Foto: TV 2

Dyre barneklær har ikke bedre kvalitet enn billige

Ingen stor forskjell mellom de dyre og billige klær med tanke på kvalitet, viser ny test.

Publisert

Av: Kari Mathilde Hestad

(Klikk.no) Etter 20 vask viser det seg å være liten kvalitetsforskjell mellom dyre barneklærne kontra klær fra billigkjedene, både med tanke på farge- og utseendeforandring.

Det viser en test forbrukerprogrammet «TV2 hjelper deg» har gjennomført I samråd med forskningskonsernet Swerea IVF i Sverige.

Redaktør i Foreldre.no, Susanne Kaluza, var med TV2 å plukke ut plaggene som skulle testes. Hun er positivt overrasket over resultatet.

- Jeg forventet egentlig at det ville være en viss forskjell på kvaliteten mellom dyrt og billig. Når en cardigan fra Ralph Lauren koster ti ganger så mye som en fra H&M, trodde jeg nok at den ville holde litt bedre på fargen enn billigvarianten. Men testresultatet viser altså ingen forskjell, sier Kaluza.

Hun skriver mer om hvordan testen kom i stand på bloggen sin.

Kjøper luksusklær til småbarn

Bakgrunnen for at TV2 ønsket å gjennomføre en slik test, var den opphetede debatten om merkeklær for barn i fjor høst. Det er en økende trend blant foreldre å kjøpe rådyre luksusklær til barna sine.

Foto: TV 2

Redaktør i Foreldre.no, Susanne Kaluza, skrev i bloggen sin og uttalte til VG at hun mente barneklær fra Cubus og H&M holder seg lenge, til tross for lav pris.

Fakta om testen

TV 2 hjelper deg har vasket alle klærne 20 ganger hver i hver sin maskin.

Jakkene på 40 grader

Buksene på 30 grader

Bodyene på 60 grader

Alle klærne ble vrengt, og vasket med ballast for å få en mer realistisk vask (sjelden man vasker klær enkeltvis). Alle klærne fikk like mange vask i samme maskin.

Priser:

Burberry bukse: 999 kr

HM bukse: 99 kr

Ralp Lauren jakke: 799 kr

HM jakke: 79,50

Gant body: 299 kr

Cubus body: 49,50

Swerea (testlabben i Sverige) har sammenlignet de uvaskede med det vaskede for å se om det er:

Fargetap

nupping

krymp

Generell allmennutseendebedømming på knapper, sømmer, kanter osv.

Konklusjonen: marginale forskjeller mellom vasket og uvasket, og ingen forskjeller mellom dyr og billig.

Blogger Rannveig Heitmann var uenig, og hevdet at merkeklær har best kvalitet og derfor er det beste for barna. Hun mente også at de fleste foreldre ville ha kjøpt dyre klær til barna sine om de hadde hatt mulighet til det.

Overrasket over manglende kvalitetsforskjell

«TV2 hjelper deg» bestemte seg for å ta debattantene på ordet, og sjekke hva som faktisk klarte seg best av rimelige barneklær fra kjedebutikker, og plagg som koster tre, fire ganger så mye.

De tok derfor med seg Rannveig Heitmann og Susanne Kaluza på en shoppingrunde i Oslo sentrum, og plukket barneklær blant dyre merker som Gant og Ralph Lauren for så å finne tilsvarende plagg i kjedebutikker som H&M, Cubus og Lindex.

Plaggene ble vasket av TV2 20 ganger hver. Det svenske laboratoriet har så sjekket fargetap, nupping, hvor mye klærne hadde krympet og generelt utseende på klærne, som hvor godt knappene satt fast etter bruken, hvordan sømmene og kantene klarte seg og lignende. Forskjellene var altså minimale.

Ikke ha dårlig samvittighet for billigkjøp

Susanne Kaluza mener at dette er en gladmelding for alle foreldre.

- Det betyr at ingen trenger å ha dårlig samvittighet for at de ikke prioriterer å kjøpe en bukse som koster 600-1000 kroner til barna. Klærne fra kjedebutikkene er absolutt ikke annenrangs varer. Jeg er glad testen slår fast at kvaliteten er like bra, sier Kaluza.

Hadde det vist seg å være en kvalitetsforskjell mellom de dyre og billige barneklærne, ville Susanne Kaluza likevel ikke ha begynt å kjøpe merkeklær til sine to barn.

- Hva så om fargene hadde blitt noe bleket etter ørten vask. Gjør det egentlig noe at klær ikke ser splitter nye ut? Jeg mener at vi har for høye krav til utseendet i dag. Barna mine går i klær fra Cubus, Lindex og H&M som de har arvet fra sine tre eldre kusiner. De holder seg helt fint, sier Kaluza.

Les også:

Slik fjerner du flekker på barneklær

Her kan du gi bort leker og klær

Klesvask sprer bakterier - Derfor blir du syk av klesvasken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!