Foto: Berit Roald, Illustrastjonsfoto NTB Scanpix

Dansk skole lar tenåringene sove lenge

Resultatet på oppmøte var slående.

Publisert

(SIDE2): Side2 skrev for litt siden om en forskningsrapport som viste at tenåringer får bedre karakterer om de får sove lenger.

Samtidig viser norske undersøkelser at ungdom i dag sover for lite i forhold til behovet de har. Det kan være PC-spilll, mobil og TV som stjeler nattesøvn, men sikkert er det at de legger seg for sent og får for lite søvn når de må stå opp klokka sju.

Tidligere er det vist at vi alle har et problem ved at vi surfer oss vekk fra sengen.

Ikke tenåringens feil

Men nyere forskning viser også  morgengrettenheten og «umulig å få opp av senga»-ungdommen ikke skyldes opprørstrang eller vrangvilje.

Tenåringens biologiske klokke er nemlig svært forskjellig fra den sosiale på det stadiet i livet.

Verken før eller siden er det så store forskjeller.

Sover tenåringen for lite?Her er tegnene du skal se etter

Glade elever, glade lærere

På Egå Ungdoms-Højskole i Danmark har rektor nå tatt hensyn til den nye forskningen. Fra å starte 0800 om morgenen, må elevene nå møte først 0930.

Foto: Hjemmeside

Resultatet er ifølge EkstraBladet langt mer uthvilte, friskere og mer engasjerte elever.

Det har gitt både gladere elever og gladere lærere og medarbeidere ved skolen, skriver avisen.

I fjor sa sosialpedagog Jim Asphaug det samme til Romerikes blad.

Han mente at en senere start ville bote på problemet med at mange ungdomsskoleelever kommer for sent på skolen eller ikke kommer seg opp på morgenen.

Sosialpedagog Jim Asphaug mener den danske skolen gjør rett.
Sosialpedagog Jim Asphaug mener den danske skolen gjør rett. Foto: Privat

- Elektrisiteten har kommet

Asphaug jobber til daglig med ledelse og forandringspedagogikk i Rehabil, og har jobbet med elever som faller fra i skolen i mange år.

Han er helt enig i at skoledagen burde startet senere.

-Søvnbehovet er enormt hos ungdom. Også har døgnet blitt kraftig forskjøvet med nett og spill. Både på skole og i arbeidsliv jobber vi fortsatt slik vi gjorde før, for å utnytte dagslyset, men elektrisiteten kom for lenge siden. Det er helt mørkt, spør du meg. Humrer Asphaug.

Han sier at mange i dag er på mobil og sosiale medier til både 23, midnatt, 01 og 02. Når de kommer for sent, får de anmerkning, og flere velger derfor ikke å møte i det hele tatt.

Sosialpedagogen har hørt om en skole i Bergen som forskjøv starttidspunkt til klokken 0900 med gode resultater. Men har ikke hørt at andre norske skoler har forsøkt dette.

- Men i England for eksempel begynner ikke skolene ofte før 10, sier han.

Ikke lengre skoledag

Rektor ved Lørenskog videregående skole, Atle Solberg  Berland, sa til Romerikes blad at han gjerne diskuterte oppdelingen av skoleåret, men at elevene uttrykte et sterkt ønske om å ikke slutte for sent.

Jim Asphaug mener at man kunne tatt dager fra den såkalte potetferien (høstferien) og sommerferien.

-Elevene vil tidligere hjem. Det handler jo om at man i videregående skole ofte har deltidsjobber ved siden av eller andre aktiviteter. En måte ikke å forlenge skoledagen er å ta noen av fridagene, sier han til Side2.