Julie, Aurora og Linnea koser seg med maten på SFO på skolen. Til høyre er et eksempel på en meny på Selnes skole.
Julie, Aurora og Linnea koser seg med maten på SFO på skolen. Til høyre er et eksempel på en meny på Selnes skole. Foto: Selnes skole

Her får barna gourmet-mat av råvarer som skulle vært kastet

Kokk Erik Lindstrøm bruker bare 3,50 kroner per elev. Likevel kan han servere en fest av et måltid.

Publisert

På Selnes skole i Tromsø er SFO-maten hver ettermiddag dagens høydepunkt. Skolen har ansatt egen kokk som tilbereder de mest avanserte varme måltidene ved hjelp av mat som butikkene vanligvis ville kastet.

- Det startet med at jeg personlig var veldig opptatt av mat og hvordan det med mat kan øke konsentrasjonen til barn. Vi lever i en verden hvor det kastets mye mat og det ville jeg gjøre noe med. En faglært person ville også gi bedre mat på SFO, forteller Wenche Skallerud, rektor ved Selnes skole på Kvaløysletta i Tromsø.

Lokale butikker gir bort mat

Med seg på laget fikk skolen og SFO med seg kokk Erik Lindstrøm.

- Han hadde det samme fokuset og ønsker å utnytte ressursene bedre.

Med seg på lasset fikk hun også en rekke engasjerte ansatte på SFO.

- Vi fikk raskt positive tilbakemeldinger fra lokale butikker som ville gi oss mat som var nær ved å gå ut på dato eller grønnsaker som for eksempel hadde fått flekker. Butikkene har kostnader med å kvitte seg med denne maten, sier rektor.

3,50 kroner per elev

Skolen har en utgift på 3,50 kroner per elev per dag. I tillegg til maten de får fra butikkene blir det også kjøpt inn annen mat de trenger.

Kokk Erik Lindstrøm er svært engasjert i å ta vare på de ressursene som finnes.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Erik Lindstrøm har tidligere jobbet som kokk på flere restauranter. Han liker å lage mat fra hele verden.
Erik Lindstrøm har tidligere jobbet som kokk på flere restauranter. Han liker å lage mat fra hele verden. Foto: Selnes skole

- Det er helt forkastelig at vi kaster så mye mat. Vi kaster mat som kunne fødd tre milliarder mennesker, samtidig sulter én milliard av verdens befolkning.

- Norske barn er bortskjemte

Han mener norske barn er bortskjemte.

- De spiser ikke engang skorper. Vi har fokus på at barna skal smake på maten som serveres. Det de legger på tallerkenen selv forsøker vi å få dem til å spise opp. De skal forstå at de er privilegerte, at maten ikke er en selvfølge, sier den engasjerte kokken.

Hva som står på menyen kommer an på hva kokken får fra butikkene og hva han ellers kjøper inn.

- Hjemmelagde fiskepinner og tacopudding som er laget av fiskepudding og eget tacokrydder er gjengangere. Vi kan lage fiske- eller grønnsakssupper med hjemmelaget focaccia og mye annet. Jeg lager mat fra hele verden for jeg vil vise at verden er større en kjøttkaker.

Målet er varm mat til alle elevene

Lindstrøm har i alle år jobbet som kokk på restaurant. Har er opplært av en kokk som var flink med økonomien.

- Og så handler det om å tenke sunt, ikke bare lettvint. Det koster kanskje litt på kort sikt, men er verdt det på lang sikt.

Han mener SFO-kokkelering er en unik mulighet for kokker.

- I Norge finnes det får muligheter for kokker å jobbe med mat på dagtid. For kokker som planlegger å stifte familie er dette en veldig fin mulighet.

Inntil videre er det de 116 elevene på SFO som får varm mat på ettermiddagen.

- Målet er å få i gang et prosjekt for å få stort nok kjøkken til å ha nok mat til alle skolens 230 elever. Nå blir maten servert i SFO-tiden. De andre klassene får smake på omgang og de er også med og lage mat av og til. Elevene på SFO skjærer også opp frukt og grønt og det hender de serverer smaksprøver ute, forteller rektor Wenche Skallerud.

Blidere barn

Finansieringen av kokken deles mellom skolen og SFO. Kokken har også med seg elever som trenger praktisk arbeid.

Selnes skole rektor Wenche Skallerudmener alle SFO-er burde klare å servere like bra mat som på Selnes.
Selnes skole rektor Wenche Skallerudmener alle SFO-er burde klare å servere like bra mat som på Selnes. Foto: Privat

- Kokken er på fagarbeiderlønn, noe som vil si en godt betalt assistent. I tillegg har vi en kjøkkenassistent i en deltidsstilling, sier rektoren.

- Hvordan har elevene reagert på den nye maten?

- Elevene er kjempefornøyde. De sier maten er god og at det er trivelig å spise på skolen. Dessuten er de ikke så sultne når de kommer hjem om ettermiddagen. Da blir stemningen også hyggeligere hjemme når barna kommer fra skolen, forteller foreldrene meg.

Ingen ekstra midler

Rektoren understreker at skolen ikke har fått noen ekstrabevilling til den varme SFO-maten, og at dette er noe alle SFO i hele Norge kan starte med.

- Du må ha noen som er entusiastiske og som brenner for sunn og god mat. Dessuten må en skaffe seg avtaler med nærbutikkene. I tillegg er det greit å være kreativ og positiv. Noen sier deres skole ikke kan få til dette, siden de ikke har kantine. Men det trengs ikke. Vi bruker traller og serverer maten i klasserommene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kokk Erik Lindstrøm fikk tidligere i år besøk av SV-leder Audun Lysbakken og Ingrid Marie Kielland. De fikk smake på skolematen han lager til ungene på Selnes skole, som den dagen var tacopudding.
Kokk Erik Lindstrøm fikk tidligere i år besøk av SV-leder Audun Lysbakken og Ingrid Marie Kielland. De fikk smake på skolematen han lager til ungene på Selnes skole, som den dagen var tacopudding. Foto: Tirill Sjøvoll

- Fantastisk inspirerende prosjekt

SVs ordførerkandidat i Tromsø og fredagens gjesteredaktør i Nettavisen, Ingrid Marie Kielland gikk på Selnes skole som liten.

- Da var det matpakke og melkekartong som du drakk rett fra pappen. Vi hadde heller ikke SFO og skoledagene var kortere. Prosjektet på Selnes er fantastisk inspirerende. Det viser hva man kan få til og hvor gode resultater en får, sier Kielland.

Hun ønsker at modellen skal tas i bruk av alle skoler i Tromsø kommune.

- Dette må hele kommunen lære av. Jeg ønsker at Erik Lindstrøm skal kurse andre skolekokker.

- SVs mønsterskole

Kielland besøkte skolen sammen med SVs partileder Audun Lysbakken tidligere i år.

- Kokken delte ut smaksprøver i en luke fra skolekjøkkenet og elevene stormet frem. Denne dagen var det knekkebrød med auberginerøre. Vi fikk også smake på tacopudding, som var veldig godt og overraskende bruk av fiskepudding. Som mor  vet jeg at det ikke alltid er så lett å servere barna. Så det var også en inspirasjon til meg som forelder.

Hun mener Selnes skole er SVs mønsterskole, selv om det er skolen selv og ikke SV som har fått det i stand.

- I tillegg til SFO-maten diskuterer de også muligheten for leksefri og de vil utvikle en mer helhetlig skoledag, sier Ingrid Marie Kielland.

SVs to kampsaker innen skole under årets valgkamp i Tromsø er leksefrie skoler og en ekstra time til praktiske og estetiske fag.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!