Foto: (Speiltvillingene)

- Det hender noen spør: Skulle du ikke ønske du bare hadde ett barn?

Tvillingmamma Stine Skoli er ikke bekymret for å bli deprimert, selv om hun har tallene mot seg.

Publisert

(SIDE2): Ny, norsk forskning viser at tvillingmødre har økt risiko for å bli deprimerte. Det er tiden etter permisjonen som er den tøffeste, og kvinner som har født tvillinger har hele 77% større risiko for depresjon fem år etter fødsel.

- Tja, jeg kan jo skjønne det. Det er jo tøft, men jeg tror nok det handler litt om egen innstilling også, mener Side2s foreldreblogger Stine Skoli (23), som er mamma til Otilie og Olivia.

Til høsten skal Stine studere på fulltid, og da skal tvillingene begynne i barnehage. Selv om Stine tror det kan bli tøft å få dagene til å gå opp, så tror hun ikke det blir noe verre for henne enn for andre tobarnsmødre.

- Hvis man har to barn i ulik alder må man forholde seg til ulike lekser og aktiviteter. Når tvillingene begynner på skolen har de jo samme leksene og er på samme nivå, så kanskje det blir enklere, mener Stine.

«Stakkars deg»

Stine høres i alle fall ikke spesielt deprimert ut når vi snakker med henne. Tvillingene sover formiddagsluren sin, og Stine nyter litt tid for seg selv. Ofte bruker hun slike fritimer på å sy nydelige klær til barna sine.

- Jeg kan ikke se for meg at jeg kommer til å bli veldig deprimert. Det jeg ble deprimert av var derimot at alle synes synd på meg da jeg fikk vite at jeg skulle ha tvillinger. Jeg var kjempestolt, men fikk høre «stakkar deg, det blir tungt! Du får kose deg mens de ennå ligger i magen».

Da tvillingene ble født fikk hun nye advarsler: «Bare vent til de begynner å gå i hver sin retning, da blir det vanskelig». Men det gikk bra det også. Og nå ringer vi altså for å fortelle henne at hun har 77% større risiko for å bli deprimert innen de neste tre årene.

- Jeg tror det skal gå helt fint, ler 23-åringen, før hun legger til:

- Men selv om slike kommentarer om hvor tungt det blir ikke er vondt ment, så er det veldig sårt. Man føler seg som verdens heldigste også kommer det innimellom noen og spør: Skulle du ikke ønske at du bare hadde ett barn? Selvfølgelig ikke, de er jo barna mine!

Tvillingene er kjempegode venner. Til høsten begynner de i barnehage.
Tvillingene er kjempegode venner. Til høsten begynner de i barnehage. Foto: (Speiltvillingene)

Synkroniser barna dine

Stines beste tips til tvillingmødre er forholdsvis enkelt: Synkroniser barna dine. Gi dem mat samtidig, så sover de gjerne samtidig (og bæsjer samtidig).

- Hvis du begynner å amme de hver for seg, så har du jobb 24 timer i døgnet. Jeg dobbeltammet til de var et halvt år, men hvis du ikke klarer det så kan du gi flaske i tillegg. Klarer du å gi dem mat samtidig skjer alt det andre automatisk, men du må begynne helt fra starten av, sier Stine.

Foto: (Speiltvillingene)

Hun tror også det er mange ting som faktisk er enklere med tvillinger, spesielt siden de har en lekekamerat i hverandre. 

- Hvis vi er hjemme en dag kan de godt krabbe på soverommet sitt og leke sammen der. Så hører jeg bare at de prater og ler, forteller Stine.

Men hun innrømmer også at det blir litt stress innimellom. Når de skal på butikken for eksempel.

- Det er ingen butikker her jeg bor med dobbeltsete, så da må man finne andre løsninger slik at man får med seg barna, samtidig som man får handlet. Men stort sett går alt veldig fint, smiler hun.

LES OGSÅ:Nå har over to millioner sett de norske tvillingene

OG DENNE:Disse tvillingene er Instagrams nye hit

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!