AKSEPTABEL OPPFØRSEL? Marte Frimand Anda har laget en liste over hva hun syns man bør tåle av barn på fly, og hva som ikke er greit. Er du enig?
AKSEPTABEL OPPFØRSEL? Marte Frimand Anda har laget en liste over hva hun syns man bør tåle av barn på fly, og hva som ikke er greit. Er du enig? Foto: (Privat)

- Barn er ikke designet for å sitte stille og holde kjeft

- Vil man ikke bli forstyrret av barn på fly, kan man ta bilen.

Publisert

(SIDE2): Det mener bloggeren bak foreldrebloggen Casa Kaos.

Marte Frimand Anda er frilansjournalist, forfatter og blogger, og er kjent for å snakke «rett fra levra».

 - Ti ganger verre for foreldrene

Selv har hun to barn, en gutt på fem år og ei jente på fire år. Hun syns hele « foreldre versus barnløse på fly-krangelen» er bare trist.

 - Jeg kan love de uten barn på flyet, som synes det er irriterende med barn som bråker, at det er ti ganger verre for foreldrene, sier hun til Side2.

Side2 har skrevet saken 10 tips for en enklere flytur med barn, hvor vi selv gir tips vi syns fungerer på reise og Marte Frimand Anda og mannen har også god erfaring med flyturer med sine barn.

 - Vi bodde i Spania i to år da barna var små. I løpet av de årene, ble det en del flyturer mellom Spania og Norge. Og jeg har opplevd alt fra drømme-turer til mareritt-turer.

Tobarnsmor og Casa Kaos-blogger Marte Frimand-Anda og ektemannen har mye erfaring med flyreiser med barn.
Tobarnsmor og Casa Kaos-blogger Marte Frimand-Anda og ektemannen har mye erfaring med flyreiser med barn. Foto: Anne Lise Norheim

Hun forteller at hun etterhvert ble veldig flink til å planlegge flyturen.

 - Jeg pakket med forskjellige aktiviteter til barna: tegnesaker, puslespill og leker. Samt fulladede iPader og pc-er med spill og filmer. Og masse snacks som jeg kunne ta opp og avlede med hvis stemningen ble muggen. Noen ganger gikk alt på skinner. Barna smilte og koste seg hele turen, noen ganger sov de til og med hele turen gjennom. Da så mannen og jeg på hverandre og nikket, og tenkte at nå, nå hadde vi knekt fly-koden. Men neste gang vi var ute og fløy, kunne alt skjære seg fullstendig, forteller hun.

Enda de gjorde akkurat det samme som forrige gang.

 - Barna hylgråt, nektet å sitte stille, nektet å ta på setebeltet, sølte mat og jus over hele meg, sparket i setet foran seg og bæsjet i bleia akkurat i det «fest setebeltet-lyset» lyste.

 - Her på en flytur med eldstemann som den gangen var to år. Det var en av de mer idylliske turene våre, sier Marte.
 - Her på en flytur med eldstemann som den gangen var to år. Det var en av de mer idylliske turene våre, sier Marte. Foto: Marte Frimand Anda (Side2)

Og her er det kanskje mange som kjenner seg igjen? Og stressfaktoren stiger betraktelig dersom vi får stygge skråblikk av medpassasjerer i tillegg.

 - De fleste foreldre gjør så godt de bare kan. Da hjelper det lite med stygge blikk og stygge kommentarer fra de andre passasjerene. Babyen slutter ikke å gråte fortere fordi noen kjefter på moren. Snarere tvert imot, sier Marte.

 - Spør om det er noe du kan gjøre

Hun oppfordrer andre til å legge godviljen til.

 - Gi heller et hyggelig blikk, en oppmuntrende kommentar, eller spør om det er noe du kan gjøre for å hjelpe til.Nå har det seg sånn at barn er barn, og de er ikke designet for å sitte stille og holde kjeft. Jeg mener det er noe de uten barn må godta. Barna er en del av samfunnet vårt, enten man liker det eller ei. Vil man ikke bli forstyrret av barn på fly, kan man ta bilen.

Marte har satt opp en liste over hva hun syns er ålreit oppførsel på fly, og hva man ikke bør godta. Er du enig?

Dette er hva man må godta av barn på fly:

Barn som snakker, synger, ler, gråter, trasser og i det hele tatt lager lyd, slik barn normalt gjør. Man kan ikke kontrollere alle følelsene eller lydene til barnet.

Barn som går, løper, krabber, hopper eller hinker i midtgangen.

Barn som søler.

Barn som står i setet.

Barn som leker.

Barn som er uheldige og som mister leker eller andre ting over seteradene.

Dette er ikke greit:

Barn som gjentatte ganger sparker i setet foran.

Barn som snakker med andre passasjerer som gir tydelig uttrykk for at de vil sitte i fred.

Barn som lugger den som sitter foran.

Barn som kaster lekene sine rundt om på flyet.

Barn som bråker veldig og unødvendig mye.

 - Opplever man barn som gjør noe av det i siste avsnitt, kan man selvfølgelig ta kontakt, enten med barnet selv eller med foreldrene, og gi beskjed om at man ikke synes det er greit. Men det går an å si fra på en hyggelig måte.

Del gjerne dine meninger i kommentarfeltet.

Likte du denne saken? Følg oss gjerne på Facebook:

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!