TOK FRAM SYMASKINEN: Å sy klærne selv ble redningen da Stine fikk tvillinger og utgiftene doblet seg.
TOK FRAM SYMASKINEN: Å sy klærne selv ble redningen da Stine fikk tvillinger og utgiftene doblet seg. Foto: (Speiltvillingene)

- Jeg sydde to fleecedresser for 50 kroner

Tvillingmamma Stine fant fort ut at det var billigere å sy klærne selv.

Publisert

(SIDE2): Stine Skoli (23) er mamma til tvillingene Otilie og Olivia, som blir to år i april. Hun er også Side2s foreldreblogger og står bak bloggen Speiltvillingene.

 - Det var et sjokk da jeg fikk vite at jeg hadde tvillinger i magen i svangerskapsuke 19, men resten av svangerskapet var med på å forberede meg på hva jeg hadde i vente, sier hun til Side2. 

Stine føler seg heldig som fikk tvillinger.

- Etter det første sjokket har det vært som å vinne i Lotto. Jeg føler meg som Heldiggrisen Babe. Tvillinger er dobbelt av alt, men størst av alt, det er dobbelt glede!

HELDIG MAMMA: - Jeg føler meg som Heldiggrisen Babe, sier Stine.
HELDIG MAMMA: - Jeg føler meg som Heldiggrisen Babe, sier Stine. Foto: (Speiltvillingene)

Bloggen hennes Speiltvillingene inneholder blant annet mye om hverdagslivet som tvillingmamma og ikke minst tips og råd til hvordan man kan sy klær til barn selv. Nå har hun fått en egen kolleksjon som lanseres 1. mars, basert på klærne hun sydde selv og la ut bilder av på bloggen sin.

 - Jeg ble snappet opp på nettet på grunn av bloggen, så det kom veldig uventet på meg. Jeg fikk lov til å lage noen eksempler, så hadde jeg avstemning på bloggen over hvilke klær som var finest. 

Tvillingene Otilie og Olivia i hjemmesydde buksedresser.
Tvillingene Otilie og Olivia i hjemmesydde buksedresser. Foto: (Speiltvillingene)

Stine satte seg ned sammen med  gründeren bak Virre Vapp og fant stoffer og farger, sendte avgårde prøveeksemplarer og satte til slutt i gang produksjonen.

 - Med tvillinger ble alt dyrere

Som de fleste andre tvillinger, var Stines jenter premature da de kom til verden og hun måtte få tak i klær som passet.

 - Utvalget av prematurklær var veldig lite og dyrt! Jeg fant en liten bomullsbukse i størrelse 38 som kostet 249 kroner. Det var en bukse som var mindre enn underbuksa mi. Med tvillinger betydde dette at jeg måtte ut med en 500-lapp for at barna mine skulle få seg en bukse hver.

Det gjorde at hun ønsket seg en symaskin!

 - Det startet med at mamma sydde noen klær til jentene. Jeg vasket omtrent disse klærne i stykker, fordi jeg syntes de var fine og mye mer spesielle enn kjøpeklærne. Derfor spurte jeg om mamma kunne vise meg triksene ved symaskinen. Premature barn sover ofte veldig mye, noe jentene mine gjorde, så jeg hadde mye tid til å sette meg bak symaskinen i hver dupp jentene tok.

Ikke bare var klærne mer spesielle, men det viste seg også at det ble mye billigere å sy klærne selv.

 - Jeg kunne sy to bukser til 50 kroner for eksempel. Da jentene var rundt et halvt år sydde jeg også fleecedresser til dem. Jeg fikk to dresser ut av en meter stoff, som kostet 50 kroner. Omtrent alt er billigere å sy selv enn å kjøpe. Unntaket er kanskje store ting som dynetrekk og gardiner, rett og slett fordi man må ha så mye stoff. Men til et barneplagg er det ikke mye stoff man trenger, så da blir det billig!

NOEN BILLIGERE? Denne fleecedressen koster 25 kroner i materialer.
NOEN BILLIGERE? Denne fleecedressen koster 25 kroner i materialer. Foto: (Foto: Speiltvillingene)

Stine forteller at det ikke er så vanskelig å sy klær som man kanskje tror.

 - Det er ikke så vanskelig, bare du tør å prøve. Det største utvalget av stoff til en rimelig penge finner man hos «Stoff & Stil». Der kan man også kjøpe mønster og få god veiledning. Jeg hadde jo sydd litt på barneskolen, som alle andre elever, men ikke noe utenom det. Eller jo, jeg har lagt opp noen gardiner. Noen bommerter blir det alltids når man prøver seg på noe nytt, spesielt da jeg begynte å tegne mønster selv, men med litt tålmodighet får man det til.

 - Start med en bukse!

Stine råder folk til å starte med noe enkelt.

 - Alle kan klare det, det vanskeligste er å finne frem symaskinen. Det er mye lettere enn man skulle tro, i hvert fall om man har et mønster og en fremgangsmåte å følge. Det beste er å begynne med noe enkelt, som en bukse.

Sjekk ulike mønstre og fremgangsmåter på Stines blogg.

Stine selger ikke noen av klærne hun lager selv, men hun lager fremgangsmåter slik at leserne kan sy selv.

 - Jeg har rett og slett ikke tid selv om jeg skulle ønske jeg hadde hatt muligheten. Men det er fantastisk å kunne være en inspirasjonskilde for andre. Jeg har fått så mye positiv og hyggelig tilbakemelding at jeg støtt har blitt rørt til tårer og kjent frysninger nedover ryggen. 

Se noen av klærne Stine har sydd under og få inspirasjon!

Foto: (Speiltvillingene)
Foto: (Speiltvillingene)
Foto: (Speiltvillingene)
Foto: (Speiltvillingene)
Foto: (Speiltvillingene)
Foto: (Speiltvillingene)
Foto: (Speiltvillingene)
Foto: (Speiltvillingene)
Foto: (Speiltvillingene)
Foto: (Speiltvillingene)
Foto: (Speiltvillingene)

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!