Frida Boisen mener foreldre i dag må ta mer grep rundt grensesetting, mens Side2-blogger Marte Frimand-Anda ikke kjenner igjen hennes bilde av dagens foreldre.
Frida Boisen mener foreldre i dag må ta mer grep rundt grensesetting, mens Side2-blogger Marte Frimand-Anda ikke kjenner igjen hennes bilde av dagens foreldre. Foto: (Foto: Privat)

- Foreldre er blitt slappe, og det uroer meg

- Et evig hylekor om hvor tafatte dagens foreldre er, kontrer Side2-blogger Marte Frimand-Anda.

Publisert

(SIDE2): - Vi vil få en kaldere verden om ikke barna våre lærer seg å akseptere å få nei. Det å sette grenser for barna våre handler i det store om respekt og omtanke for andre mennesker, sier kronikkforfatter i Expressen og mor Frida Boisen til Side2.

Foto: (Foto: Faksimile GT)

Hennes kronikk som ble publisert i Gøteborgs Tidningen i går, der Boisen snakker om egne erfaringer rundt slapt foreldreskap i sommer, har engasjert stort i Sverige. Kronikken er den mest delte teksten i Sverige det siste døgnet og er anbefalt av over 18 000 til nå.

Blant annet omtaler hun en strandepisode der et barn skjøt en ball i hodet hennes, og foreldrene ikke reagerte.

 - Et evig hylekor

 Side2-blogger Marte Frimand - Anda som skriver foreldrebloggen Casa Kaos, er på ingen måte enig.

Hun er på ingen måte enig i at foreldre er slappe og ettergivende.

 - Ført må jeg si at det disse barna gjorde på denne stranda selvfølgelig er helt uakseptabel oppførsel og jeg blir også irritert over barn som er uhøflige og fullstendig mangler folkeskikk. Men når det er sagt, synes jeg det er et evig hylekor om hvor tafatte og ettergivende dagens foreldre er, og hvor uhøflige dagens barn er, sier Frimand-Anda.

Foreldreblogger Marte Frimand-Anda mener det er et evig hylekor om hvor tafatte dagens foreldre er.
Foreldreblogger Marte Frimand-Anda mener det er et evig hylekor om hvor tafatte dagens foreldre er.

Hennes inntrykk er at både foreldre og barn hun observerer i sin hverdag ikke passer inn i Boisens beskrivelse.

 -  Jeg synes de fleste barn er høflige og greie, og de aller fleste foreldre synes jeg er helt supre foreldre som balanserer foreldreoppgavene på en utmerket måte. Vi skal også huske på at det kan være mange grunner til at disse foreldrene i denne situasjonen på stranden, ikke reagerte akkurat slik kronikkforfatteren forventet, sier hun.

 - Barna lærer seg ikke å respektere andre

Boisen mener på sin side at foreldreskapet de siste årene har forandret seg mye, og til det verre.

 - Mange foreldre i dag tar seg verken tid eller orker å sette de grensene barna sårt trenger, foreldre er blitt slappe og det uroer meg. Resultatet av at voksne ikke bryr seg, er at barna ikke lærer seg å respektere andre mennesker, noe som lett forplanter seg videre til klasserommet og skolegården, sier Boisen til Side2.

 - Den økende digitaliseringen i samfunnet vårt stjeler tid fra barna våre, mener Boisen.
 - Den økende digitaliseringen i samfunnet vårt stjeler tid fra barna våre, mener Boisen. Foto: (Foto: Privat)

 - En ny og dårlig trend

Hun har sett seg lei på foreldre som ikke følger med eller lar barna holde på som de vil, uten å si fra, og kommer med eksempler fra sommerferien på stranda, der hun flere ganger opplevde foreldre som ikke tok affære.

 - Jeg tror det er en ny og dårlig trend vi ser nå, med den økende digitaliseringen og at foreldre er tilgjengelige hele tiden. De er på sosiale medier, de vil være en del av det offentlige rom, de er tilgjengelige på mail og det er klart at dette stjeler tid. Det tar både oppmerksomheten og tiden fra barna. Det er klart at hvis du sitter midt i en mail hjemme på ettermiddagen, og det bygger seg opp en konflikt mellom søsken eller noe annet, så er det mange som velger å se bort istedenfor å legge fra seg arbeidet eller se opp fra telefon eller skjerm. Kanskje er foreldre blitt trøttere og latere også, og det å ikke orke å sette grenser får helt klart konsekvenser for barna våre og samfunnet vårt. Vi ser jo allerede at elever på skolene ikke engang kommer i tide til klassetimen eller gjør akkurat som de vil i klasserommet. Det er en dårlig trend og det er å gjøre alle barn en bjørnetjeneste å ikke ta kampene eller tørre å si nei.

Hva mener du? Er vi foreldre blitt for trøtte, slappe og utilgjengelige? Del gjerne dine meninger i kommentarfeltet!

 - Vi strever alle med å finne vår vei

Marte Frimand-Anda mener på sin side at foreldre i dag blir bombardert med tips og råd, og at det kun fører til usikkerhet.

 - Vi foreldre blir bombardert med tips og råd fra fagpersoner om hvordan vi skal oppdra barna våre, og hvordan vi skal reagere ved de forskjellige situasjonene. Vi får skremselspropaganda tredd ned over ørene hver eneste gang vi åpner en nettavis eller et magasin. Dette kan gjøre selv den mest selvsikre forelder usikker. Spesielt når man føler seg observert og vurdert av ande. Vi strever alle med å finne vår vei som foreldre. Og jeg synes de aller fleste gjør en god jobb.

Selv forteller hun at hun ikke har opplevd noe i nærheten av hva Frida Boisen forteller om i sin kronikk.

- Jeg har aldri opplevd noe i nærheten, og regner med det var en enkelthendelse og ikke representativt for dagens foreldre.

 - Det er jo helt uakseptabelt

Også den humoristiske bloggeren Christina Sandnes, med bloggen Konatil, mener rådene der ute er for mange. Selv er hun mor til to.

 - Er det ikke helt vanlig folkeskikk å si unnskyld? sier blogger Christina Sandnes.
 - Er det ikke helt vanlig folkeskikk å si unnskyld? sier blogger Christina Sandnes. Foto: (Foto: konatil.blogg.no)

 - Da jeg vokste opp, hadde vi respekt for de voksne, og dette hang vel sammen med at vi ble oppdratt med grensesetting og klare regler. Noen ganger tenker jeg at vi som dagens foreldre rett og slett ikke orker å ta kampen. Det er for mange råd og for mange eksperter som mener noe om hvordan vi skal oppdra barna våre.

Allikevel innrømmer hun at hun kokte litt da hun leste kronikken til Boisen.

 - Det er jo helt uakseptabel oppførsel av forholdsvis store barn. Hvor ble det av respekten for de voksne? Er det ikke helt vanlig folkeskikk å si unnskyld? Normal folkeskikk er faktisk det minste man kan forvente at foreldre lærer sine barn.

Hun tror mange ikke tenker på konsekvensene av å gi etter.

 - Vi gjør oss jo selv en bjørnetjeneste når vi gir etter og ikke tør å si nei. Det er kanskje den enkleste løsningen der og da, men konsekvensene på lang sikt tenker vi ikke på. Uten sammenligning forøvrig, lot jeg en periode hunden vår få komme opp i senga på søndager, da vi hadde god tid og kunne ligge lenge. Det tok jo ikke mange dagene før jeg oppdaget at det plutselig var søndag hver dag for den stakkars bikkja.. Og sånn blir det jo for barn også, derfor er det ekstra viktig å holde fast ved reglene som er satt. Å lære dem hva nei betyr er også en viktig del av oppdragelsen.

Viktig å snakke om foreldreskap

Kronikken til Boisen har allerede skapt engasjement og debatt, og de fleste tilbakemeldingene har vært positive, sier hun.

 - Foreldreskap er jo et ømtålig tema så noen negative tilbakemeldinger vil man alltid se, men det er for det meste stort og positivt engasjement rundt tema, jeg tror uansett det er viktig å snakke om dette og skape debatt, mener hun.

Likte du denne saken? Lik oss gjerne på Facebook også!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!