MYE SOM SKAL KLAFFE: Det regnes som normalt at det tar inntil ett år fra man begynner å prøve til man har laget en baby, men innen da har 80-90 prosent vanligvis blitt gravide. I løpet av det neste året vil 95 prosent ha blitt gravide. Har man ikke blitt gravid innen ett år, søk legehjelp.
MYE SOM SKAL KLAFFE: Det regnes som normalt at det tar inntil ett år fra man begynner å prøve til man har laget en baby, men innen da har 80-90 prosent vanligvis blitt gravide. I løpet av det neste året vil 95 prosent ha blitt gravide. Har man ikke blitt gravid innen ett år, søk legehjelp. Foto: Colourbox

10 tips som kan gjøre det lettere å bli gravid

Her er hva du bør vite, om du drømmer om en liten spire i magen.

Publisert

(SIDE2): Når man går og drømmer om en liten spire i magen, så er det mange tanker som flyr igjennom hodet. Tanker om alt fra hvordan svangerskapet skal gå, til hvordan man skal innrede barnerommet. Men først og fremst må man bli gravid, og når man først har bestemt seg ønsker nok de fleste at det skal skje med en gang - eller helst i går.

Å bli gravid kan ta tid for noen, mens for andre kan det klaffe med en gang. Noen tips og triks kan uansett være lurt å vite om, slik at du kan tilrettelegge så godt som mulig, selv om man jo aldri kan overstyre kroppen. Den er klar når den er klar.

Her i kvinneredaksjonen Side2 har vi kommet over mange gode råd på vår vei, og her er hva vi mener du bør vite om å bli gravid:

1. Få kontroll over menstruasjonssyklusen din

Skaff deg en eggløsningskalender - det enkleste er kanskje å laste ned en app, og registrer den første dagen av menstruasjonen. Gjør du dette er par måneder vil du bli ganske treffsikker på når du har eggløsning. Har du en 28 dager syklus, vil eggløsningen inntreffe rundt dag 14. Om du ikke har en klokkeklar syklus, kan det være greit å gå til anskaffelse av eggløsningstester, slik at du kan sjekke når kroppen er klar til å ta imot sædcellene.

2. Drikk mindre alkohol

Dette gjelder for begge, men spesielt mannen bør holde seg unna alkohol rundt eggløsningsperioden. Alkohol kan nemlig hemme sædcelleproduksjonen. Røyking og alkohol kan også hemme eggløsningen hos kvinner.

3. Unngå NSAID-preparater (smertestillende som inneholder ibuprofen og naproxren)

Kvinner som har problemer med å bli gravide, bør unngå ikke-steroide antiinflammatoriske midler (NSAIDs) siden disse er vist å kunne forsinke eller hindre eggløsning, skriver Apotek 1. Blant NSAID-legemidler finner vi blant annet Voltaren, Naproxen, Brufen, Ibux, Diclofenac og Cataflam. 

4. Ikke stresse?

Nå er det kanskje lett for meg å si, som ble gravid veldig fort. Men jeg tror det er viktig å ikke stresse med det. Ikke tenk altfor mye på at man MÅ bli gravid NÅ og ta helt av. Det er vanlig at det tar opptil et år å bli gravid, og så lenge man er innenfor normalen, tror jeg det lønner seg å se på prøvinga som en spennende tid man vil huske som litt hyggelig.

Stress har uansett en negativ påvirkning, så dette er noe du bør forsøke å unngå.

5. Spre forsøkene

På film ser man ofte at folk som prøver å bli gravide måler temperaturen hele tiden, og mannen må «spare seg» fram til kvinnen har eggløsning, og så har de sex AKKURAT idet eggløsningen kommer (de har gjerne et måleapparat som piper). Men for å øke sannsynligheten er det best å ha sex annenhver dag fra opptil en uke før forventet eggløsning og noen dager etter.

Selv om man har eggløsning bare en dag, eller i 24 timer, så betegnes dagene før eggløsningen også som fruktbare. Dette er fordi sædcellene kan leve i opptil fem dager. Egget kan leve i egglederen opptil to døgn.

Så man kan bli gravid ved å ha sex både før og etter eggløsning også – og med flere forsøk per måned, øker jo sjansen betraktelig.

Ha sex annenhver dag fra rundt dag ni etter første dag av siste mens og i 10 dager fremover.

6. Gå til gynekologen

Sjekk om alt er som det skal, og om du sliter med å bli gravid bør du testes for å utelukke tilstander som tette eggledere, endiometrose og PCOS.

Om man har hatt klamydia lenge kan det påvirke fruktbarheten, og man kan også ha blitt steril. I tillegg bør man få utelukket bakteriell vaginose, noe som kan øke risikoen for abort. Om du går til gynekologen rundt eggløsning kan det også være fint å få sjekket hvor mange egg du har.

7. Pass på vekten

8. Sædceller trives ikke like godt i varme

Sædcellene, som lever i testiklene til mannen, bør ikke bli for varme - da trives de ikke så godt. De skal helst ha en noe kjøligere temperatur enn resten av kroppen. Når man bruker stramme boksershortser, som trykker testiklene opp mot kroppen varmes de opp til samme temperatur som resten av kroppen, noe som kan være ugunstig. Derfor bør han bruke løse boksere, og dere kan også gjerne ha sex ovenpå dyna.

9. Kutt ned på kaffen

Vær forsiktig med kaffe – forskning viser at i større mengder kan koffeinet påvirke både kvinner og menn.

10. Pass på at du har nok vitaminer

Få legen til å sjekke deg, slik at du får en pekepinn på hvordan det står til med vitaminlageret ditt.

Når du planlegger å bli gravid bør du først og fremst ta folat, som er gunstig for barnets utvikling i magen.

Noen kjerringråd til slutt (ta disse med en klype salt):

- Ved eggløsning kan det være lurt å drikke grapefruktjuice. Dette skal gjøre eggløsningsslimet tykkere.

- Jeg husker jeg fikk høre at man økte sjansen for å bli gravid hvis man drakk slimløsende hostesaft når man hadde eggløsning.

- Jeg har også hørt at mannen ikke bør ha en varm PC (eller noe annet varmt) på fanget i prøveperioden, fordi varmen dreper sædceller.

- Bidronninggele hevdes å gjøre det enklere for egget å feste seg

- Noen mener det fungerer å ligge med rumpa opp etter samleiet.

Kilder:NHI ,Apotek1,StorkKlinikk, BraMat.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!