- Hører barn at mor er på slankekur og er misfornøyd med egen kropp, så har det en smitteeffekt, sier klinisk ernæringsfysiolog i Mills DA, Marte Byfuglien.
- Hører barn at mor er på slankekur og er misfornøyd med egen kropp, så har det en smitteeffekt, sier klinisk ernæringsfysiolog i Mills DA, Marte Byfuglien. Foto: (Foto: Mills DA)

1 av 3 foreldre snakker negativt om mat foran sine barn

To av tre mødre er bekymret for at barna skal utvikle et usunt forhold til mat og kropp, viser ny undersøkelse.

Publisert

(SIDE2):  - Når så mange foreldre bekymrer seg for barnas forhold til mat og kropp, er det blitt et samfunnsproblem, sier klinisk ernæringsfysiolog Marte Gjeitung Byfuglien i Mills DA.

Undersøkelsen er gjort av Respons Analyse på oppdrag av Mills, med 543 foreldre med barn under 18 år.

Foreldre og venner påvirker mest

Undersøkelsen viser også at foreldre og venner er de aller sterkeste påvirkerne i barnas liv når det gjelder holdninger til mat, kropp og selvbilde.

  - Vi kan ikke isolere barna våre fra diett-tips og motstridende kostholdsråd fra blogger, medieoppslag og reklame. Men som barnas rollemodell nummer én, kan vi la dem beholde sin medfødte matro så lenge som mulig, gjennom å unngå å snakke negativt om mat, kalorier og slanking i hjemmet, sier Byfuglien i en pressemelding.

Klinisk ernæringsfysiolog Marte Byfuglien i Mills DA mener barns forhold til mat og kropp er blitt et samfunnsproblem.
Klinisk ernæringsfysiolog Marte Byfuglien i Mills DA mener barns forhold til mat og kropp er blitt et samfunnsproblem. Foto: (Foto: Mills DA)

Studien viser også at 84 prosent mener at samfunnets overdrevne fokus på kosthold, mat, kropp og identitet øker risikoen for at barn vokser opp med et komplisert og usunt forhold til mat.

Halvparten av foreldrene er også bekymret for tykke barn og blant mødre er det 57 prosent som er bekymret for at barnet skal spise for mye usunn mat fordi han eller hun kan bli tykk.

Unngå å snakke negativt om mat

Bakgrunnen er Mills initiativ «Matro», som er et prosjekt for å gi folk flest et godt og avslappet forhold til mat igjen. De har også samarbeidet med Villa Sult og psykiater Finn Skårderud i sin kampanje.

Nå vil de sette søkelyset på barnas matro.

LES OGSÅ:- Jeg har levd med anoreksi siden jeg var 18 år

Den gjennomførte undersøkelsen viser at hele 1 av 3 foreldre, og flere mødre enn fedre, snakker negativt om mat, slanking og kropp mens barna hører på.

  - Hører de at mor er på slankekur og er misfornøyd med egen kropp, så har det en smitteeffekt, sier Byfuglien.

Sammen med psykiater Finn Skårderud og kolleger ved Villa Sult - Institutt for spiseforstyrrelser har hun laget et sett med enkle tips til foreldre, som kan bidra til å la barna beholde matroen lengst mulig.

Psykiater Finn Skårderud gir sine tips til foreldre der ute, for å gi barna mest mulig matro.
Psykiater Finn Skårderud gir sine tips til foreldre der ute, for å gi barna mest mulig matro. Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

Her er deres viktigste tips:

1. Vær en pådriver for at barnet får et godt forhold til mat. Foreldre bør praktisere og vise at de selv har et avslappet forhold til mat.

2. Dersom man selv har et anstrengt forhold til mat, så forsøk å finne andre arenaer å leve ut dette, når barna ikke er tilstede.

3. Unngå å snakke negativt om mat, slanking og kropp når barna hører på. De plukker opp mer enn man tror, og påvirkes av det de hører.

4. Vis barna matglede ved å ha faste måltider når det er mulig, og vis at måltidet kan gi rom for gode samtaler, fellesskap, ro og trivsel.

5. Fokuser mer på måltidet og trivselen knyttet til det, enn på maten og ingrediensene.

6. Ikke snakk om ja- og nei-mat. Vis barna at all mat er tillatt, men i ulike porsjoner og til ulike tider. Sett rammene selv for hva som er hverdagsmat og hva som er festmat.

7. Snakk med barna om opprinnelse, matkultur og smaker, fremfor kalorier, fett og nei-mat.

8. Unngå uttrykk som definerer barnet via utseende, og som sammenligner deres utseende og fasong med andre.

9. Til slutt: Stol på at det du gjør stort sett fungerer. Du kommer langt med sunn fornuft.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!