RIKTIG SPENT FAST: I utlandet mangler både bilseter og setebelter. Men mange foreldre velger å ta sjansen likevel.
RIKTIG SPENT FAST: I utlandet mangler både bilseter og setebelter. Men mange foreldre velger å ta sjansen likevel. Foto: Colourboc

Foreldre gir blaffen i bilsikkerhet på ferie i utlandet

Trygg Trafikk mener at foreldre tar for store sjanser i trafikken på ferie.

Publisert

(SIDE2): I Norge er de fleste nøye på bilsikring. Mange lar barna sitte bakovervendt så lenge som mulig, og man sørger for å ha sikkert og trygt utstyr i bilen.

Men bekymringen for trafikken legger vi igjen hjemme når vi drar på ferie. For mange er for eksempel alkohol en kime til irritasjon og krangel i ferien.

Les også:  - Norske foreldre setter grenser for dataspilling og leggetid, men ikke for pengebruk.

- Legger igjen vettet hjemme

Trygg Trafikk melder om at bare én av ti foreldre tar med eget barnesete hjemmefra når de leier bil i utlandet. Dette er risikosport, mener de.

Foto: (Trygg Trafikk)

- Disse tallene overrasker oss og vitner om slapp holdning til barnas sikkerhet i ferien. Kvaliteten på bilstolene kan være elendig og er ikke nødvendigvis tilpasset barnets størrelse. Det virker som om mange nordmenn legger igjen vettet hjemme når vi pakker for ferien, sier Bård Morten Johansen, seniorrådgiver i Trygg Trafikk, i en pressemelding.

Tallene er hentet fra Reiseundersøkelsen til Europeiske Reiseforsikring.

Dårlig tilbud i taxier

Her hjemme tilbyr de fleste taxier barneseter, men dette er ikke vanlig i utlandet.

Likevel lar svært få foreldre manglende sikkerhetsutstyr hindre dem i å ta taxi, leie bil eller kjøre buss i utlandet.

- Foreldre er stort sett flinke til å sikre barna hjemme og denne holdningen må de ta med seg til utlandet. I mange ferieland er trafikken annerledes og farten høyere, da er vi mer utsatt, sier Johansen.

GODE RÅD:Slik unngår du å sprenge feriebudsjettet første uka

Sjekk med feriestedet

Assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland, anbefaler foreldre om å ta kontakt med utleiestedet før de reiser og be om informasjon om barnesetene.

- Dersom den ikke er av god nok standard bør du vurdere å ta med din egen. Det kan være noe bryderi å bære, men kan vise seg å bli en livsviktig del av reisen, sier hun.

Hos SAS regnes barnesete for bil som én bagasje som kan sjekkes inn som vanlig. Du kan også ha med barnesetet om bord hvis barnet er under to år.

Hos Norwegian er bilsete inkludert i prisen hos barn under 11 år.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

5 tips

Trygg trafikk gir fem tips til sikring av barn i bil:

1. Det er påbudt å sikre barn med godkjent barnesete til de er minst 135 cm høye, eller over 36 kilo tunge.

2. Barn bør sikres bakovervendt så lenge som mulig, og helst til de er 4 år.

3. Ha aldri beltet bak ryggen eller under armen, og husk å stramme beltene godt.

4. Halvparten av barna feilsikres. Husk å følge bruksanvisningen for utstyret og vær sikker på at det er riktig montert.

5. Reglene for sikring av barn i bil er i store trekk de samme i Europa og USA som her. Ta med barnesete eller forhåndsbestill leiebil med slikt utstyr. Må dere kjøre bil uten barnestol, må dere også sørge for å sikre barna best mulig med bilbeltet. Sitt aldri med barnet på fanget.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!