Kari Randen i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL mener barn trenger at voksne oppfører seg som de pleier, også i juleferien.
Kari Randen i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL mener barn trenger at voksne oppfører seg som de pleier, også i juleferien. Foto: (Foto: AV-OG-TIL)

8 alkoholråd til foreldre i jula

Her er det kanskje ett og annet du ikke har tenkt på.

Publisert

(SIDE2): I desember går alkoholkonsumet i været og for mange barn kan julen bli preget av de voksnes drikking.

  - Hvert år er dessverre slik at for mange så drukner den gode julestemningen i for mye alkohol. Mange opplever å ha familie og venner som drikker for mye sammen med ungene sine. Vi vet at det finnes barn som gleder seg til at julen er over og hverdagen starter igjen. Sånn bør det ikke være, sier Kari Randen i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.

 - Best med voksne som oppfører seg som de pleier

Hun oppfordrer alle foreldre til å tenke gjennom hvordan de forholder seg til alkohol når det er barn til stede. For god julestemning betyr ikke alltid det samme for barn og voksne.

Kari Randen i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL mener det er lurt å ta en prat om alkoholkonsum i jula, sammen med familien.
Kari Randen i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL mener det er lurt å ta en prat om alkoholkonsum i jula, sammen med familien. Foto: (Foto: AV-OG-TIL)

 - Det kan jo være greit å ta en prat om dette på forhånd, slik at de som skal feire jul sammen har tenkt over dette før selve feiringen. For barn trives best med voksne som oppfører seg slik de pleier og ikke forandrer seg fordi de har drukket alkohol, sier hun til Side2.

  - Hvor mye kan man drikke sammen med barn? Er et glass ok? To?

  - Alle foreldre er ulike og alle barn er forskjellige. Dersom et barn tidligere har hatt ubehagelige episoder fordi mamma eller pappa har vært beruset, så skal det ikke mye alkohol til før de igjen kan føle seg redde og forvente at noe skremmende kommer til å skje. Andre barn kan «tåle» mer før de reagerer. Det som er viktig å tenke på er at barn merker at vi forandrer oss når vi drikker før enn det vi tror. For mange barn kan det også være vanskelig å si fra selv om de synes at stemningen går fra koselig til ukoselig på grunn av de voksnes drikking.

  - Bør det alltid være en som er helt edru i selskapet når man er sammen med barn?

  - Det finnes ingen fasitsvar på dette, men det er klart at dersom man er sammen med barn så er det viktig at man er edru nok til å kunne dekke barnas behov for trygghet enten de våkner om natta eller de blir syke.

 - I julen er det jo også andre familiemedlemmer tilstede. Kanskje vet man at noen ofte drikker litt for mye. Hvordan kan man i tilfelle si fra på en ok måte?

  - Dette er en aktuell problemstilling og mange oppgir for eksempel at de synes besteforeldre har drukket for mye når det er barnebarn til stede. Barn kan synes at fulle voksne kan være skumle, men det viktigste er ofte at mamma og pappa i alle fall oppfører seg på en trygg måte. Et godt råd er å snakke med familien sin på forhånd og si noe om hvordan dette kan oppleves for barna og få de voksne til å se barnas perspektiv. Det kan oppleves som utfordrende å ta det opp, men de fleste voksne vil jo gi barn gode juleminner og mange sier til oss i AV-OG-TIL at det var lettere å snakke om dette enn hva de trodde på forhånd.

  - Hva er forskjellen her for store og små barn på hvordan de oppfatter voksenpersoner som kanskje har tatt et glass for mye?

  - Små barn har mindre forutsetninger for å forstå hvorfor voksne plutselig begynner å oppføre seg på en måte som de ikke er vant til. De kan bli redde og usikre. Eldre barn kan også føle at det blir en utrygg stemning og de kan også bli skamfulle og prøve å dekke over at foreldrene er beruset. Alt for mange barn tar alt for stort ansvar for foreldrenes oppførsel.

 - Hva gjør man dersom skaden allerede har skjedd?

  - Dersom man våkner og tenker at man har drukket for mye kvelden før foran barna er det beste rådet å være ærlig. Ta ansvar for det som skjedde og prøv å forklare det på best mulig måte. Spør barnet hvordan de opplevde situasjonen og ta tilbakemeldingene deres på alvor. Det verste man gjør er å bagatellisere barns følelser rundt voksnes alkoholbruk.

Her er 8 gode råd til voksne;

1.Tenk deg om før du er i situasjonen. Bruk alkovett. Bestem deg på forhånd om, eller hvor mye du skal drikke.

2. Ta gjerne en prat i familien om alkoholvaner og om de oppleves like hyggelige for både små og store.

3. Husk at barn merker endringen i voksnes oppførsel når de drikker ofte raskere enn det voksne selv tror.

4. Sørg for å ha flest anledninger sammen med barn og ungdom uten alkohol.

5. Finn praktiske løsninger som tar hensyn til barna, de trives best med voksne som oppfører seg som de pleier.

6. Vil du drikke når du er sammen med barn, drikk mindre enn du ville gjort om du bare var i selskap med voksne.

7. Hvis du ser at barn har det vanskelig på grunn av andre voksnes alkoholbruk – ta kontakt med barnet.

8. Ta kontakt med hjelpeapparat som for eksempel barnevernsvakten, dersom du observerer omsorgssvikt. Alle voksne bør hjelpe barn som ikke har det bra.

 - Overrasket over at foreldre drikker seg beruset

I en fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI på vegne av alkovettorgansisasjonen AV-OG-TIL innrømmer 16 prosent av alle foreldre at de har drukket seg beruset foran barn. Mange sier også at de har gått over sine egne grenser med alkoholbruken.

Hele 28 prosent sier at de har oppfattet andre foreldre tilstede som beruset.

- Vi er overrasket av at så mange medgir at de har drukket seg beruset foran barn. Unger bør slippe å forholde seg til fulle foreldre. Bak disse tallene skjuler det seg mange barn som har opplevd uttrygghet og har hatt svært dårlige opplevelser på grunn av voksnes fyll, sier Randen.

 - Så lenge det ikke blir for mye

Også bloggeren bak bloggen CasaKaos, Marte Frimand mener foreldre bør holde alkoholkonsumet på et forsiktig nivå.

«Jeg mener det er helt greit å drikke alkohol når man er sammen med barna, så lenge det ikke blir for mye.» skriver hun i blogginnlegget: Er det greit å drikke alkohol når man er sammen med barn?

Helt avholds mener hun det dog kan være slitsomt å etterstrebe.

«Mange mener man bør være helt avholds når man har barn. Det kan jo skje noe som gjør at man må ut og kjøre. Plutselig sykdom, eller en ulykke, som krever en tur til legevakten. Jeg synes det høres fryktelig slitsomt ut å gå rundt og ta høyde for at det kan skje noe hele tiden. Mest sannsynlig skjer det ingen ting. Og skulle uhellet være ute, kommer man seg helt sikkert til legevakten på annen måte. Det finnes jo familier som ikke eier bil. Jeg vil ikke kalle de uansvarlige av den grunn. Å drikke alkohol når man er sammen med barn, er ikke galt i seg selv. Det er når det blir for mye, at det blir et problem.»

HVA MENER DU? Er det greit å drikke alkohol sammen med barn eller bør i hvert fall en av foreldrene ikke drikke i det hele tatt?

Del gjerne dine meninger under!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.