Trine Grung mener foreldre i dag vil for mye for barna sine og at det gir bortskjemte ungdommer. Side2-blogger Marte Frimand-Anda mener på sin side at dagens ungdom er helt fabelaktige.
Trine Grung mener foreldre i dag vil for mye for barna sine og at det gir bortskjemte ungdommer. Side2-blogger Marte Frimand-Anda mener på sin side at dagens ungdom er helt fabelaktige. Foto: (Foto: Privat)

Foreldreblogger:  - Nå må vi slutte å ta i barna med silkehansker

Marte Frimand-Anda er drittlei av å høre hvor dårlige foreldre vi er.

Publisert

(SIDE2):  - Vi er foreldre, for pokker, ikke pedagoger! skriver Side2-blogger Marte Frimand-Anda, som skriver bloggen Casa Kaos.

Hun sikter til Side2-saken der relasjonsterapeut Dora Thorhallsdottir sier at mange foreldre i dag strever med foreldrerollen og at barnehageansatte melder om en økende andel ettergivende foreldre.

Thorhallsdottir mener vi oppdrar en stor andel barn til å bli bortskjemte og egoistiske voksne.

- Hvis du som barn lærer at dine behov kommer foran andre, blir det et mønster du har med i voksenlivet. Som at «jeg og mine behov er viktigere enn andres behov», sa Thorhallsdottir.

Relasjonsterapeut Dora Thorhalsdottir sier at mange barnehageansatte melder om en økende andel ettergivende foreldre.
Relasjonsterapeut Dora Thorhalsdottir sier at mange barnehageansatte melder om en økende andel ettergivende foreldre. Foto: (Relasjonssenteret)

LES OGSÅ: Psykiater: - Overvektige barn vet at de er overvektige

 - Alt for mange skal fortelle hvordan vi skal oppdra

Saken ble heftig delt i sosiale medier i helgen og har engasjert foreldreblogger Marte Frimand-Anda.

 - Jeg tror ikke rådene til Dora er direkte ødeleggende. Men jeg syns generelt det er altfor mange som ønsker å fortelle oss foreldre hvordan vi skal oppdra barna våre, sier bloggeren til Side2.

LES OGSÅ: Mammablogger: - Man må få lov til å være trist og pottesur

Hun tror mange blir forvirret og usikker av alle disse rådene.

 - Når disse ekspertene i samme åndedrag forteller oss at vi er dårlige foreldre og at det vi gjør ikke er godt nok, og i verste fall kan ødelegge barna våre, da syns jeg det er veldig uheldig.

I sitt blogginnlegg «Nei, dagens foreldre er ikke dårlige!» skriver hun:

«Jeg er rett og slett drittlei av å høre på alle disse ekspertene som forteller oss hvor dårlige foreldre vi er og hvor kjipe barna våre er på grunn av vår manglende kompetanse.»

(Artikkelen fortsetter under)

Screen9v2

 - Kan det virkelig være så gærent?

De aller fleste foreldre hun kjenner til er nemlig veldig gode foreldre.

«Her har vi en foreldregenerasjon som virkelig bryr seg om barna sine, som overøser dem med kjærlighet, trygghet og støtte. Og jeg lurer, kan det virkelig være så gærent?» spør hun.

- Er man ikke en usikker forelder i utgangspunktet, blir man det i hvert fall når man gang på gang får høre at man ikke er god nok, mener Casa Kaos-blogger Marte Frimand Anda.
- Er man ikke en usikker forelder i utgangspunktet, blir man det i hvert fall når man gang på gang får høre at man ikke er god nok, mener Casa Kaos-blogger Marte Frimand Anda. Foto: Marte Frimand-Anda

 - Vi skal oppdra slik det passer oss best

Særlig er hun oppgitt over at foreldre nærmest skal være pedagoger.

«Vi er foreldre, for pokker, ikke pedagoger! Pedagogene jobber i barnehagen og i skolen. Vi foreldre skal si «Nei!». Vi skal si «Du må» og «Du bør» og vi skal si «Se til pokker å ta på deg de støvlene! NÅ!» Vi skal bli sinte og være helt vanlige mennesker. Ikke roboter som gjør alt riktig hele tiden. Vi skal prøve og feile, og vi skal oppdra barna våre på den måten det passer oss best.»

- Ungdommer er for godt vant

En annen som har engasjert seg er tidligere programleder Trine Grung. Hun er enig med Thorhallsdottir og mener foreldre gjør ungene for «godt vant».

  - Vi foreldre har blitt «for gode», sier Grung.

Hun mener mange foreldre vil for mye for barna.

 - Tilbake sitter vi med en god del som er godt bortskjemte ungdommer. De er for godt vant og vet litt for lite om hvordan det faktisk er å jobbe, ha ansvar og stå på hver eneste dag.

Trine Grung tror mange ungdommer i dag har mye selvtillit, men allikevel dårlig selvfølelse.
Trine Grung tror mange ungdommer i dag har mye selvtillit, men allikevel dårlig selvfølelse. Foto: Mona Nordøy

I tillegg syns hun foreldre krever for mye av barna.

 - Mange foreldre drar barna sine med på alt for mange aktiviteter og forventer for mye av dem. Det gjør at mange unge får «flink pike» syndromet hvor de ikke føler de strekker til, og skal være gode på alle områder.

Allikevel tror hun de fleste foreldre gjør sitt beste utifra egne forutsetninger.

 - Jeg mener ikke at vi er dårlige foreldre, men den gylne middelvei med et godt sett med gode regler er et must, synes jeg.

 - Ungdommer med god selvtillit og null selvfølelse

Grung tror mange unge i dag sliter med selvfølelsen selv om de har god selvtillit.

 - Det å lykkes i dagens samfunn er altfor tett knyttet opp til det hver enkelt gjør, dessverre, og ikke hvem en er. Det er ofte det som blir feil for en sitter tilbake med et knippe ungdommer med god selvtillit og null selvfølelse. De blir målt på ferdigheter i alt de gjør og blir utslitt av det. De må og ha en følelse av hvem de er som mennesker og at det ikke er ferdighetene som definerer dem.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

LES OGSÅ: Psykiater:  - Dette bør du si til barna før skolestart

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!