Marte Frimand-Anda er journalist, blogger, foredragsholder og tobarnsmor. Hun er aktuell med boken «Føkk lykke!»
Marte Frimand-Anda er journalist, blogger, foredragsholder og tobarnsmor. Hun er aktuell med boken «Føkk lykke!» Foto: (Foto: Privat)

CasaKaos: - Det er lett å føle seg som en dårlig mor

CasaKaos svarer på fem av våre store bekymringer som foreldre, og ber oss senke skuldrene.

Publisert

(SIDE2): - Jeg tror mange synes det er strevsomt å være foreldre i dag. Spesielt mødre. Det er så mye vi føler vi må gjøre og burde gjort, sier Marte Frimand-Anda, frilansjournalisten, foredragsholderen og bloggeren bak mamma-bloggen «CasaKaos».

Vi snakker med henne på telefonen, 45 minutter etter avtalt tid. Hun sier beklager forsinkelsen, men ler litt også.

- Her er SFO stengt, og huset er fullt av unger. Jeg måtte sende dem ut før vi kunne snakke. Men nå er alle ute, sier hun rolig.

For det er nettopp det Marte slår et slag for. At vi bør senke skuldrene litt, og ikke kreve så mye av oss selv. Hun mener vi har fått en slags god mor-boks som er blitt så trang, at vi skal være perfekte på alle områder og gjøre alt riktig. I tillegg leser vi ofte ekspertråd som sier hvordan vi skal gjøre ting nøyaktig, helt ned til detaljnivå som hvordan vi skal snakke til barna, mener Marte.

Det er noe av dette hun skriver om i boken «Føkk Lykke!» som kom på nyåret.

- Det er lett å føle seg forvirret med alle rådene man får og lett å føle seg som en dårlig mor hvis man ikke får det til slik ekspertene mener er riktig. Man går rundt med mye dårlig samvittighet. Jeg håper boka mi kan løsne litt på den dårlige samvittigheten og at flere kan tenke at godt nok er godt nok, og slappe av litt.

Marte står bak bloggen CasaKaos.
Marte står bak bloggen CasaKaos. Foto: (Privat)

- Leker er IKKE rot

Selv beskriver Marte seg som en avslappet mor. Veldig avslappa, ler hun.

- Både når det kommer til ytre ting som hus og hjem, men også når det gjelder å gjøre alt riktig i oppdragelsen av barna . Også har jeg lært meg at det er fint å leve med litt rot.

Hun blir ivrig:

- Det er faktisk en ting som er viktig. Leker er ikke rot! Det har jeg tatt til meg. Når huset er fullt av leker så er det ikke rotete, det er bare leker. Det er en deilig tanke.

For vi foreldre har lett for å lage problemer ut av ting, mener «CasaKaos». Hun nevner for eksempel at vi kan bli stresset hvis barnet ikke slutter med bleie eller smokk når de burde. Eller at de ikke spiser fisk eller tar tran. Slike ting mener hun også at hun er avslappet til, det at barna ikke følger den «korrekte» utviklingen man leser om.

- Det går seg stort sett til etter hvert. Svært få konfirmanter bruker smokk og går med bleie. Avslappa er generelt et betegnende ord på hvordan jeg er som mamma.

Hvordan tenkte du at du kom til å bli som mor – sammenlignet med hvordan du er nå?

- Jeg trodde jeg skulle bli annerledes. Jeg tenkte jeg skulle bli en supermamma og tok også en test på nettet. Den viste at jeg skulle bli en mor som var kjærlig, men streng og konsekvent. Men det er jeg ikke i det hele tatt. Jeg er kjærlig, men verken streng eller konsekvent. Kjære vene, det går ikke an å forberede seg på å bli mamma. Det var noe helt annet enn jeg hadde sett for meg. Jeg hadde ikke sett for meg at det kom til å bli så mye grining og lite søvn. Og mye jobb. Og at jobben skulle være så kjedelig, sier Marte og ler hjertelig.

- Jeg trodde det bare skulle være idyll, kos og kjærlighet. Jeg ble en helt annen mamma enn jeg hadde trodd.

Om å senke skuldrene

Marte har en datter og sønn på henholdsvis fem og seks år. Hun håper bloggen og boka kan lære andre mødre til å bli mer avslappet.

- Jeg håper folk kan lære at de kan senke skuldrene litt. Det er ikke så farlig og ting er ikke så nøye. Foreldre må velge sine egne løsninger og finne egne måter å oppdra barnet sitt på som passer seg og sin familie – og gi blaffen i hva andre mener om det!

Hun skriver også mye om rådene foreldre får fra nettet og media, og mener det til tider kan bli litt mye.

-  Det kan bli litt krisemaksimering. Men det er fordi man vil lage overskrifter som selger, og det skjønner jeg. Men rådene blir fremstilt på to måter, enten av typen «slik får du smarte barn» eller «slik får du lykkelige barn». Og her blir man presentert for enkel løsning, men det er ikke så enkelt. Det er aldri det. Da sitter man igjen og tenker at det er meg det er noe feil med. Eller, er det noe feil med ungen min? Så har du de andre rådene av typen «dette skader barnet ditt» og «Dette må du ikke gjøre». Da blir man redd.

Har jeg ødelagt sønnen min?

Marte sier hun kan kjenne på dette selv, som at når hun oppdager at hun i snart seks år har smurt sønnen inn med en solkrem som har fått terningkast 1 i en eller annen test.

Foto: Illustrasjonsfoto/Colourbox

- Da blir jeg redd. Har jeg ødelagt han nå?

- Men når det er sagt så er det fint at vi kan Google, jeg mener selvsagt ikke at all forskning og artikler er fandens verk. Men spesielt nybakte mødre er sårbare og har ikke fått filtre ennå. Vi suger til oss all informasjon, og det er lett å gå på en smell. Hvis man klarer å bruke sunn fornuft oppi alt dette, så tror jeg det blir en fin kombinasjon av råd og fornuft.

Vi har plukket ut 5 typiske råd om små barn som eksperter har klare meninger om – og bedt «CasaKaos» gi sine svar.

Hvordan få barnet til å spise sunt og variert?

- Først og fremst er det ikke sikkert man får barnet til å spise sunt og variert. Og det tenker jeg også kan være greit, så lenge det er snakk om perioder. I fjor sommer levde datteren min kun på makaroni og ketchup i noen uker, hun ville ikke spise noe annet. Men hun var frisk, rask og hadde farge i kinnene. Da tenkte jeg, søren heller, hun begynner vel å spise noe annet etter hvert. Og det gjorde hun. Hun har ikke tatt skade av det. Ekspertene sier man skal sette fram maten og at de skal være med å lage mat og alltid tilby dem variert mat, det synes jeg er et kjempefint tips. Det gjør vi også, men likevel er det ikke gitt at de spiser alt man vil.Da tenker jeg det er greit, fordi på lang sikt jevner det seg ut. Det er ikke mange barn i Norge som har alvorlige mangelsykdommer.

Side2 har tidligere skrevet om matvaner hos små barn, og gjort en uhøytidelig test: Vi ga barnet den samme maten i matboksen i ti dager

Hvordan få barnet til å sovne av seg selv om kvelden (i egen seng)?

- Det kan jeg ikke gi noe råd om, for det har jeg ikke fått til, sier Marte og ler.

- Vi sitter inne hos dem ennå. Men det er sikkert sånn som vi kan skylde oss selv, vi har ikke tatt den kampen. Vi prøvde da de var yngre, men de hadde behov for å ha en voksen inne hos seg. Så jeg vet ikke helt hvordan man gjør det. Hos oss sover barna på samme rom og ved legging leser vi bok, synger også sovner de innen ti minutter. Så det gjør oss ikke noe at det er sånn, det er et valg vi har tatt. Jeg ligger i dobbeltsenga mellom dem, og det er litt koselig også.

Foto: Colourbox/Illustrasjon

Hva gjør man når barn krangler?

- Ingenting. Bloggeren ler igjen.

- Jeg går i et annet rom og lar dem holde på, det blander jeg meg ikke oppi. De får krangle selv. Det er umulig å mekle mellom to små barn som krangler, man blir aldri enig. Barn er helt irrasjonelle og det er umulig å snakke fornuft til dem. Hvem hadde leken først? Hvis du ikke har sett det selv, så er det umulig å komme fram til en løsning. I stor grad sendes de ut eller jeg går ut og lar dem holde på for seg selv.

Side2 har tidligere skrevet om de vanligste feilene foreldre gjør med kranglete barn.

Media advarer ofte om ipad/tv blant barn. Hva tenker du om det?

- Det er jo Guds gave til oss småbarnsforeldre. Vi hadde ikke klart oss uten iPad og TV, men barna bruker det selvfølgelig ikke hele tiden. Ekspertene sier nøyaktig hvor mange timer per dag barn kan sitte foran skjermen før det er skadelig, men vi teller ikke sånn. For eksempel om sommeren så er de aktive og er ute og leker, og da er det lite spilling og TV-titting. Om vinteren eller hvis de er syke eller det er planleggingsdag og jeg må jobbe, så ser de mer. Vi gjør det ikke til et problem, det regulerer seg selv. Hadde de blitt avhengig og sittet fem timer om dagen så måtte vi tatt grep, men jeg føler ikke det er et problem så lenge vi lar det flyte litt.

«Barn bør være lykkelige». Hva tenker du om det?

- Det er fint at barn er lykkelige, jeg skal ikke jobbe mot det. Det skal de være, men ikke hele tiden. Barn må også få lov til å være lei seg og sint. Jeg synes det er viktig at barn skal være sint og de må få lov til å uttrykke seg og de må få lov til å kjenne på følelser. Det å være barn handler om å lære å kjenne på følelser som sjalusi, skam og det å være lei seg. Hvis et av barna mine er lei seg så får jeg vondt inni meg, men noen ganger trenger de kanskje bare å være litt lei se og sitte for seg selv. Ofte så går det jo over av seg selv.

Bakgrunnssaker om lykkelige barn:

- Ikke streb etter å gjøre barna lykkelig

- Vi skåner barna våre i hjel

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!