EIVOR EVENRUD mener man må fokusere på årsakene til at foreldre ikke vil sende barna på leirskole.
EIVOR EVENRUD mener man må fokusere på årsakene til at foreldre ikke vil sende barna på leirskole. Foto: (Christopher Neumann Ruud)

Foreldre som nekter barn leirskole: - Vi kan ikke benytte oss av tvang

- Vi må heller jobbe med årsaken til hvorfor det er slik, sier nestleder i Utdanningskomiteen i Oslo bystyre (R), Eivor Evenrud.

Publisert

(SIDE2):  Hun mener det viktigste for å sikre deltakelsen til minoritetselever på leirskole er informasjon.

 - Foreldre trenger mye informasjon om hva en leirskole er, hva som er planlagt av aktiviteter og hvordan oppholdet er organisert. Jeg har inntrykk av at mange skoler jobber godt med dette, sier Eivor Evenrud til Side2. Hun er nestleder i Rødt og ansvarlig for barn og oppvekst i partiet.

BAKGRUNN: Enkelte muslimske jenter nektes å dra på leirskole av konservative foreldre. Er det akseptabelt? spurte redaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum i sitt blogginnlegg «Nekter barna å dra på leirskole»

- Dette er absolutt ikke greit, sa Senterpartiets stortingsrepresentant Jenny Klinge til Side2.

 - Ingen oversikt over omfanget

I kommuner eller ved skoler der det er obligatorisk med leirskole har eleven plikt til å være med i opplæringen så lenge den er gratis, kan kommunikasjonsdirektør i Utdanningsetaten, Trine Lie Larsen, fortelle.

- Det gjelder også ved leirskoleopplæring. Prinsippet er da at alle elever skal gis mulighet til å delta på leirskoleopphold, sier hun til Side2.

Det foreligger ikke egne bestemmelser fra etatens side om fritak fra å delta på leirskole og de har heller ingen oversikt over om hvor mange som hvert år ikke blir med.

- Utdanningsetaten har ikke oversikt over henvendelser om fritak for leirskoleopphold fra minoritetsspråklige elever, og vet derfor ikke hva omfanget av dette er, sier hun.

 - Større problem blant minoritetsforeldre

Begrepet leirskole er nok for mange minoritetsforeldre ukjent, slik at det vil være viktig å dele god informasjon rundt dette, sier leder for byrådsutvalget i Sagene Bydel, Helge Stoltenberg (Ap).
Begrepet leirskole er nok for mange minoritetsforeldre ukjent, slik at det vil være viktig å dele god informasjon rundt dette, sier leder for byrådsutvalget i Sagene Bydel, Helge Stoltenberg (Ap). Foto: (Foto: AP)

Omfanget er i hvert fall så stort at Stortinget har bedt regjeringen utarbeide tiltak for å hjelpe skolene med å sikre minoritetselevers deltakelse på overnattingsturer i skolens regi.

Rektor ved Bjølsen skole i Oslo, Arild Lillehagen, kunne også fortelle til Side2 at flere elever ved skolen ikke har fått lov til å dra på leirskole.

- Eksakt hva grunnene for dette har vært, er ikke alltid så lett å finne ut av. Men problemstillingen er nok større i gruppen med annen etnisk bakgrunn enn norsk.

Andre skoler i Oslo, med stor minoritetsandel, Side2 har vært i kontakt med melder om at de bruker mye tid på informasjon til foreldre, og at de ikke opplever at elever ikke får dra på overnattingsturer.

 - I praksis kan foreldre velge dette bort

Eivor Evenrud sier felles leirskole er et viktig tiltak for at elevene skal kunne være sammen og bli kjent på en annen måte enn ved klasseromsundervisning.

  - Jeg tror ikke man legger opp til en valgfrihet, men i praksis så kan jo foreldre velge dette bort. Og slik må det også være, vi kan ikke benyttes oss av tvang for å øke deltagelsen.

 - Tenker du at kommuner der det er bestemt at det skal være obligatorisk leirskole tar sitt ansvar på alvor?

  - Ja, de gjør det. Samtidig som de også må erkjenne at foreldre fortsatt har, og må ha mulighet til å si nei. Det er årsakene til at foreldre sier nei vi er nødt til å jobbe med.

 - Viktig å trygge foreldrene

Også leder for byrådsutvalget i Sagene Bydel, Helge Stoltenberg (Ap) mener god informasjon er viktig, særlig for minoritetsforeldre.

Skolebyråd Tone Tellevik Dahl forteller at de er kjent med at noen skoler velger bort aktiviteter med overnatting.
Skolebyråd Tone Tellevik Dahl forteller at de er kjent med at noen skoler velger bort aktiviteter med overnatting. Foto: Paul Weaver

   - God informasjon om hva leirskole er, er aller viktigst. Begrepet er nok for mange minoritetsforeldre ukjent slik at det vil være viktig å dele god informasjon. Dette vil gjøre foreldrene trygge på at barna vil ha det bra og trygt på slike turer.

 - Kjent med at noen skoler velger bort overnatting

Skolebyråd i Oslo kommune, Tone Tellevik Dahl (Ap), kan informere om at de ikke har oversikt over fritak for leirskoleopphold fra minoritetsspråklige elever. Men de er kjent med at noen skoler velger bort leirskole og aktiviteter med overnatting.

 - Vi er kjent med at noen skoler velger å ikke ha verken leirskole eller andre aktiviteter som innbefatter overnatting. Eller de velger et opplegg så nærme bosted at elever som ønsker det kan dra hjem for å sove, sier hun.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.