Vil dette få «Divergent»- fansen til å reagere

Filmen «Insurgent» har valgt et annet plott enn romanen.

Publisert

Insurgent - USA, 2015.

Regi: Robert Schwentke.

Med: Shailene Woodley, Ansel Elgort,Theo James, Naomi Watts, Miles Teller,Kate Winslet, Jai Courtney, Octavia Spencer, Zoë Kravitz,Ashley Judd, Mekhi Phifer, Cynthia Barrett.

Aldersgrense: 11 år.

Shailene Woodley, Theo James og Ansel Elgort.
Shailene Woodley, Theo James og Ansel Elgort. Foto: Andrew Cooper (Summit / Lionsgate)

«Insurgent» fortsetter der «Divergent» slapp. Tris, Four, Caleb og Peter har rømt fra Jeanine og oppholder seg på et foreløpig trygt sted. Men lykken vil ikke vare lenge. Det viser seg at Tris’ mor ofret livet for å beskytte en mystisk gjenstand - en gjenstand Jeanine mer enn gjerne vil ha tak i. Men for å få gjenstanden til å fungere, trenger hun en fullblods Divergent.

Du bør definitivt ha sett første film (eller ha lest boka) før du ser «Insurgent». Her er ingen påminnelse om handling eller forklaring av hva slags samfunn vi presenteres for. Har du ingen kjennskap til «Divergent»-universet, blir det dermed vanskelig å forstå hva som skjer.

Theo James, Miles Teller og Shailene Woodley.
Theo James, Miles Teller og Shailene Woodley. Foto: Andrew Cooper (Summit / Lionsgate)

For oss som har sett første film, er det en fordel at vi slipper å bruke tid på en oppsummering.

Filmen kjører rett på, og introduksjonen er befriende kort. Her blir det spenning, overraskelser og frustrasjon helt fra begynnelsen, og dette fortsetter til siste slutt. Det er få pauser, og det gjør ingenting. Dette er uansett ikke filmen du skal se når du er klar for noe langdrygt og dypt.

Tris er en tøff heltinne, og vi heier på henne. Hun viser seg som mer sårbar i denne filmen enn forrige film, og dette gjør henne mer menneskelig og troverdig.

Foto: Andrew Cooper (Summit / Lionsgate)

Jeanine er en god skurk, strålende spilt av Kate Winslet. I motsetning til mange eventyrfilm-skurker, er hun ikke en svart-hvit-skikkelse som bare har onde tanker og ideer. Jeanine tror virkelig at systemet hun styrer over er til menneskenes beste, og hun vil gjøre alt hun kan for å beskytte det hun tror på.

«Divergent» var en fin start på et spennende eventyr. «Insurgent» er mer intensiv og handlingstett, men den mangler likevel noe av det som gjorde «Divergent» interessant.

Foto: Andrew Cooper (Summit / Lionsgate)

I første film ble vi presentert for en samfunnsstruktur vi ikke hadde vært borti før, og vi så konsekvensene av et slikt styresett. Filmen ble derfor mer original og skilte seg ut fra lignende filmer. «Insurgent» er i større grad en standard actionfilm for ungdom. Jeg vil anta at filmen er mindre interessant for folk som i utgangspunktet ikke er så begeistret for slike filmer, mens den er desto mer interessant for fansen.

Og fansen vil nok i stor grad bli fornøyd - noe som også er det viktigste. Det er fine karakterutviklinger, spennende scener og store overraskelser.

Filmen skiller seg imidlertid en del fra boka, og blodfans av romanen vil muligens bli litt skuffet. Hovedplottet i filmen (med det mystiske objektet som alle vil ha kloa i) er faktisk ikke en stor del av romanen, mens viktige punkter i boka er kuttet ut i filmen. Filmatisk er dette et godt valg, men kanskje synd for alle som elsker boka.

«Insurgent» vil neppe klare å tiltrekke seg like mange publikummere som serier som «The Hunger Games» og «Harry Potter», rett og slett fordi den ikke er interessant og original nok. Men den fungerer fint som en spenningsfilm for ungdom, og prøver heller ikke å være noe annet enn det.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.