Foto: Colourbox

Dette er den vanligste feilen foreldre gjør med kranglete barn

Klarer du å ta det på noen annen måte?

Publisert

(SIDE2): Har du barn som krangler? Enten med deg eller med hverandre? Da har du antakeligvis en eller annen gang, eller kanskje ganske ofte,  eksplodert eller kjeftet for å få dem til å holde opp.

Resultatet? Situasjonen bare eskalerer.

Vi i Side2 føler oss ganske skyldige i å møte en situasjon med kjeft, og vi har for eksempel skrevet om manerer vi mener alle foreldre bør lære barna sine.

LES OGSÅ: «Til alle egoistiske, separerte foreldre»

Helt mot sin hensikt

Ifølge psykolog Bo Hejlskov Elvén virker det å kjefte rett og slett mot sin hensikt. Det gjelder nemlig ikke å vise hvem som bestemmer, men å ta utgangspunkt i barnet, skriver Dagens Nyheter.

Bo Hejlskov Elvén har jobbet mye med foreldre med barn med særskilte behov. Han har, sammen med journalisten Tina Wiman, skrevet boken «Barn som bråkar, att hantera känslostarka barn i vardagen».

Men han sier at både foreldrene og han har oppdaget at metodene også fungerer glimrende på barn uten særskilte behov.

Når folk mener at et barn må kunne lære seg å ta imot en irettesettelse, pleier han å spørre;

- Synes du det trengs en skikkelig utkjefting i ekteskapet ditt også?

SE OGSÅ: Nikkoles 6-årige sønn tar henne med ut på middag en gang i måneden: - Jeg lærer ham hvordan han skal behandle en dame

- Like ille som fysisk vold

Ifølge Bo Hejlskov Elvén viser forskning at «de som ofte blir kjeftet på fordi de stjeler kaker, bare lærer seg en bedre måte å skjule naskingen på».

Elvéns synspunkter faller sammen med den danske familie- og psykoterapeut Fire Hørby mener at å bruke grov kjeft på barna vil bli sett på som like ille som å slå dem om 20 år.

Og den amerikanske professor Robert Larzelere ved Oklahoma State Universitu mener at det er en forskjell på å oppdra «snille» og «vriene» barn.

Danske Fire Hørby mener vi må slutte å se på verbal vold som mindre farlig enn fysisk vold.

- Grov kjeft kan føre til lav selvfølelse, depresjon, angst, manglende gnist og en følelse av å være feil. Det skal mye til for at barn mister tilliten og kjærligheten til sine foreldre, men utskjelling gjør at de mister tilliten og kjærligheten til seg selv, sier Fire.

Lærer gjennom å mestre

Bo Hejlskov Elvén mener bestemt at barn lærer mest gjennom å mestre.

Derfor er det for eksempel heller ikke å være curlingmamma å rydde etter barnet.

- Å være en curlingforeldre handler om noe annet, sier Elvén.

- Det handler om at man i alle situasjoner forsøker å unngå at barnet skal bli lei seg. Det gjør at vi blir usikre, uforutsigbare og utydelige. Det viktigste er at man forsøker å styre etter det barnet faktisk har sjanse til å klare. Og det er det motsatte av å være curling, sier Elvén.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!