Foto: Mediehuset Nettavisen

Dette er manerer alle foreldre bør lære barna sine

IKKE SPARK I FLYSETET.

Publisert

(SIDE2): Hvordan man velger å oppdra barna sine er en privatsak. Det skal mye til før man blander seg inn i andres barneoppdragelse, det så vi tydelig da denne jenta raste mot moren sin på butikken, og ropte «kjerring, jeg hater deg».

Nå var dette riktignok et eksperiment utført av gjengen bak TV-serien «Hvem bryr seg?», men debatten rundt barneoppdragelse gikk likevel. De aller fleste var enige i at det ikke er greit å blande seg i andre foreldres avgjørelser, og spesielt ikke når du ikke kjenner familien.

Men vi i Side2-redaksjonen synes det finnes tilfeller der det er lov å si noe, enten du kjenner familien eller ikke. For innimellom kan selv de skjønneste barna oppføre seg uakseptabelt, og da må foreldrene sette foten ned.

LES OGSÅ:Denne type barnebilder må du aldri legge ut på Facebook

Vi er glade i barn, og mange av oss har barn selv. Men det betyr ikke at vi ikke synes normal folkeskikk gjelder, selv for 4-åringen.

Derfor har vi selv vært nøye med å lære barna våre disse manerene:

1. Å spise pent

Barn skal få lære å spise, først med fingrene, så med små søte bestikk. De skal få eksperimentere. Men det er ikke greit å kaste mat eller leke med mat. Eller tegne med mat.

Foto: Mediehuset Nettavisen

2. Å ikke pelle buser

Barn er selvsagt barn. Og de skal få være barn. Men fra de er bittesmå kan de læres til at snørr og buser ikke er alright å putte i munnen. Ekkelt og unødvendig.

3. Å tåle et nei

Det er altfor mange foreldre som ikke sier nei. Barn må lære hva som er greit og ikke greit. Altså bør de lære at nei er nei – på en riktig måte.

Det er fryktelig irriterende med barn som ikke er vant til å få et nei, og sutrer eller hyler … til en forelder mest sannsynlig gir etter. Fordi de rett og slett ikke er vant til å få et nei.

4. Å ikke mase eller avbryte når foreldrene snakker med andre

Når voksne snakker, så snakker de voksne. Barn må lære seg å vente og ikke avbryte. Også skal de selvsagt få full oppmerksomhet når det er tid for det. Men en hengende «mamma, mamma, mammmaaaaaa» i venstre arm er ikke ok.

5. Å ikke løpe rundt i en kinosal eller på restaurant

Vi skjønner at det er kjedelig for barn å sitte rolig rundt matbordet i tre timer. Men det er uansett aldri lov å løpe rundt i en restaurant som om du skulle vært hjemme i egen stue. Enten må man rett og slett droppe å gå ut på restaurant med små barn, eller spise maten litt raskt og gå på lekeplassen etterpå.

Når det gjelder løpende og skrikende barn på kino, så er det rett og slett uakseptabelt. La barna få velge selv om de vil gå på kino. Sier de ja, kan du som forelder forklare reglene. Ikke prat, ikke bråk og ikke løp rundt i salen.

6. Å ikke sparke i flysetet

Det er ikke greit, rett og slett. Ja, det er kjedelig for barn å sitte på fly, og ja, de bør få lov til å røre litt på seg.

Men gå heller noen turer langs midtgangen, eller finn på noe underholdende i setet UTEN at det går utover andre passasjerer.

Foto: Illustrasjonsbilde (Colourbox)

7. Å takke for maten

Det er ikke vanskelig å lære et lite barn å takke for maten eller spørre pent om de kan få sendt hvitosten. Det kalles normal høflighet, og bør læres bort så tidlig som mulig.

8. Å ikke sutre

Er barnet lei seg eller frustrert så skal man naturligvis få lov til å si ifra. Innimellom er barn bare trøtte og slitne, og blir derfor sutrete. Det er også lov.

Men unødvendig sutring med babystemme lenge etter de har blitt for store til å snakke babyspråk er ikke lov. Lær barnet ditt å kommunisere ordentlig, og vis at sutring uten grunn ikke fører noe med seg.

9. Å legge seg når de får beskjed om det

Hvis hver kveld skal dreie seg om kampen mot sengen, er det lett å bli frustrert. Barn bør lære seg å forholde seg til faste leggetider, selv når foreldrene har besøk og barna kanskje vil være oppe lenger.

Det er naturligvis foreldrenes ansvar å innføre gode leggerutiner tidlig, men det er også viktig å være konsekvent på at leggetid betyr leggetid. Ikke to timer med krangling og sutring.

Foto: Illustrajonsbilde (Colourbox)

Vil du lese flere foreldresaker? Lik oss gjerne på Facebook!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!