Få en tweet når det er tid for bleieskift

Apper skal gjøre tilværelsen som småbarnsforeldre enklere, men teknologi kan aldri erstatte omsorg.

Publisert

En nykommer i rekke av apper som skal gjøre livet enklere for småbarnsforeldre er Twitter-appen TweetPee.

Med appen følger en liten sensor som festes til babyens bleie, og når denne registrerer høy fuktighet i bleien får du en melding om at det er på tide å ta seg av den lille.

Foreløpig snakker appen fra bleieprodusenten Huggies kun portugisisk, men budskapet plukker du antageligvis opp uansett.

Hvis du da føler at dette er noe du trenger.

Lær barnets signaler å kjenne

- Min umiddelbare tanke når jeg hører ordet bleieskiftapp er ”hva skal vi med det?”. En app kan ut fra min vurdering ikke fortelle oss når vi skal skifte på de små, sier helsesøster Hege Christine Sørensen og ler.

Hun mener det er viktig at foreldrene selv lærer seg å kjenne barnets signaler slik at de vet når det er på tide å skifte bleie.

- Og de må ikke minst lære seg å stole på sin egen intuisjon, luktesans og sunn fornuft, sier hun.

For mye teknologi

- Å være gode omsorgspersoner for et barn handler om å kunne tolke barnets signaler riktig og å kunne være nær barnet sitt. I dag er det faktisk et økende problem at vi er så veldig på nett hele tiden, sier Sørensen.

Kontakten med de små blir da mindre.

Vi sitter på Facebook, Twitter og Instagram og barna er ikke store før de selv får et nettbrett i fanget til egen underholdning.

- De fleste har sikkert merket hvor vanskelig det kan være å rive seg løs om det er noe som er veldig interessant eller fengende. Det kan fort ende med at vi forskyver andre ting vi egentlig skulle gjort, sier hun.

Flere apper for foreldre:

Babyphone:Babycall på telefonen din. Telefonen vil ringe til et annen telefonnummer for å fortelle deg at babyen er våken.Potty Chart:Skjema til potte- eller dotrening. Ganske enkelt en mer moderne versjon av skjemaet mange allerede lager selv ved hjelp av ark og klistremerker. Innholder også tips til vellykket dotrening.Lullabies & Teddies og Lullaby for babies :Apper som synger voggesang for barnet. På Lullabies & Teddies kan babyen også se på et kosedyr på skjermen. Velg dyr og sang fra en liste og still inn hvor lenge du vil at den skal spille.Feed Baby og Baby Nursing:Her fører du opp når babyen spiser hva. Loggfør også bleieskift med innhold i bleie og registrer gjerne også når babyen sover. På begge appene kan du også føre inn babyens vekst.Baby Tracker: Diapers :Her registrerer du babyens bleieskift med informasjon om hvordan innholdet var. Var bleien våt, dyvåt eller inneholdt den små klumper av en eller annen art?Loggfør hver dag for seg.Kilder: Parents.com Babble.com

Ikke til å stole på

Skal vi i tillegg få den hvileputen det kan bli at vi ikke behøver å sjekke om barnet bør bytte bleie, mener helsesøsteren at det går helt over styr.

- Man kan jo heller ikke stole på at den melder fra ved behov. Alle har vel oppdaget at disse appene klikker med jevne mellomrom. Skal det da være sånn at om appen ikke har gitt beskjed, dropper vi å sjekke manuelt, spør hun.

Hun understreker også at barn er forskjellige.

Noen har for eksempel ømfintlig hud som fort blir sår.

- Akkurat det tror jeg ikke at appen har med i sitt program, sier hun.

Forskjell på bleier

Det er også stor forskjell på bleier.

Noen suger opp fuktigheten godt, men det betyr likevel ikke at man skal sjekke bleien sjeldnere.

- Husk også at små barn kan ha små og hyppige avføringer. Kan appen registrere dette, eller sier den bare fra når bleien er full eller veldig våt? Det er like viktig å skifte en tørr bleie med litt avføring for å forhindre bleieutslett, sier hun.

En stor fallitterklæring

Allmennlege Kari Løvendahl Mogstad er svært kritisk til å styre barnestellet ved hjelp av apper og andre tekniske dupeditter.

Hun er også medlem i nasjonalt fagråd for svangerskaps-, fødsels- og barselsomsorgen og dessuten selv fembarnsmor

- Jeg syns det er tragisk og en stor fallitterklæring for oss som omsorgspersoner, sier hun.

Fremmedgjør omsorgen

En bleieskiftapp er etter legens mening bare tull og helt unødvendig for småbarnsforeldre, og hun syns det er både tankevekkende og trist dersom det faktisk finnes et marked for slikt.

- Det er med på å fremmedgjøre omsorgen man har for barnet sitt. Noe av det viktigste i den nære omsorgen og relasjonen mellom foreldre og barn er jo nettopp det at foreldre skal lytte til og være årvåkne for barnas primære behov som mat, søvn, nærhet og det å få skiftet bleie, sier hun.

Vær skeptisk

Hun ber foreldre om å utvise en sunn porsjon skepsis også når det gjelder mer vanlig teknisk utstyr som babycall.

- Teknikk er teknikk, og man skal aldri stole blindt på det. Vår primære jobb som foreldre er å ta vare på ungene våre. Har vi ikke tid til det, eller ønsker å gjøre det via teknikk og fancy utstyr, så kan det være man skulle drive med noe annet enn å stifte familie, sier hun.

Er det greit å forlate huset mens barna sover? Delta i diskusjonen i vårt forum.

Kan føre til usikkerhet

- Apper er sikkert bra for mye og artige leketøy, men når det kommer til omsorg for barn kan man ikke overlate det til teknologien. Hva blir da det neste? Sengetid-app eller mate-app, sier Sørensen.

Hun understreker i likhet med Løvendahl Mogstad at teknologi aldri kan erstatte foreldreomsorg.

- Og husk at alle barn er forskjellige og har ulike behov, og innenfor normalområdene når det gjelder søvn, mat og utvikling er det veldig store variasjoner. Apper for barneomsorg vil ikke bare kunne vasle feil, de vil også kunne bidra til å gjøre foreldre usikre hvis barnet deres ikke følger appens normalverdier, sier hun.

Les også:

Slik bytter du bleie på babyen

8 tegn på at du har en glad baby

Gutt ble bleiefri i løpet av fem dager

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!