sier han.

Les også: Alenemoren hadde alt - så kom oljekrisen.

Når det blir mange gaver, er det like greit å dele opp utdelingen. Da setter barna mer pris på hver enkelt gave.
Når det blir mange gaver, er det like greit å dele opp utdelingen. Da setter barna mer pris på hver enkelt gave. Foto: (Scanpix)

- Jeg ønsker at barna skal ha en god jul

Kihlman synes fremdeles det er tøft å feire jul uten barna.

- Jeg ønsker at barna skal ha en god jul, så jeg prøver å skjule hva jeg føler når jeg leverer dem. Men det er ikke lett å opprettholde en trygg, solid og tilsynelatende fornøyd papparolle når tårene presser på. Jeg prøver å få overleveringen til å gå så fort som mulig, forteller han.

Denne julaften skal barna være hos Kihlman.

- Vi flyttet til det nye huset vårt for to år siden, så vi vurderte å være hjemme for første gang. Men barna vil helst til farmor og farfar, så det blir nok sånn, ler han.

Trine Huseby er familieterapeut ved familievernkontoret på Ringerike og samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel.
Trine Huseby er familieterapeut ved familievernkontoret på Ringerike og samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel. Foto: (Privat)

Behandler saken med mer respekt

Trine Huseby er familieterapeut ved familievernkontoret på Ringerike og samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel. I tillegg skriver hun om om samliv på sin egen nettside.

Hun forteller at mange foreldre tar kontakt for å få hjelp til å bli enige om julefeiringen.

- Det er et viktig spørsmål for både små og store, og når juleforberedelsene starter i november, blir det viktig for den enkelte å kunne se for seg hvem man skal være sammen med og hvor, sier hun.

Heldigvis klarer de fleste å bli enige om hvordan de skal feire jul, uansett hvor uenige de er ellers.

- Det er som om høytid og tradisjon gjør at man behandler saken med mer respekt og varsomhet enn samværsspørsmål generelt, sier hun.

Som å flytte hjemmefra

Par, som har gått fra hverandre det siste året, får snart sin første julefeiring på en ny måte. Noen får feire med barna, mens andre må feire uten barn for første gang siden de ble foreldre.

- Når det først er blitt som det er blitt, kan den første julen uten barn sammenlignes litt med å flytte hjemmefra for første gang: Du må stå på egne ben, finne din egen livsstil og lage dine egne tradisjoner. Julaften er ofte det kritiske punktet, men julen har jo flere stille dager, sier Huseby.

Ikke alle kan feire jul med både mamma og pappa.
Ikke alle kan feire jul med både mamma og pappa. Foto: (Colourbox)

Hun har flere gode råd til foreldre som gruer seg til jul uten barna:

1. Design din egen juletradisjon. Hvis du er av den sosiale typen: Svelg stoltheten og inviter deg hjem til noen - dette er noe alle kan forstå. Alternativt kan du stille opp på arrangement for enslige i julen, du finner muligheter på nettet. Hvis du vanligvis trives godt i eget selskap: Planlegg hvordan du kan bruke julen til en rolig og fredelig tid for deg selv.

2. Forbered deg. Tenk gjennom hvordan du kommer til å reagere. Hvis du setter deg ned på kvelden, skrur på julemusikk og begynner å tenke, kan det bli trist. Hvis du våkner opp om morgenen uten å ha en plan, kan det bli kjedelig. Lag planer.

3. Sørg for å ha tilgjengelig lesestoff, filmmateriale eller noe du liker å holde på med. Vær i aktivitet; oppsøk naturen og bruk kroppen.

4. Unngå å pakke opp gaver fra barna når de ikke er tilstede. De fleste har en egen julefeiring med barna før eller etter julaften - da åpner du gaver fra dem.

5. Vær voksen. Ikke ring/meld med barna kun av hensyn til deg selv.

Kihlman har også noen råd til foreldre som skal feire jul uten barna for første gang:

- Ikke tenk på deg selv - tenk på barnas juleopplevelse. Husk at de har det bra, og avtal gjerne at du kan ringe og snakke med dem om gavene de har fått utpå kvelden. Unger er ekstremt lojale, og de har det ikke bra hvis de ser at foreldrene har det vondt, sier han.

Et annet råd er å feire jul sammen med søsken eller venner som har barn.

- På den måten kan du bruke tid på og med disse barna, og sånn sett ha glede i barnas juleglede, og samtidig få tilfredsstilt eget barne- og omsorgsbehov. Dette kan i tillegg være en fin avlastning for foreldrene til disse barna, sier han.

Juletiden er spennende for store og små. Det er viktig å sørge for at barna har det bra, uansett hvordan du føler deg.
Juletiden er spennende for store og små. Det er viktig å sørge for at barna har det bra, uansett hvordan du føler deg. Foto: (Scanpix)

Må sette barnas behov først

Enkelte delte familier velger å dele opp julefeiringen, så barna får én julekveld hos mor og én hos far. Er det en god måte å løse det på? spør vi Huseby.

- Barn hadde nok tålt godt å forholde seg til én julaften. Men slik samfunnet er innrettet i dag, er det blitt vanlig for barn med skilte foreldre å ha to bursdager, to julefeiringer og noen har to konfirmasjoner. Når barna blir voksne og tar regien selv, velger de aller fleste å invitere til ett bryllup - og overlater til foreldrene å håndtere situasjonen. Det er en tankevekker, sier hun.

Hun mener at foreldre må huske på å sette barnas behov foran sine egne.

- Det aller viktigste for barn er å glede seg til julaften og å slippe å bekymre seg for mamma eller pappa, sier hun.

Bør holde på tradisjonen

Det finnes tilfeller hvor barna åpenlyst foretrekker julefeiring hos en av foreldrene. Kanskje har pappa besøk av storfamilien med alt det innebærer av fest og moro, eller kanskje har mamma mange flere juletradisjoner som barna liker.

Huseby sier at det finnes særskilte situasjoner der dette må tas hensyn til. Men i utgangspunktet anbefaler hun å holde på tradisjonen med å feire jul med barna annen hvert år, selv om barna skulle foretrekke noe annet.

- Det blir på samme måte som at foreldre ofte feirer jul annethvert år med familie på mor og fars side. Dette er også den mest vanlige konklusjonen etter behandling i rettsapparatet, sier hun.

Det er mye som kan skape julestemning, selv om ikke barna er hjemme.
Det er mye som kan skape julestemning, selv om ikke barna er hjemme. Foto: (Scanpix)

Må samarbeide

Dersom barna foretrekker jul hos den ene, mener hun at begge foreldrene må prøve å bedre situasjonen for barna. Den som ikke foretrekkes, bør undersøke hva som er viktig for barna:

1. Er det at den nye kjæresten ikke kommer?

2. Er det at alle ritualer blir fulgt til punkt og prikke?

3. Er det at det ikke blir drukket alkohol?

4. Er det forelderens omsorg og oppmerksomhet?

Den som foretrekkes må også ta ansvar:

1. Når barna skal feire jul hos den andre, unngå å indirekte gi alternativer som: «Jeg skulle ønske dere kunne være hos meg ...»

2. Lag en selvstendig julefeiring, slik at barna kan være hundre prosent fri for bekymringer og ansvar når de er hos den andre.

3. Unngå å blande seg i ekspartners juletradisjon. Barna har den mammaen og pappaen de har - på godt og vondt. Enda viktigere enn selve tradisjonen, er det for barna at foreldrene fremstår som venner og har det bra.

Se også disse julevideoene:

Screen9v2

Screen9v2

Screen9v2

Screen9v2

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.