I Norge er fotball den største lagsporten for barn blant både jenter og gutter. Men hvor er fotballbøkene med jenter?
I Norge er fotball den største lagsporten for barn blant både jenter og gutter. Men hvor er fotballbøkene med jenter? Foto: (Colourbox)

Hvor er fotballbøkene med jenter?

- Vi har ikke funnet en eneste fotballbok til lillesøster, sier Marte Frimand Anda.

Publisert

(SIDE2): Siden 2000 har det kommet rundt 200 fotballbøker for barn mellom seks og tolv år. Bare omtrent 20 av dem handler om jenter som spiller fotball. Samtidig er fotball den største idretten blant barn og unge jenter, skriver SVT Nyheter.

 - Problemer med å finne bøker hun liker

Og det er ikke særlig annerledes i Norge. Fotball er den største barne- og ungdomsidretten i Norge og 370 000 gutter og jenter deltar i en eller annen form for fotballaktivitet store deler av året, ifølge Norges Fotballforbund.

I en undersøkelse utført av Statistisk sentralbyrå, der de spurte 937 barn mellom 6-15 år fra hele landet om sine treningsvaner i 2014, svarte to av tre gutter og halvparten av jentene at de spilte fotball.

Men fotballbøker med jenter er det ikke lett å oppdrive ei heller i Norge, skal vi tro blogger Marte Frimand Anda, som skriver bloggen Casa Kaos,

FOTBALL ER IKKE EN GUTTESPORT: Det er viktig for både gutter og jenter at det kommer mer litteratur med jenter som spiller fotball, mener forfatter Anja Gatu.
FOTBALL ER IKKE EN GUTTESPORT: Det er viktig for både gutter og jenter at det kommer mer litteratur med jenter som spiller fotball, mener forfatter Anja Gatu. Foto: (Colourbox)

- Jeg har selv ei jente på fire år, som er veldig glad i å sparke fotball. Vi er mye på biblioteket og låner bøker, men vi har problemer med å finne bøker hun liker, sier hun til Side2.

- Viktig for barn å kunne speile seg i litteraturen

 - Vi er mye på biblioteket og låner bøker, men det er vanskelig å finne bøker hun liker, sier blogger Marte Frimand Anda.
 - Vi er mye på biblioteket og låner bøker, men det er vanskelig å finne bøker hun liker, sier blogger Marte Frimand Anda. Foto: (Privat)

Den svenske forfatteren Anja Gatu har akkurat gitt ut den nye boka  «Passa bollen, ropar Kosse!» som baseres på den kvinnelige landslagsstjernen Kosovare Asllanis oppvekst. Forfatteren mener det trengs flere fotballbøker som handler om jenter

 - Det fins hundretusentalls jenter som spiller fotball og det er egentlig rart at det ikke fins litteratur som handler om dem. Det er viktig for barn å kunne speile seg i litteraturen. det er viktig for jenter som spiller fotball, men også for gutter å lese om jenter og ikke bare ha gutter som forbilder, sier Gatu.

HVA SYNS DU? Del gjerne dine meninger i kommentarfeltet.

Casa Kaos-blogger Marte Frimand Anda har to barn, ei jente på fire år og en gutt på fem.

Hun forteller at datteren ikke er særlig opptatt av prinsesser, hester, dukker, Barbie eller denslags. Men fotball det er hun opptatt av, som mange jenter med henne.

 - Storebroren på fem er også veldig opptatt av fotball, og har vel snart lånt alt som finnes av fotballbøker på biblioteket. Mens vi ikke har funnet en eneste fotballbok til lillesøster og jeg synes hele denne kjønnsinndelingen er forferdelig trist.

Og med det mener hun ikke bare fotballbøker, men også klær og leker som er delt inn etter kjønn overalt.

 - Jentene kles i rosa, søte kjoler mens guttene går i tøffe blå klær. Datteren min ønsket seg gule sko i fjor og det var umulig å få tak i. Vi var innom tre, fire skobutikker, men alle skoene var enten blå eller rosa og lilla. I lekebutikkene er lekene delt inn i jenteleker, som står i rosa hyller, mens guttelekene står i de blå hyllene. Jentebøker her, guttebøker der. Matbokser til jenter i den hylla, matbokser til gutter i den andre hylla, fortviler hun.

IKKE ALLE JENTER LIKER PRINSESSELEK:  - Vi må ikke presse barna inn i for trange båser, mener blogger Marte Frimand Anda.
IKKE ALLE JENTER LIKER PRINSESSELEK:  - Vi må ikke presse barna inn i for trange båser, mener blogger Marte Frimand Anda. Foto: (Colourbox)

 

- Synd å presse barn inn i for trange båser

Hun påpeker at hun synes jenter som ønsker skal få digge både prinsesser og rosa kjoler, men at det bør finnes alternativer.

 - Det er helt greit at jenter som digger prinsesser får kle seg i rosa kjoler og lese prinsessebøker. Men det bør finnes et alternativ til de jentene som har andre interesser. Likeså for gutter som er opptatt av andre ting enn sjørøvere og fotball. Jeg tror nemlig de fleste barn er litt av begge deler. Da er det fryktelig synd hvis vi voksne presser dem inn i altfor trange båser som ikke passer.

Likte du denne saken? Lik oss gjerne på Facebook også!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!