Du bør ha barnet stramt inntil deg, og så høyt oppe at du kan kysse barnet på pannen.
Du bør ha barnet stramt inntil deg, og så høyt oppe at du kan kysse barnet på pannen. Foto: (Illustrasjonsbilde: Colourbox)

Baby døde etter å ha blitt båret feil

Slik kan du tryggest bære barnet i bæresjal.

Publisert

(SIDE2): Bæresjal er en populær måte å frakte babyen på, og mange foreldre foretrekker dette framfor vogn. Men hvordan bør man bære barnet?

- Da vi kom hjem, oppdaget vi at han ikke pustet

Før helgen viste en rettsmedisinsk undersøkelse i Storbritannia at en baby døde som følge av feil bruk av bæresjal, skriver Daily Mail.

Den fem uker gamle gutten ble båret i sjal i ti minutter på julaften i fjor. Han hadde grått lenge, og foreldrene prøvde å roe ned gutten ved å ta ham med seg ut en tur. Da de kom hjem, oppdaget de at barnet ikke pustet og at det kom blod fra nesen hans. Tross iherdige forsøk på å redde ham, døde han åtte dager senere.

- Han gråt i begynnelsen, så stoppet han å gråte. På vei tilbake sovnet han. Da vi kom hjem, oppdaget vi at han ikke pustet, sier faren ifølge Daily Mail.

Moren sier at hun hadde lært bæreteknikken i en foreldremanual.

Dette er det sjette dødsfallet som skjer som følge av bæresjal i Storbritannia. I USA og Canada skal 16 lignende dødsfall ha blitt registrert.

Skal kunne kysse pannen

Hvordan bør man bære barnet tryggest mulig? Vi har sjekket med Bæreglede, som selger bæretøy og hjelper foreldre som vil bære barnet.

- Barnet må få nok støtte og skal ligge bryst mot bryst, så høyt oppe på din kropp at du lett kan kysse det på panna. Det vil også sikre frie luftveier, sier Mari Laura Skjelvik i Bæreglede.

- Barnet bør ha knærne høyere opp enn rompa, «nyfødtstilling», der babyen får fin krum på kroppen og armer og ben er inn mot din kropp, sier hun, og viser til bilde fire på denne nettsiden.

- Har man barnet i ligge-/vuggestilling, må man passe på at haken ikke kommer ned på brystet. Det er nok best å ligge litt vendt inn mot din kropp, og at rompa er lengre ned, som om du holder barnet på én arm, der din underarm holder under babyens rompe og hodet hviler i armkroken din. Det er viktig å passe på at babyen da ikke ligger vridd på noen måte og hindrer pust, sier hun.

Må få nok støtte rundt kroppen

Foreldre kan begynne å bruke bæresjal når barnet er nyfødt – og også hvis barnet er for tidlig født.

- Det viktigste for de aller minste er at de får nok støtte rundt kroppen og har frie luftveier, ikke hake mot brystet eller ligger veldig på skjeve eller skrå med hodet og nakken. Spedbarn skal ikke ha snorkelyd om de ikke er forkjølet, det er tegn på at de ikke har frie luftveier. Dette kan skje om hodet ligger veldig på skakke, og spesielt i vuggestilling, da tungen kan gli bakover og hindre pust. De aller minste har dårlig muskelkontroll, spesielt i søvne, sier hun.

Men barnet kan sove i bæresjal.

- Selvsagt kan det det, men man må passe på at det ikke siger sammen, men ligger fast mot brystet og har frie luftveier. Det er viktig at det er stramt! Du kan vanskelig få det for stramt for barnet uten at det blir ubehagelig for deg selv. Barnet skal ha god støtte, sier hun.

Ikke farlig

Du kan bære barnet i sjal så lenge du føler for det, og den eneste begrensningen er at barnet trenger mat eller skift.

- Det er ikke farlig for babyen å bli båret mye de første 10-12 ukene, den vil gi signaler etterhvert om at den vil ned. Den vil jo uansett få tid på stellebord, i fang og armer og seng. Noen babyer vil være nær hele tiden og andre vil helst være alene, her er vi alle forskjellige, også babyer, sier Skjelvik.

Bæreglede har også en video som viser hvordan man enklest bærer barnet. Se videoen her.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.