TIDSKLEMMA: Vi vet hvordan den kan suge tak i oss, men prøv å stjel til deg litt egentid der du har mulighet, råder forfatter og trebarnsmor.
TIDSKLEMMA: Vi vet hvordan den kan suge tak i oss, men prøv å stjel til deg litt egentid der du har mulighet, råder forfatter og trebarnsmor. Foto: (Foto: Colourbox)

Finn tidslommene og få mer tid til deg selv

Her er tipsene som gir deg små pusterom i en travel hverdag.

Publisert

(SIDE2): Hverdagslivet er tilbake og rutinene er, om enn ikke helt på plass, så begynner de å ta form. Og så er den der igjen: den mye omtalte tidsklemma.

Hvor ble det av tiden til å se litt i en bok, trene eller nyte dagens beste kaffekopp?

For de som har barn, kan det være en utfordring å finne egentid mellom smøring av matpakker, pakking av sekker, lekselesing, barnas aktiviteter og ikke minst legging av barn. Den rutinen du hadde tidligere er kanskje i forandring, kanskje er barna større, behovene har forandret seg, aktivitetene flere eller timeplanen annerledes.

 - Du blir en bedre mor

Og selv om det kanskje er et i-landsproblem, så er det nyttig å kunne få en pust i bakken som forelder også.

 - Litt egentid kan gjøre deg gladere, sunnere og til en bedre mor, sier trebarnsmor og forfatter av boka  "The Fringe Hours: Making Time for You." Jessica Turner til TODAY Parents.

Hun mener mødre har en tendens til å skyve egne behov til siden og prioritere oss selv aller sist.

 - Gjør vi det over tid, blir vi utbrent og vil verken fungere optimalt, for oss selv eller for andre i livet vårt.

Finn «tidslommene»

Hun foreslår å finne de små «lommene» i hverdagen og bruke dem på oss selv. Det første du gjør er å finne ut hvor du har litt tid til overs i en vilkårlig uke og husk å bruke tiden du finner på deg selv, og ikke klesvasken.

Her er trebarnsmorens andre forslag til hvordan du kan legge inn egentid i hverdagen.

Stå opp tidligere

Stå opp 30 til 60 minutter før resten av familien, og bruk denne tiden på deg selv. På noe du elsker, som for eksempel å lese. Ikke spesielt interessert i å stå opp så mye tidligere enn du allerede gjør, sier du? Vel, stå opp bare 15 minutter før da og unn deg en rolig kopp kaffe helt alene.

Bruk ventetiden

Kvinner bruker ofte mye tid i løpet av en dag på å vente, på en legetime, på bussen, på et møte som skal starte. Dropp å sjekke sosiale medier for n-te gang. Ta heller med deg favorittboka i bagen, ta med deg strikketøyet eller skriv en koselig melding til en venninne.

Ta lunsj

Bruk tiden til å spise med en god kollega, en venninne eller gå deg en tur.

Bruk tiden om kvelden

Klager du på at du ikke har noe egentid, men brukte akkurat to timer på å se på TV? prøv å dediker en kveld i uka på å ta et langt bad, et kreativt prosjekt eller noe annet hyggelig du lenge har villet gjøre.

Dropp husarbeidet

Ta en kveld fri fra å rydde leker, vaske klær og ta ut av oppvaskmaskinen. Bruk heller tiden på å slappe av, legg deg litt tidligere og få deg en god natts søvn.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!