Blogger Peter Kihlman blogget om alkoholvaner med barn tilstede. Det skapte reaksjoner. Her mes sønnen Gustav.
Blogger Peter Kihlman blogget om alkoholvaner med barn tilstede. Det skapte reaksjoner. Her mes sønnen Gustav.

«Det må da være lov å kose seg»

Pappahjerte blogget om alkoholvaner. Det var det mange som reagerte på.

Publisert

(SIDE2): - Det er artig å se hvor truet folk blir når man snakker om alkoholvaner, sier Peter Kihlman til Side2.

LES OGSÅ: Julefylla: Barn ber om hjelp på nettsted

Hans bloggpost Julen som ble ødelagt ga enorm respons i innboksen og kommentarfeltet til bloggeren. De fleste positive, men noen ergrer seg også over at det «ikke skal være lov å ta seg et par glass»

En skriver blant annet;

Jeg klikket på linken til bloggen din og håpet ; vær så snill, ikke la det være enda et semimoralistinnlegg om jul og alkohol. Men det var det.

LES OGSÅ: 8 alkoholråd til foreldre i jula

 - Brent seg fast i minnet mitt

Pappahjerte forteller blant annet om sin egen lille opplevelse med mor og far som hadde vært på fest og hvordan han opplevde dette;

«Vi var i Frankrike på sommerferie og jeg og min storesøster hadde tilbrakt kvelden i leiligheten til farmor og farfar, mens mamma og pappa var ute og nøt en bedre middag. Og vin. Jeg husker veldig godt den lille spaserturen tilbake til vår egen leilighet da de hentet oss på kvelden.. Mamma og pappa holdt oss i hendene, vi pratet og lo, men noe var annerledes. Ikke feil på noen som helst måte, men likevel. Annerledes.

Denne helt uskyldige episoden har brent seg fast i minnet, ikke som noe negativt, men som et øyeblikk av forvirrende usikkerhet. Og når jeg ikke klarer å glemme noe så jovialt som dette, hvordan må det føles for et barn når pappa plutselig river ned juletreet på juleaften mens mamma gråter på sofaen? Noen sjanse for at man glemmer det med det første? Neppe.»

«Det må da være lov å kose seg?»

 - Mange reagerer på teksten min og mener at «det må da være lov å kose seg» Og det er det selvfølgelig, men samtidig er det veldig artig å se hvor truet folk blir når man snakker om alkoholvaner. Det er jo beint umulig å si noe om alkohol uten å bli kalt skapmoralist og besserwisser. Mange går rett i forsvarsstilling når man utfordrer kosen deres og det er både morsomt og litt skremmende å se. Si hva du vil om alt annet, men la meg få ha sukkeret og alkoholen min i fred.

LES OGSÅ: Er alkoholfri jul provoserende?

Egentlig hadde ikke Peter tenkt å skrive noe som helst om dette tema i frykt for å virke moraliserende og skinnhellig.

 - Men så ble jeg sittende en kveld og høre på julemusikk mens jeg jobbet med bloggen og da slo det meg plutselig. Jeg som elsker julen så mye, hvordan må det være for de stakkars barna som har fått julen ødelagt av episoder med overdrevne mengder alkohol i julen?

- Vil ikke endre verden

Peter er pappa til Gustav på 3 år og ble far til en liten jente i oktober i år.

Familien skal selv feire julen hos barnas oldeforeldre og bloggeren er på tampen av sitt hvite år, altså et år uten alkohol i det hele tatt.

  - Julen blir hvit for min del og det ser jeg egentlig frem til. Det er fint å kunne nyte en alkoholfri øl eller to og fortsatt være kjørbar og parat for alt.

Det hvite året har han heller ikke ønsket å si så mye om, fordi det bare er en utfordring han har ønsket å gi seg selv,

 - Det ligger ikke noe ønske om å endre verden bak det, bare en utfordring jeg har gitt meg selv. I løpet av det året har jeg derimot sett og lært endel ting som har overrasket meg litt. Mitt forhold til alkohol har nok endret seg for alltid, for når man sitter på utsiden og ser inn så ser alt plutselig helt annerledes ut.

 - Såpass skylder vi barna våre

Han mener det er viktig at barna har et trygt ankerpunkt, og at det er lett å bli revet med av stemningen når man drikker alkohol.

 -  Alle vet at når man tar noen øl og blir revet med av den gode stemningen blir man brått litt mer opptatt av kosen enn tilstedeværelsen. Jeg kan i hvert fall innrømme såpass, så håper jeg folk kan lese dette og anerkjenne de små endringene uten å gå helt i forvarsposisjon. Såpass skylder vi barna våre.

Han tror også at julen for mange ikke er like lysbetont og at fordi denne tiden er så altomfattende, blir det ekstra trist for de som har det vanskelig.

 - Julen er virkelig overalt i hele desember og umulig å unngå, så de stakkars folka som hater julen må ha det ganske tristfor tiden, for det går jo rett og slett ikke å unnslippe julen. Og om et år er den her igjen, enda større enn året før.

Vil heve blikket til «kose seg-drikkerne»

Han mener også at det er viktig å piske opp til storm, når tema er så viktig som alkoholvaner.

 - Det å piske opp en liten storm og få reaksjoner skaper blest og oppmerksomhet, og det er akkurat det vi trenger. Ikke bare i julen selvfølgelig, hele året helst, men det er nå det gjelder mer enn noen gang. Julen skal være barnas høytid, ikke en tid for å sitte inne på rommet og lure på om det er trygt å gå ut i stua igjen. For meg handler det selvfølgelig ikke bare om de verste tilfellene, men kanskje mer om å heve blikket til alle «kose seg»-drikkerne der ute, og minne dem på at man endrer atferd allerede etter første ølen og det er noe barn legger merke til. Det trenger ikke være grisefyll, men barn er vare på endringer og det kan føles veldig fremmed når de voksne plutselig blir litt annerledes, sier han til Side2.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.