- Det var ikke bare idyll. Vi levde i et typisk småbarnskaos med nattevåk, bæsjebleier, trassalder og søskensjalusi, skriver, Marte Frimand-Anda i sin blogg.
- Det var ikke bare idyll. Vi levde i et typisk småbarnskaos med nattevåk, bæsjebleier, trassalder og søskensjalusi, skriver, Marte Frimand-Anda i sin blogg. Foto: Casakaos.blogg.no

- Jeg kjøper meg gjerne ti minutter fri med en sjokoladeplate på deling

Møt vår nye foreldreblogger.

Publisert

(SIDE2:) Hun heter Marte Frimand-Anda, er frilansjournalist, medforfatter av boken Mammarådet, hun har skrevet kronikker på trykk på NRK-Ytring, VG og Aftenposten, og nå er hun aktuell med egen barnebok-app. Oppi alt dette er hun en helt ærlig og ufiltrert blogger og småbarnsmor. Vi snakker selvfølgelig om hjernen bak den populære bloggen Casakaos.

Helt ærlig, helt uten filter.

Bloggen ble opprettet da Marte og familien bodde to år i Spania. Redaktøren for den norske nettavisen Mittspania.com kontaktet henne og lurte på om hun hadde lyst til å blogge litt for dem om hvordan det var å være norsk og bo med små barn i Spania.

- Jeg begynte så smått, men bloggen tok raskt sin egen form. Det var nemlig ikke bare idyll. Vi levde i et typisk småbarnskaos med nattevåk, bæsjebleier, trassalder og søskensjalusi. Kjøkkenbenken var alltid full av gammel oppvask, skittentøykurven fløt over og vi kom aldri i mål med husarbeidet, sier hun.

Marte og hennes familie.
Marte og hennes familie. Foto: Anne Lise Norheim

Hun begynte derfor å skrive om hvordan småbarnshverdagen deres egentlig var. Helt ærlig, helt uten filter.

- For meg ble det veldig feil å skrive om en idyllisk dag på stranden når det som egentlig skjedde var at storebror fikk solkrem i øynene og lillesøster fikk bleia full av sand. Isen smeltet før vi rakk å spise den opp og ungene kranglet om hvem som skulle ha spaden og bøtta.

Bloggen fikk overraskende mange lesere på veldig kort tid, og 31. mars 2012 ble Casa Kaos åpnet som en selvstendig blogg.

- Jeg ønsker å vise alle mammaene som strever seg rundt i morsrollen at de ikke er alene. Man kan fort føle seg som en fryktelig dårlig mamma når man bare blir presentert bilder av søte, smilende barn i rene klær med lykkelige foreldre fulle av overskudd. Foreldre som baker trelags prinsessekaker til barnebursdagen og som lager matpakker med pålegg dandert som Angry Bird. All ære til dem som har tid til det. Det har ikke jeg.

Ambisjonen med bloggen er satt; mammabloggeren ønsker å bidra med et realistisk bilde av småbarnstilværelsen.

- Jeg ønsker å være en alternativ stemme til de perfekte mammaene der ute, og vise frem hvordan en helt alminnelig hverdag med to små barn fortoner seg. Jeg kan bidra med et realistisk bilde av småbarnstilværelsen og være en motvekt til de bloggerne som kun skriver om sin lykkelige mammatilværelse.

Leserne hennes er hovedsakelig mødre i alderen 25 til 40 år. Likevel har hun overraskende mange mannlige lesere til å være en foreldreblogg. 20 prosent av leserne er menn.

- Det syns jeg er utrolig gøy!

Appellen er: slutt å få dårlig samvittighet.

- Mitt fokus er at det finnes like mange måter å være foreldre på som det finnes foreldre. Vi trenger ikke gjøre ting på den samme måten alle sammen. God mor-boksen i Norge er veldig trang, og jeg ønsker å utfordre den - gjøre den litt større. Jeg ønsker at foreldre, og kanskje spesielt mammaer, skal senke skuldrene og ambisjonene og slutte å få dårlig samvittighet for alt de ikke får til. Vi er gode nok mødre akkurat sånn som vi er, sier hun.

- Jeg liker ikke å sitte på gulvet å leke med dukker og Lego, så det gjør jeg ikke, sier foreldrebloggeren.
- Jeg liker ikke å sitte på gulvet å leke med dukker og Lego, så det gjør jeg ikke, sier foreldrebloggeren. Foto: Casakaos.blogg.no

Hva slags mamma er du?

- Jeg er en mamma som ikke er redd for å gjøre feil. Jeg syns det var ubeskrivelig vanskelig å bli mamma, og har strevd veldig for å finne min plass og min måte å være mamma på. Jeg prøvde å være supermamma, men gikk fullstendig på trynet.

Kjøper seg fri.

- Nå føler jeg meg veldig komfortabel i rollen som kaosmamma. Jeg klarer ikke alt, jeg rekker ikke alt, jeg følger ikke nødvendigvis ekspertenes råd og jeg syns det er vanskelig å være konsekvent hele tiden. Jeg har gitt opp å få barna til sitte stille under et helt måltid. Jeg gidder ikke bruke tid på å vente på at de skal kle på seg selv. Jeg kjøper meg gjerne ti minutter fri med en sjokoladeplate på deling, selv om det er midt i uka. Og jeg kan av og til bli så forbanna på barna mine at jeg tramper i gulvet, brøler som en løve og kaster kjøkkenkluten i veggen så vannet spruter, fortsetter hun.

- Jeg liker ikke å sitte på gulvet å leke med dukker og Lego, så det gjør jeg ikke. Jeg gidder heller ikke bake med barna, for jeg blir bare irritert når de søler og griser. Men jeg tar de gjerne med ut og hopper på trampolinen og klatrer i trær. Eller står på hodet i sofaen. Det er faktisk veldig gøy!

Toleranse og respekt står i fokus hjemme i casakaos.

- Jeg er opptatt av at barna skal bli selvstendige, trygge og tenke selv. Og vi snakker mye om toleranse og å ha respekt for andre mennesker. Så får det så være at de hopper i sofaen og klatrer i gardinene. Jeg er ganske sikker på at barna mine vokser opp til å bli noen flotte mennesker, avslutter hun.

Casakaos sitt mammamotto:

- Gjør så godt du kan. Det er helt sikkert godt nok.

3 råd fra mammabloggeren til andre mammaer:

  1. Slapp av!
  2. Finn dine verdier og det du har lyst til å gi videre til barna dine. Sett inn støtet der du syns det er viktig. Du kan ikke være god på alt.
  3. Drit i hva andre gjør.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!