Foto: Colourbox/Elena Stepanova

Barn opplever foreldres Facebook-deling som slitsomt og flaut

- Det er ikke greit. Dette handler om barns personvern, og det må vi respektere, sier Guro Skåltveit i Datatilsynet.

Publisert

(SIDE2): Det er fristende å legge ut bilder av barna sine på sosiale medier, spesielt når de ser ekstra skjønne eller rare ut. Men hvor mange foreldre spør barna før de legger ut bildet? Synes de det er greit å bli delt på Internett flere ganger i måneden? 

LES OGSÅ:Mamma Elin: La barn være barn en stund til

Slitsomt og flaut for barna

SVT forteller i dag om en svensk undersøkelse gjort av Kamratposten, et svensk tidsskrift for barn, som avslører at hele én fjerdedel av de spurte foreldrene regelmessig legger ut bilder av barna sine på sosiale medier uten å spørre.

Kamratposten snakket med totalt 1.500 lesere, hvorav 28% svarte at de ikke spurte barna før de delte bilder av dem på sosiale medier. 

Malin (11) synes ikke det er greit at foreldrene deler bilder av henne på Facebook uten å spørre først.

- Det kom som et sjokk da jeg oppdaget det. Mine foreldre har flere hundre slektninger og venner som ser. Til og med noen av mine venner kan se! Det oppleves slitsomt og flaut, sier Malin.

LES OGSÅ:Jeg eier ikke barna mine

- Foreldre må skjerpe seg!

Guro Skåltveit, seniorrådgiver i Datatilsynet, kjenner til problematikken, og mener foreldrene bør skjerpe seg.

Foto: Datatilsynet

- Unger reagerer på dette! De skal vokse opp med det her, det gjorde ikke vi. Barn har en sterk følelse av hva som er privat, og det må vi respektere. Dette handler om deres personvern, sier Skåltveit bestemt.

Skåltveit er ikke i tvil om hva foreldrene bør gjøre hvis de ønsker å legge ut et bilde av barna sine på nett:

- Man skal alltid spørre først. Det finnes ingen nedre grense for når man bør spørre. Barn på 3 år forstår ikke hva Internett er, men man kan forklare likevel, for eksempel ved å si: «Synes du dette bildet er fint? Er det greit om jeg viser det frem til venner og familie?»

Smukk kan være flaut

Hennes erfaring er at barn har sterke meninger når det kommer til bilder av seg selv. Bilder av barn som sitter i bleie eller som har smukk i munnen kan ofte oppleves som flaut for dem, mens vi voksne synes det er søtt.

- Hvis barna sier de ikke synes det er greit, så skal man aldri legge det ut nett! Det bør være en selvfølge, men her syndes det over en lav sko, sier Skåltveit.

Skåltveit kommer med flere eksempel: Bilder av barn med meslinger som ligger i trusa. Eller bilder av barn som griner, kanskje sitter de i bleien også. Slikt har ingenting på Internett å gjøre, men foreldre lar seg rive med. De synes det er gøy å dele. 

Foto: Illustrasjonsbilde (COLOURBOX)

- Så får man likes og sympati fra andre. Men det er ikke greit , hvis det går på bekostning av barnas ønske om privatliv.

Være gode rollemodeller

Skåltveit mener vi må skille mellom hva som er lov, og hva som er moralsk riktig. Loven sier nemlig at foreldre, som har samtykkekompetanse for barna sine, har lov til å godkjenne og legge ut bilder av egne barn frem til de er 15 år.

- Men selv om de har lov, så betyr ikke det at foreldrene bør. Lovverket sier også at barnets beste alltid skal telle, og da kan vi spørre oss selv: Hva er barnets beste? Er det til barnets beste at man legger ut bilder?

Det aller viktigste er likevel å være gode rollemodeller for barna sine. Skal man som voksen legge ut et bilde av en venninne, så har man plikt til å spørre. Det samme bør man gjøre når det gjelder egne barn, selv om du som forelder har lov til å ta den avgjørelsen selv.

- Hvis foreldre legger ut bilder av barna uten å spørre, så lærer de dem at det er OK. Men når barnet da blir 13 år og selv er på Facebook og Instagram, da skal de sette seg ned å ta en prat om bilder på nett. Det blir et paradoks. Det hjelper ikke å si hva reglene er, som foreldre må man vise barna det. Spør derfor alltid barna før du deler bilder av dem med venner og bekjente, avslutter Skåltveit.

Vil du lese flere saker om foreldre og barn? Lik oss gjerne på Facebook!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!