EMILY BINGHAM kommer med en klar og tydelig melding i sitt Facebook-innlegg: Andres planer om å få barn (eller om ikke å få barn) er ikke noe du har noe med.
EMILY BINGHAM kommer med en klar og tydelig melding i sitt Facebook-innlegg: Andres planer om å få barn (eller om ikke å få barn) er ikke noe du har noe med.

Emily (33): - Slutt å spørre folk når de skal ha barn

- Dere har ingenting med det å gjøre, skriver frustrert 33-åring.

Publisert

(SIDE2): Hvis vi skal være helt ærlige med oss selv, vil nok de aller fleste av oss måtte innrømme at vi har stilt dette spørsmålet til noen vi kjenner:

- Når skal dere ha barn, da?

- Dere har ingenting med det å gjøre

Det kan være man har spurt et vennepar som akkurat har giftet seg eller en kvinnelig kollega som nylig har bikka 30. Eller kanskje det bare er noe man sier over et vinglass med gode venninner, der man tror man vet alt om hverandre og derfor ikke tenker over om spørsmålet man stiller kanskje er litt for privat.

For det er akkurat det det er, mener amerikanske Emily Bingham. Spørsmålet om når noen skal ha barn er altfor privat, og er ikke et tema noen andre enn paret selv har noe med å gjøre.

Bingham skrev et innlegg på Facebook i forrige uke, som handler om akkurat dette. I skrivende stund er innlegget delt over 42.000 ganger, og har fått hundrevos av kommentarer.

«Dette er bare en vennlig påminnelse om at folks planer og avgjørelser når det kommer til reproduksjon ikke har noe med dere å gjøre. Altså, DERE HAR IKKE NOE MED DET Å GJØRE! Så før dere spør et ungt ektepar som tilsynelatende har vært sammen hele livet når de skal starte familie, eller før dere spør foreldrene til et enebarn når de skal tenke på å få en storesøster eller storebror, eller før du spør en singel person i 30-årene om når han/hun planlegger å få barn fordi, du vet, den biologiske klokken tikker...bare stopp. Vær så snill, bare stopp,» skriver hun på Facebook.

Skrev innlegget etter familiemiddag

Binghams innlegg har tydeligvis truffet en nerve hos flere, både i USA og over hele verden. Ifølge USA TODAY skrev hun innlegget etter en middag med familien til kjæresten hennes.

- Jeg hadde spist middag med kjæresten min sin familie, og noen slo en spøk angående barnebarn, som var ment mot meg, og det er ikke første gang jeg har opplevd at noen har kommet med en kommentar av den typen. Jeg er 33. Jeg har aldri vært gift. Jeg har hørt folk si ting som: «Du begynner å bli eldre, vil du ikke ha barn? Din biologiske klokke tikker», forteller Bingham.

Ifølge The Telegraph forklarer Bingham at innlegget også var delvis inspirert av en god venninne av henne, som slet i over ett år for å bli gravid. Etter barnet var født, tok det kun én måned før hun fikk spørsmål om når de skulle få nestemann.

- Du vet ikke hvem som sørger etter spontanabort

Årsaken til at man aldri bør stille slike spørsmål er enkel, ifølge Bingham.

«Du vet aldri hvem som sliter med fertilitetsproblemer eller som sørger etter en spontanabort, eller som har helseproblemer. Du vet ikke hvem som sliter med problemer i forholdet, eller som er under mye press og som føler at timingen ikke er riktig. Du vet ikke hvem som er i tvil om de skal ha barn, eller om de skal ha flere barn. Du vet ikke hvem som har bestemt seg for at det ikke er riktig tidspunkt akkurat nå - eller noensinne. Du vet ikke hvordan ditt tilsynelatende uskyldige spørsmål kan gjøre andre lei seg, stresset eller frustrert,» skriver hun.

Bingham påpeker at det naturligvis ikke er alle som vil reagere med sorg, frustrasjon eller sinne når de får slike spørsmål, men at veldig mange gjør det. De bare sier det ikke høyt.

Uansett finnes det mange andre ting du kan spørre om, så hvorfor ikke la akkurat dette ligge?

- Det er et følsomt tema. Folk prøver nok ikke å såre andre, men spørsmålene kan være ufølsomme og føre til at andre blir lei seg, avslutter 33-åringen.

Les hele innlegget her.

LES OGSÅ: 7 grunner til at det er best å være i midten i søskenflokken

Vil du lese mer om foreldre og barn? Lik Side2 på Facebook!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!